19. června 2012 • 13:22

Hokejový brankář Salák bude opět chytat za Färjestad

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokejový brankář Alexander Salák se po roce stráveném na farmě Chicaga v Rockfordu v nižší AHL vrací do švédského Färjestadu, s kterým v roce 2011 získal titul v Elitserien. Pětadvacetiletý Salák v týmu Blackhawks skončil, přestože měl ještě na rok platnou smlouvu. V novém působišti uzavřel dvouletý kontrakt. Färjestad to uvedl na svých oficiálních internetových stránkách.



Färjestad hledal náhradu za Cristophera Nihlstorpa, který nedávno podepsal v NHL smlouvu s Dallasem.

"Od doby, kdy jsme zjistili, že Alexander není spokojený se svou situací v Chicagu, tak jsme na jeho příchodu pracovali. Jsme velice šťastní, že jsme Saláka získali na příští dvě sezony," řekl sportovní ředitel Färjestadu Thomas Rundqvist.

Salák byl v sezoně 2010/11 do Färjestadu zapůjčen z Floridy a vévodil základní části švédské ligy se sedmi čistými konty. S úspěšností zákroků 92,64 procenta i s průměrem 1,97 obdržených branek na zápasy byl druhý. V play off odchytal devět zápasů, pak při jeho problémech s ramenem nastupoval Nihlstorp.

"Působení ve Färjestadu a život v Karlstadu se mi opravdu líbil. Lidé ve městě byli skvělí a podporovali mě, ať se dařilo, nebo ne," řekl Salák.

"Nikdy jsem v tak skvělém klubu jako ve Färjestadu nehrál, měl jsem tady skvělou sezonu. Získali jsme titul, na ten rok vždy vzpomínám s úsměvem na tváři," doplnil.

Rodák ze Strakonic, který na sebe upozornil v letech 2007 až 2009 při působení v TPS Turku, následně zamířil na Floridu. Dostal příležitost v NHL jen ve dvou zápasech a jinak nastupoval na farmě v Rochesteru.

Z Floridy jej loni v únoru získalo Chicago spolu s útočníkem Michaelem Frolíkem výměnou za Jacka Skilleho, Hugha Jessimana a Davida Pacana.

S Chicagem uzavřel Salák loni v létě dvouletý kontrakt celkem na 1,25 milionu dolarů. V přípravném kempu v konkurenci Raye Emeryho nezískal místo dvojky za Coreym Crawfordem a působil jen na farmě. Tam odchytal 21 zápasů s průměrem 2,69 obdržené branky na zápas a úspěšností zákroků 90,3 procent.

Vstoupit do diskuse
1