11. srpna 2010 • 12:43

Salák míří z Floridy do švédského Färjestadu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokejový brankář Alexander Salák posílil švédský Färjestad. Třiadvacetiletý gólman míří do Elitserien z Floridy, s kterou měl ještě na nadcházející sezonu platnou smlouvu. V uplynulém ročníku ale působil převážně na farmě v Rochesteru v nižší AHL.



"Saša počítal s tím, že zůstane ve Floridě. Ale klub podepsal mladého Švéda Markströma, kterého Panthers brali v prvním kole draftu. Bylo jasné, že dostane šanci na farmě. Čekali jsme, jak to bude v organizaci vypadat, určitě jsme nechtěli, aby Saša dělal v Rochesteru jen dvojku," řekl serveru hokej.cz Salákův zástupce Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest.

"Potřebuje chytat, to je samozřejmé. Färjestad chtěl Sašu delší dobu, je to pro ně gólman číslo jedna."

Do Švédska zamíří Salák ve čtvrtek, už za týden ve středu by se teoreticky mohl v dresu Färjestadu přestavit v European Trophy na ledě pražské Sparty. "Uvidíme, jak to dopadne. Saša původně počítal s tím, že zůstane v zámoří, dopředu si tam poslal výstroj. Měl se v Americe během srpna připravovat. Jeho věci teď musíme co nejdřív dostat do Švédska a prozatím nevíme, kdy přesně dorazí. Jakmile je bude Saša mít, hned se pustí do tréninku," dodal Spálenka.

Ve Färjestadu vytvoří Salák dvojici s šestadvacetiletým Cristopherem Nihlstorpem, který přišel z Rögle. První brankář z minulé sezony Henrik Karlsson podepsal smlouvu s Calgary a další gólman Robin Rahm v klubu skončil po pozitivním dopingovém testu na anabolické steroidy.

"Alexander je mladý, talentovaný brankář, který má chuť vítězit," řekl oficiálním stránkám švédského klubu jeho sportovní ředitel Thomas Rundqvist. Před loňským odchodem do zámoří působil Salák dva roky v TPS Turku. "Sledovali jsme ho a zaujal nás. Má moderní, agresivní styl, rychlé nohy a vidí puk v nepřehledných situacích," doplnil Rundqvist s tím, že pokud bude všechno klapat, rád by Saláka udržel v klubu i nadále.

Salák v dresu Floridy, kde je jedničkou jeho krajan Tomáš Vokoun, dostal v NHL příležitost ve dvou zápasech. Odchytal 67 minut, měl průměr 5,37 obdrženého gólu na zápas a úspěšnost zákroků 85 procenta. V AHL měl ve 48 duelech průměr 2,89 branky na zápas a úspěšnost 91 procenta. Návrat do NHL prý ale gólman s dvěma reprezentačními starty na kontě nevzdává.

"Tuto možnost z hlavy nepouští. Je známo, že ze Švédska poslední dobou odchází do zámoří hodně gólmanů. Získá další zkušenosti, bude nastupovat za špičkový evropský klub. Také proto jsme se takhle rozhodli. Osobně jsem přesvědčen, že dohoda s Färjestadem posune Saláka v kariéře zase dopředu," dodal Spálenka.

Vstoupit do diskuse
0