Pavel Ryšavý
Premium
24. října 2023 • 10:30

Zacha o výchově, tlaku i hádkách s otcem: Život mi nastavil. Čeho lituje?

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hraje v Bostonu s Davidem Pastrňákem, největší českou hvězdou současnosti. Znáte dobře jeho cestu přes Liberec k draftu NHL. Ale pak se zatáhla opona. Pavel Zacha přestal jezdit na reprezentační akce, přestal až na výjimky komunikovat s českými novináři. Teď dal unikátní zpověď redaktorce nhl.com. „Život mi byl určitým způsobem nastaven,“ zamýšlí se nad dráhou, kterou mu určila Kamevéda. Po kariéře prý nejspíš zůstane za mořem.



Z pohledu českého fanouška nenajdete v NHL rozporuplnější postavu, než kterou je Pavel Zacha. Jeden tábor mu neodpustí, že vždycky zavrtěl hlavou, když šlo o reprezentaci. Druhý zahlásí: „No a? Nedivte se mu. Nechte ho být a on přijede.“ Teď jeho netradiční životní cestu poznává blíž i zámoří.

Hraje v Bostonu, má roli. Táhne

„Mám s ním zkušenost, když o Pavla stál v reprezentaci Pepa Jandač,“ spustil v podcastu Zimák bývalý generální manažer reprezentace Martin Ručinský. „Nemohli jsme mu nic slíbit, ale říkali mu, že se může o místo poprat. Domluvili jsme se, že platí, rád dorazí a zavoláme si. Telefon mi ale už nezvedl, nereagoval na zprávy. Takže to v tu chvíli skončilo,“ přidal svoji zkušenost.

„Za mě směrem k reprezentaci zelená, vyříkat si věci, nehrabat se mrtvýmu v prd... Pavlovi hrozně fandím,“ reagoval skill coach Radek Duda.

Na jaře se bavil Pavel Zacha starší s redakcí nhl.com, rozebíral svůj postoj k výchově profesionálního sportovce. Má dvě dcery, které na jeho sportovní metodiku naskočily v osmi a deseti letech.

Moc pozdě! „Vytvořil jsem si vlastní strukturu výchovy, kde se sport prolínal s hudbou, jazyky, pobytem venku, malováním nebo neustálým stavěním kostek ze stavebnic. Chtěl jsem, aby všechno bylo pro dítě pestré a zajímavé a mohlo se neustále rozvíjet a zlepšovat,“ psal Zacha starší pro nhl.com. Svému směru začal pak říkat Kamevéda.

Cílem nebylo dítě mučit, chtěl, aby bylo šťastné, ale aby se rozvíjelo tak, jak vymyslel. S Pavlem se otec brodil řekou, skládal stavebnice, lezl po stromech, střílel z luku, lyžoval. Provozovali karate, tenis, hokej, basket, prakticky každý sport, který existuje. „Bylo to těžké, ale pro dítě jde o nejzdravější přístup, protože není jednostranně přetěžováno. Jeho rozvoj je celkový, vyvážený a komplexní,“ napsal Zacha senior.

Nyní redaktorka nhl.com Amalie Benjamin vyzpovídala i juniora, který hraje za Boston. „Odmalička mi táta říkal, že musím

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud