Květoslav Šimek
27. července 2013 • 13:30

Bartošák neodolal. Ve Vítkovicích trénoval s logy Los Angeles

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Neodolal. Dvacetiletý hokejový gólman Patrik Bartošák vyjel s Vítkovicemi na led v brankářských kalhotách, které nafasoval v přípravném kempu Los Angeles. Na boku kalhot září stříbrná korunka – klubový znak vítězů Stanley Cupu z roku 2012. A pod tréninkový dres si nasadil tričko s nápisem L. A. KINGS.



„Je to strašně pohodlné a je to i lepší pocit, dodává mi to sebevědomí,“ usmívá se dvacetiletý gólman po tréninku s Vítkovicemi, kde se připravuje na nadcházející sezonu.

„Být draftovaný do NHL, o tom jsem vždycky snil a byl to můj cíl pro tuto sezonu. Tak jsem rád, že můžu věci s nápisem Los Angeles nosit. Je to zadostiučinění.“

Podívejte se, jak se Patrik Bartošák připravuje s Vítkovicemi na novou sezonu
Video se připravuje ...

Patrik Bartošák, rodák z Kopřivnice, má za sebou životní sezonu. V kanadské juniorce posbíral coby gólman týmu Red Deer Rebels všechny individuální trofeje.

Partik Bartošák

Narozen: 29. března 1993 v Kopřivnici (20 let)

Pozice: brankář

Klub: Red Deer Rebels (WHL)

Kariéra: Kopřivnice (do roku 2007), Vítkovice (2007-2011), Red Deer Rebels (WHL, 2011-?)

Draft NHL: v roce 2013 si jej vybrali Los Angeles Kings ze 146. pozice

Největší úspěchy: nejlepší brankář CHL a WHL (2013), juniorský titul a dorostenecký bronz s Vítkovicemi (2009, stihnul obě play off), 5. místo na MS do 20 let (2013)

Zajímavost: jeho strýcem je Radek Bonk, mistr světa z roku 1996 a bývalý útočník Ottawy, Montrealu a Nashvillu

Nejdřív byl vyhlášen nejlepším brankářem WHL (Western Hockey League) a potom i celé kanadské juniorky CHL (Canadian Hockey League). To se ještě žádnému českému brankáři nepovedlo.

Navrch byl draftován do NHL. Vybrali si jej Los Angeles Kings (146. pozice). „První věc, co mě napadala – že tam bude teplo,“ líčí Bartošák s úsměvem.

„LA je špičková organizace, supr silný tým, bude těžké se tam během těch pár let probojovat, protože gólmana mají výborného. Jsem šťastný, že si mě vybrali a cením si toho.“

NHL je ovšem pořád hudba budoucnosti. Bartošák se zatím soustředí na poslední sezonu mezi juniory.

„Mluvil jsem o tom s lidmi v LA i Red Deeru a všude mi řekli, že nejlepší varianta bude se vrátit do juniorky a odchytat 55-60 zápasů. Musím se vychytat, ještě víc navyknout profesionálnímu životu a příští rok tam vlítnout.“

Že nadcházející boj o místo v bráně bere Bartošák vážně, ukázaly hned první tréninky na ledě. Každou střelu, každé herní cvičení dohrával s maximálním nasazením.

Až na to musel zareagovat i asistent trenéra Roman Šimíček: „Góly, góly dávejte!“ volal na neúspěšné střelce...

DEL WILSON TROPHY

Cena pro nejlepšího brankáře sezony WHL (Western Hockey League). Vyhlašuje od roku 1967 a v galerii předchozích vítězů září zvučná jména jako například Grant Fuhr (1981), Mike Vernon (1982, 1983), Cam Ward (2002, 2004) nebo Carey Price (2007).

Český gólman ji vyhrál poprvé v historii. Patrik Bartošák odchytal v základní části za Red Deer Rebels 55 duelů, ve kterých měl průměr inkasované branky na zápas 2,26 a úspěšnost zákroků 93,5%.

Pětkrát udržel čisté konto a měl stoprocentní bilanci z nájezdů (8 nájezdů/ 8 vítězství, z 28 pokusů pochytal 26). V play off pomohl týmu k postupu do semifinále Východní konference. V 9 zápasech měl průměr 1,97 a úspěšnost 94,1%. Jednou udržel čisté konto.

VAUGHN GOALTENDER OF THE YEAR

Cena pro nejlepšího brankáře sezony CHL (Canadian Hockey League), která zaštiťuje všechny tři juniorské soutěže v Kanadě. Je složená z Ontario Hockey League (OHL), Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL) a Western Hockey League (WHL).

V těchto třech ligách hraje dohromady 60 týmů z devíti kanadských provincií a z pěti států USA. Bartošák měl ze všech brankářů CHL nejvyšší procento úspěšnosti zákroků. Ve finální nominaci s ním byli Etienne Marcoux z Blainville-Boisbriand Armada (QMJHL) a Jordan Binnington z Owen Sound Attack (OHL).

ROZHOVOR S PATRIKEM BARTOŠÁKEM SI PŘEČTĚTE V NEDĚLNÍM SPORTU!

Vstoupit do diskuse
0