7. ledna 2009 • 10:09

Mistrovství světa v Kanadě trhalo rekordy

Autor: David Schlegel
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa juniorů v kanadské Ottawě je minulostí. Kanada vyhrála pátý titul v řadě a čeští hokejisté opět nepřekročili svůj stín. Pojďme si připomenout nejzajímavější momenty šampionátu, na který se určitě ještě dlouho nezapomene.



Nejvyšší návštěvnost v historii - Světový šampionát vidělo celkem 453 282 diváků, což znamená průměrnou návštěvnost neuvěřitelných 14 622 diváků na zápas. Takovou průměrnou návštěvnost nemělo žádné seniorské mistrovství světa a i nejnavštěvovanější šampionát ve Vancouveru 2006 vidělo o 80 tisíc diváků méně. Chcete větší důkaz, že Kanada je opravdu nejhokejovější zemí na světě?

Nejkrásnější zápas - Nejvíce strhující souboj nabídlo semifinále mezi Kanadou a Ruskem, které Kanaďané vyhráli na samostatné nájezdy, když předtím vyrovnali na 5:5 pět vteřin před koncem. Kanadsští komentátoři televize TSN označili zápas za nejlepší hokejový zážitek dosavadního průběhu letošní sezóny.

Nejpůsobivější moment šampionátu - Dvacet tisíc fanoušků se postaví po semifinálovém zápase Kanada - Rusko a z plna hrdla zapěje národní hymnu. Hodba zní jen prvních deset vteřin, pak ji pořadatelé citlivě vypnou a zpívají jenom kanadští fanoušci... Kdo neviděl, neuvěří.

Nejlepší individuální výkon na turnaji - Ve čtvrtfinále ho předvedl slovenský gólman Jaroslav Janus, který zneutralizoval americké útočníku. To, co předváděl, bylo neskutečné, zcela srovnatelné s Dominikem Haškem v Naganu. Když u pravé tyče číhal před poloprázdnou brankou James van Riemsdyk, Jaroslav Janus - aniž mohl tušit, kde je právě puk - vymrštil svou lapačku do prázdna a v poslední chvíli chytil puk, který nezadržitelně směřoval do slovenské branky. Chytil snad dvacet jasných gólů, nejméně deset akcí, kdy proti němu stál tváří v tvář americký nájezdník. "Tohle jsem ještě nezažil a doufám, že už nezažiju. Byli jsme tam zbyteční," glosoval to vanRiemsdyk.

Největší efektivita na turnaji - Česká republika proti Kazachstánu. Kazachstánci vedli na střely 11:6, ale skóre bylo ve 13. minutě 5:0 pro Čechy. Ti skórovali z prvních čtyř střel, byť na ledě proti asijskému soupeři nijak nedominovali. "Ještě že nám to tam padalo tak snadno. Kazachstán nás mohl potrápit," říkal s odstupem útočník Zdeněk Okál. Kazachstán přitom proti USA vystřelil v první třetině jednou,  souboji s Kanaďany dvakrát. Maličký a mladičký gólman Jankov jako by však proti Čechům v brance ani nestál...

Nejpřekvapivější výsledek na turnaji -
Prvotřídní senzaci nabídl zápas ve skupině o udržení Lotyšsko - Německo, které vyhráli Lotyši 7:1. Němci sehráli herně celkem vyrovnané utkání proti Kanadě, Lotyši nestačili do té doby na nikoho na nikoho, ale rozhodující souboj o záchranu na mistrovství zvádli. "S Rusy nebo Slováky se měřit nemůžeme. Musíme se soustředit na rozhodující zápasy o udržení," řekl lotyšský forvard Edgars Uleščenko, který už zase hraje za juniory pražské Slavie. O výhře Lotyšska rozhodl německý kolaps ve druhé třetině. Němci ji sice na střely vyhráli 10:9, na góly však prohráli 0:5 a nakonec sestupují.

Největší smolař turnaje - Dmitrij Klopov. Půl minuty před koncem semifinále Ruska s Kanadou měl na hokejce rozhodnutí. Rusové vedli 5:4 a při power-play Kanaďanů zívala před Klopovem prázdná branka. Klopov mohl dovršit hattrick, ale odkrytou branku minul a pískalo se zakázané uvolnění.

Hráč, který prohrál Rusku finále - Alexander Kulikov. V zápase proti Kanadě zavinil dvě branky a byl i u té rozhodující, kdy soupeř pět vteřin před koncem vyrovnal na 5:5. Kulikov se snažil zalehnout puk tělem, ovšem ten mu proklouzl, s čímž naprosto nepočítal brankář Želobňuk a Eberle tak měl snadnou práci.

Hráč, který vyhrál Kanadě finále - Jordan Eberle. Nebyl to Tavares, ale Jordan Eberle, který v závěru dramatického semifinále neslézal z ledu. Byl aktivní a několikrát jeho akce volaly po vyrovnání na 5:5. Nakonec si pět vteřin před koncem bekhendovým blafákem vybojoval prodloužení a Scotiabank Place málem spadla. Pak ještě v penaltovém rozstřelu vstřelil vítězný nájezd.

Nejnebezpečnější hráč pro soupeřovu obranu - Tomáš Tatar - Osmnáctiletý Slovák byl nebezpečím pro každého. Byl lídrem svého týmu, který se prosadil proti USA, Švédsku i Rusku. Ač drobný postavou, byl nezastavitelný. Rozhodl zápas proti USA a převyšoval svým výkonem všechny hráče na ledě. Tohle jméno útočníka HKm Zvolen si zapamatujte, z Tatara bude jednou velký hokejista.

Nejlepší Češi na mistrovství - Tomáš Káňa a Ondřej Roman. Útočníci Vítkovic se dokázal prosadit a dávat branky. Měli lví podíl na závěrečném vzepětí českého týmu proti USA, i na klíčové výhře nad Německem. Přesto však nebyly hvězdami svého týmu a nedokázali zapálit v týmu jiskru, která by dovedla mužstvo k lepším výsledkům.

Největší české zklamání - Tomáš Kubalík. Loni byl jedním z trojice Čechů, kteří byli draftováni, ale jeho výkonnost má od té doby spíše sestupnou tendenci. Před dvěma lety to byl obrovský talent a lídr kteréhokoliv týmu ve své věkové kategorii, letos v Ottawě však přínos pro tým neznamenal. Na turnaji nasbíral pouhé dvě asistence, z toho jednu proti slaboučkému Kazachstánu. Herně se mu vůbec nedařilo. Dělalo mu problémy vyrovnat se s tvrdou hrou kvalitních soupeřů i s jejich těsnější obranou. Je pravda, že ho letos přibrzdilo zranění a že má celou kariéru v osmnácti letech ještě před sebou. Aby byl jednou úspěšný, musí však na sobě i při svém nesporném talentu tvrdě pracovat. To ovšem platí pro všechny hráče českého výběru.

Největší zklamání pro české fanoušky -
Šampionát nevysílala žádná česká televize. Mezi vyspělými zeměmi jsme poslední. Na kanadské TSN přitom sledovalo výhru Kanady nad Rusy v semifinále 1,855 miliónu diváků, přímé přenosy se vysílaly také ve Švédsku, Finsku, Rusku, Spojených státech a dokonce i na Slovensku, kde běžely nejen zápasy Slovenska, ale i několik dalších. To opravdu neexistuje v naší hokejové zemi televizní stanice, která by o tak významnou akci měla zájem? Nejde tady jen o natěšené fanoušky, tenhle hokej by měly vidět i desetiísíce mladých hráčů a stovky trenérů všech mládežnických kategorií...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud