4. října 2008 • 22:02

Prospal: Nesmíme být tak často vylučovaní

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Častá vyloučení stála podle útočníka Václava Prospala za porážkou jeho Tampy v zahajovacím zápase NHL proti New Yorku Rangers, který se dnes hrál v Praze.



Jeho spoluhráči putovali na trestnou lavici hned sedmkrát a v početní výhodě Jezdci vstřelili i rozhodující druhý gól, o který se postaral v 55. minutě Brandon Dubinsky.

"Díky tomu, že oni hráli pořád přesilovky, tak nemáme šanci vyhrát zápas. Náš brankář stojí na hlavě, a my jsme pořád vylučovaní. Řekneme si to o přestávce, a pak je to stejné. Zase se necháme vylučovat. To nejde," řekl Prospal novinářům po utkání.

Kvůli vyloučením se navíc do hry nedostali všichni hráči rovnoměrně. "Máme tady pár dvojic na oslabení, a ti kluci se tam točili pořád. Myslím si, že dnes hráli více než ofenzivní hráči," podotkl český útočník. "Když je navíc mužstvo, jaké má Rangers se spoustou ofenzivních hráčů, pořád v přesilovce, tak nějaká střela tam propadne," řekl Prospal.

Podobně to viděl i jeho krajan Radim Vrbata. "Je začátek sezony a nikdo nechce začít špatně. Nebylo to ale tak špatný. Měli jsme pár šancí, který jsme nedali, ale pak tam byla ta oslabení," narazil Vrbata na stejný problém jako Prospal. I jemu vadilo, že se nedostali do řádného tempa útočněji ladění hráči.

Dvojnásobný mistr světa a účastník olympijských her 2006 v Turíně Prospal měl v 5. minutě zápasu velkou šanci otevřít skóre. Svůj souboj s Henrikem Lundqvistem v brance Rangers ale prohrál. Švédský gólman jeho blafák při zakončení zlikvidoval.

"Je to jeden z nejlepších brankářů na světě a dnes to potvrdil. Je to škoda. Když jsem se pak koukal na kostku, tak se to možná dalo vyřešit jinak. On měl nohy roztažené, ale hokejku měl pořád na zemi," přemýšlel Prospal s odstupem nad možnými variantami zakončení.

Českou premiéru NHL sledovala vyprodaná O2 Arena. Žádná bouřlivá atmosféra v ní ale nepanovala. Na rozdíl například od zápasů české reprezentace na mistrovství světa v roce 2004, kdy fanoušci vytvořili domácím skvělé prostředí. Podle Prospala se ale něco podobného nedalo čekat. Navíc v NHL je prý běžné, že se moc nefandí.

"Tady je to dané také tím, že ani jedno mužstvo tady nemá svoje fanoušky. Možná Rangers jich měli více, protože v posledních letech tam bylo více českých kluků. Bylo tady ale spousta lidí a myslím si, že to bylo pěkné. Jen škoda toho konce pro nás," uvedl Prospal.

Šance představit se v dresu týmu NHL v Praze si ale hodně vážil. "Bylo to něco speciálního a jsem rád, že jsem mohl být částí této velkolepé show," přiznal Prospal.

Jinak byl ale podle něj dnešní zápas typickým úvodním duelem sezony. Fakt, že se hrálo v Evropě, na tom podle něj nic nezměnil. "Bylo to stejné. Je jedno, kde se ten zápas hraje. Všichni si dávají bacha, aby neudělali zbytečnou chybu. Pořád se tvoří sestava," řekl.

V neděli čeká oba týmy odveta. Podle Prospala bude důležité, aby se tentokrát jeho mužstvo vyvarovalo vyloučení. "Jde o to, abychom hráli pět na pět. K tomu si toho moc říkat nemusíme. Když se hrálo pět na pět v první třetině, tak jsme byli lepším mančaftem," podotkl.

V sestavě Tampy dnes chyběl český obránce David Kočí, kterého kouč Barry Melrose nezařadil do sestavy. Vyhlášený bitkař tak duel sledoval v posilovně na rotopedu. Zda dostane šanci v neděli, ale bezprostředně po zápasu netušil. "Uvidíme, jak se trenér rozhodne," řekl pražský rodák.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud