19. května 2016 • 17:31

Osmá výhra pro Finy na MS. Porazili Dánsko 5:1 a jsou v semifinále

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Hokejisté Finska si po loňském nezdaru opět zahrají semifinále mistrovství světa. Svěřenci kouče Kariho Jalonena dnes porazili Dánsko 5:1, vyhráli i svůj osmý zápas na turnaji a v sobotu je čeká domácí Rusko, které otočilo duel s Německem a zvítězilo 4:1.





Finové otevřeli skóre zásluhou Mikaela Granlunda v 15. minutě, na začátku druhé třetiny zvýšil Jarno Koskiranta. Na snížení Larse Ellera odpověděl nejlepší střelec Finů na turnaji Patrik Laine. V samém závěru zpečetili postup Jussi Jokinen a svou druhou trefou v zápase Mikael Granlund.

Finové si tak opět zahrají o medaile, jejich dosud posledním cenným kovem je stříbro z roku 2014. Dánsko neuspělo ani ve svém historicky druhém čtvrtfinále. Před šesti lety nestačilo na Švédy. "Je těžké to porovnávat. Myslím si však, že jsme celkově za tu dobu udělali velké kroky dopředu," prohlásil dánský forvard Eller, jenž v NHL hraje za Montreal.

První možnost měl hned ve druhé minutě Jokinen, jenže odkrytou branku z úhlu minul. Brankář Koskinen měl pak potíže s dotírajícím Ellerem, ale změnu skóre přinesla až v 15. minutě Granlundova trefa. "Věděli jsme, že lístky do Moskvy (na semifinále) nebudou zadarmo a že za ně budeme muset něco zaplatit. Dánové tady prožili skvělý turnaj. A bylo těžké prosadit se přes jejich obranu," uvedl kouč vítězů Jalonen.

VIDEO: Sestřih zápasu Finsko - Dánsko

Nástup do druhé třetiny vyšel favorizovaným Finům. Po kombinaci mezi Pyöräläm a Koskirantou srazil nešťastně puk za záda svého gólmana Dahma Lassen. Další možnost spálil Lajunen.

Po polovině zápasu sice ztížil Finům cestu za očekávaným postupem parádní ranou bez přípravy v přesilové hře Eller, ale na konci 39. minuty Laine nechytatelnou ranou vrátil Finsku dvoubrankový náskok. "To byl pro nás hodně těžký okamžik," připustil kouč Dánů Jan Karlsson.

Pozorně hrající Finové už nepřipustili žádné komplikace. Dvě a čtvrt minuty před vypršením základní hrací doby sáhlo Dánsko k power play, jenže v ní si Jokinen parádně poradil se dvěma bránícími Dány a zvýšil. Symbolické razítko na postup pak ještě přidal Granlund.

Finové, kteří všech osm utkání vyhráli v základní hrací době a při celkovém skóre 34:7, budou v semifinále usilovat o další krok za třetím titulem v historii. Dosud vyhráli na MS 1995 ve Švédsku a v roce 2011 na Slovensku. Loni na šampionátu v České republice se nedostali do závěrečných bitev o medaile poprvé do roku 2010.

"Po celý zápas jsme se snažili, ale Finové dnes byli na nás prostě příliš dobří, takže jim musíme pogratulovat," uvedl trenér poražených Karlsson. "Ale myslím, že jsme tady odehráli skvělý turnaj. Měli jsme jen jeden výpadek při špatném utkání proti Rusku (1:10) a nepovedených 20 minut se Švédy. Mimo to jsem na svůj tým opravdu hrdý," řekl Karlsson.

Finsko - Dánsko 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 15. Mikael Granlund (M. Koivu, L. Komarov), 22. Koskiranta (Pyörälä, Ohtamaa), 39. Laine (Hietanen, Jaakola), 58. J. Jokinen (M. Koivu), 59. Mikael Granlund - 32. Eller (Christensen, Ehlers). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Kubuš (SR) - Fluri (Švýc.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 5038.

Sestavy:

Finsko: Koskinen - Jaakola, Hietanen, Pokka, Lindell, Ohtamaa, Kivistö - L. Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Laine, Lajunen, J. Jokinen - Pyörälä, Koskiranta, Aho - Pihlström, Sallinen, Rantanen. Trenér: Kari Jalonen.
Dánsko: Dahm - D. Nielsen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Nicholas Jensen, Mads Boedker, Lassen, Kristensen - J. Hansen, Eller, Ehlers - Nicklas Jensen, Madsen, Storm - Christensen, Green, Poulsen - Bau Hansen, Starkov, P. Bjorkstrand. Trenér: Jan Karlsson.

VÍCE O MS V HOKEJI ČTĚTE ZDE >>>

Finští hokejisté měli utkání od začátku pod kontrolou
Finští hokejisté měli utkání od začátku pod kontrolou

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud