7. března 2016 • 02:27

Slavné české góly na mistrovství světa v hokeji

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa v hokeji přineslo mnoho památných zápasů, ale také několik slavných gólů. Česká reprezentace některými tvořila historii. Připomeňme si několik euforických okamžiků mistrovství světa.



Martin Procházka (finále mistrovství světa 1996, Česko-Kanada 4:2)

Martin Procházka si zvyká v nové funkci, je hokejovým agentemFoto Zdeněk Janda (Sport)

Český hokejový tým na mistrovství světa 1996 ve Vídni procházel turnajem nečekaně hladce a ve finále narazil na favorizovanou Kanadu. Běžela poslední minuta třetí třetiny a stav byl vyrovnaný 2:2. Zápas spěl k prodloužení, když v tom 19 vteřin před koncem prostřelil útočník Martin Procházka kanadskou hvězdu Curtise Josepha. Lavička české reprezentace byla na nohou, hráči skákali radostí. Trefou do prázdné klece potvrdil vítězství Jiří Kučera a Česko se tak radovalo z titulu mistrů světa po dlouhých 11 letech.

David Moravec (finále mistrovství světa 2001, Česko-Finsko 3:2pp)

David Moravec v dresu VítkovicFoto Pavel Lebeda

Česká reprezentace byla na mistrovství světa 2001 v Německu v úplně jiné situaci. Tentokrát obhajovala dvě zlaté medaile a šla si pro zlatý hattrick. Vyrovnané finále s Finskem šlo za stavu 2:2 do dvacetiminutového prodloužení. Zhruba v polovině nastaveného času obral Pavel Patera u mantinelu protihráče o kotouč a vyslal Davida Moravce do brejku. Ten bekhendovou kličkou zmátl brankáře a v čase 10:38 vstřelil branku, která znamenala třetí vítězství na mistrovství světa v hokeji za sebou. Jásalo celé Česko a komentátor Robert Záruba přišel o hlasivky.

Karel Rachůnek (semifinále mistrovství světa 2010, Česko-Švédsko 3:2sn)

Na exhibici ve Zlíně se objeví hodně známých hokejových jmen.Foto Jaroslav Legner (Sport)

Když podceňovaný český tým došel na mistrovství světa 2010 v Německu do semifinále, málokdo si dovedl představit, že by mohl celý šampionát vyhrát. Tím spíš, že v poslední minutě národní tým prohrával se Švédskem 1:2. Patnáct vteřin před koncem se vhazovalo ve švédském obranném pásmu a čeští hokejisté se připravovali na poslední nápor proti organizované soupeřově defenzivě. Po prohraném vhazování už naděje slábla, ale Jakub Voráček za bránou vybojoval kotouč a nasměroval ho zpět. Tam byl připravený obránce Karel Rachůnek, který 7 vteřin před koncem tvrdou ranou poslal Česko do prodloužení. Zárubova hláška „Rachna, kachna“ se uchytila. V nájezdech poté rozhodl Jan Marek a čeští hokejisté tak po čtyřech letech neúspěchů měli opět jistotu medaile.

SPECIÁL MS 2016: VŠE O MISTROVSTVÍ SVĚTA V HOKEJI

 

MS V HOKEJI BUDE V ROCE 2019 NA SLOVENSKU

.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud