19. prosince 2018 • 17:08

MS dvacítek 2020 v Česku? Haly v Ostravě a Třinci, Mrázek součástí loga

Autor: mck
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odpočítávání začíná! Poprvé od mistrovství světa 2015 zamíří do České republiky obří hokejová akce. Ostrava a Třinec se stanou pořadatelskými městy juniorského šampionátu, který začne příští rok na konci prosince. A rozhodně se je na co těšit. „Pro nás je to velký závazek. Především kvůli tomu, že se na velkém mistrovství z roku 2015 nastavila laťka hodně vysoko,“ řekl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban. Součásti loga turnaje je gólman Petr Mrázek, který je zobrazen při triumfálním gestu z roku 2012.



Již třináct let nevybojovali čeští hokejoví junioři medaili ze světové šampionátu. O něco kratší dobu Českou republiku rovněž míjela možnost mistrovství mladých pořádat. Konkrétně od roku 2008.

Je jisté, že čekání bude příští prosinec u konce. Ty nejlepší souboje hokejových „dvacítek" jsou již třetí rok přikované na americkém kontinentu. Nyní přichází změna.

Ostrava a Třinec budou hostit turnaj, na kterém se představí ty největší naděje světového hokeje, od nichž se očekává, že budou v budoucnu lámat rekordy v zámořské NHL.

Juniorské mistrovství se uskuteční v době od 26. prosince 2019 do 5. ledna 2020. „Pro mezinárodní hokejovou federaci a všechny země je to druhá nejvýznamnější akce po seniorském mistrovství světa,“ prohlásil generální sekretář českého hokejového svazu Martin Urban. 

Česká republika převezme štafetu po Kanadě. Ve Vancouveru a Victorii začíná mistrovství již příští týden. Parta pod vedením trenéra Václava Varadi bude chtít napodobit postup do semifinále z minulého turnaje a vyšplhat třeba ještě výše.

O dvanáct měsíců později se hlavním dějištěm stane Ostrava. Tam se šampionát vrátí poprvé od roku 1994, v Třinci se událost tohoto typu uskuteční poprvé. Proč zrovna tyto dvě města? „Má to několik důvodů. Tím hlavním jsou vyhovující haly, což v našich podmínkách není úplná samozřejmost. Pak jde především o zkušenosti, a také velkou podporu z regionu,“ pokračoval Urban.

Další důvod volby destinací vyjasnila generální sekretářka šampionátu Markéta Štěrbová. Stejná žena byla hlavní organizátorkou mistrovství světa z roku 2015. Ostravě hrají do karet příznivé zkušenosti z minulosti. „Známá hala, lidé tam vědí, jak pořádat velká hokejová utkání a jiné prestižní akce,“ přiblížila Štěrbová. Druhý domov pro hokejisty poskytne třinecká Werk Aréna. „Je to nejnovější aréna u nás, která je velmi přátelská nejen ke sportovcům, ale i fanouškům. Loni ji fanoušci vyhlásili jako nejpříjemnější halu pro hokej,“ dodala.

Právě Štěrbová dohlížela na výběr loga, které na první pohled upoutá. „Zásadním cílem bylo vyjádření místa konání a hokejový prvek. Ten jsme začali hledat v záběrech z minulých let. Narazili jsme na záběr, který dokonale představuje to, čím se juniorský šampionát odlišuje od jiných,“ zdůraznila Štěrbová, čímž odkazovala především na velké emoce, radost, odhodlání mladých hráčů a dynamiku.

Hlavním mužem onoho záběru je český gólman Petr Mrázek, jenž byl v roce 2012 vyhlášený nejlepším brankářem šampionátu v Calgary a Edmontonu. Zobrazen je při vítězném gestu, které světu ukázal po nečekané výhře nad Američany. „Je v tom koncentrováno úplně všechno, co jsme chtěli,“ připomněla Štěrbová. Nyní šestadvacetiletý gólman je vhodnou volbou i kvůli tomu, že pochází z Ostravy. Navíc se jedná o zástupce reprezentujícího proslulou českou brankářskou školu.

„Těší mě, že mistrovství juniorů bude právě v Ostravě. Sám jsem měl možnost se na tomto šampionátu představit a musím říct, že to byl jeden z vrcholů juniorské kariéry. Teď držím palce klukům, aby získali medaili, na kterou čekají od roku 2005,“ uvedl brankář Caroliny Hurricanes, jenž bude zároveň i patronem celé akce.

Její rozpočet je stanoven na 94 milionů korun. Dvě třetiny z této částky budou pokryty z veřejných prostředků. „Vážíme si podepsané dohody ve výši 15 miliónů se zástupci Moravskoslezského kraje, stejnou částkou přispěje město Ostrava. Jednáme s představiteli Třineckých železáren, odkud půjdou určité sponzorské peníze. Jestliže všechny tyto prostředky dostaneme, upravíme tomu cenovou politiku vstupenek, aby fanoušci měli o utkání zájem. Pokud to nevyjde, český hokej musí být připraven uhradit případnou ztrátu," popisoval Urban. 

O velkou ztrátu by se ale jednalo také v tom případě, kdyby se Chytilovi a spol. na nadcházející mistrovství v Kanadě hrubě nedařilo a skončili by úplně poslední. Následoval by pád do nižší divize. V takovém případě role pořadatelské země nezmůže nic a čeští hokejsité by se doma nepředstavili.  

Fanoušci budou moct zakoupit lístky na tuzemské mistrovství „dvacítek"  už během jara v období vrcholících bojů tuzemské extraligy. Prodej bude následně pokračovat na podzim.

O složení skupin pro české mistrovství bude jasno 5. ledna bezprostředně po skončení nadcházejícího šampionátu. Jisté je, že pokud bude český tým součástí turnaje, jeho základnou se stane Ostrava.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Play off
Články odjinud


Články odjinud