Květoslav Šimek
16. května 2016 • 15:00

Energii Slovákům dodával Šatan. Na stejném místě, kde před lety zářil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Miroslav Šatan, nejúspěšnější slovenský hokejista novodobé éry, podpořil reprezentaci Slovenska na mistrovství světa. V úterý ji v Petrohradu čeká klíčový zápas ve skupině B s USA (11.15). Pokud Slovensko za tři body vyhraje a Francie dnes nepřekvapí Kanadu, postoupí do vyřazovacích bojů. „Byl jsem kluky pozdravit, i trochu povzbudit,“ říkal Šatan pro hokej.sk. „Stále mají o co hrát. Doufám, že jim to dodá energii.“



Šatan své reprezentační následníky stylově pozdravil na místě, kde před šestnácti lety velel senzačnímu slovenskému tažení za stříbrnou medailí. V roce 2000 v Petrohradu dovedl Šatan coby kapitán, nejlepší střelec (10 gólů) i nejproduktivnější hráč šampionátu (10+2) tým až do finále. Až v něm Slovensko padlo s Českem (3:5).

A pozor. Federální bitva se znovu klidně může opakovat. Tentokrát už ve čtvrtfinále. Pokud tedy Češi uhájí první místo ve skupině A a Slováci skončí ve skupině B čtvrtí. K tomu ovšem tým Zdeno Cígera nejdřív potřebuje porazit Američany. „Čeká nás těžký zápas, musíme se na něj zodpovědně připravit,“ hlásil brankář Július Hudáček pro hokej.sk. „Podle něho si nás budou lidé pamatovat. Uděláme všechno pro to, abychom postup vybojovali.“

Šatan týmu i přes předchozí výsledková trápení stále věří. „Tím, že je mužstvo v přestavbě, není třeba mít velké oči. Věřím, že se chlapci ještě o postup pobijí a nasbírají další cenné poznatky. Tenhle tým je tu na to, aby právě zkušenosti získával.“

Není třeba zbytečně polemizovat o tom, že útočník kalibru Miroslava Šatana, by se Slovensku na šampionátu hodil. V reprezentaci nasázel 86 branek, žádný ze slovenských hokejistů, včetně československé éry, jich nedal víc. Ze světových šampionátů má kompletní sbírku medailí – zlato (2002), dvě stříbra (2000 a 2012) i bronz (2003). S reprezentací už se ovšem rozloučil před dvěma lety v Minsku.

Teď už Miroslav Šatan přijel pouze v saku. I jako generální manažer Evropského výběru pro Světový pohár 2016. Dává dohromady soupisku, sedm míst na ní má ještě volných. Uzavírat ji bude koncem května. „Nebudu mluvit dopředu o jménech, ale je tam víc hráčů které sledujeme,“ řekl Šatan k Evropskému výběru pro Světový pohár.

Ze slovenských hokejistů jsou na soupisce pro Světový pohár 2016 brankář Jaroslav Halák (NY Islanders), obránci Zdeno Chára (Boston), Andrej Sekera (Edmonton) a útočníci Marián Hossa (Chicago) a Tomáš Tatar (Detroit). Na šampionátu aktuálně hraje pouze Sekera.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud