18. května 2017 • 18:25

Opět bez medaile. Česko ve čtvrtfinále padlo s Ruskem 0:3 a s MS se loučí

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čekání na medaili z mistrovství světa od roku 2012 pokračuje i nadále. Český výběr se loučí se světovým šampionátem porážkou 0:3 s Ruskem, které ve čtvrtfinále předvedlo dobrý výkon a s přehledem si dokráčelo pro postup. Čeští hokejisté doplatili na bídnou koncovku a nedůraz v defenzivě. O vítězství sborné rozhodly trefy Dmitrije Orlova, Nikity Kučerova z první třetiny, v závěrečné části zvýšil Artěmij Panarin.



Sborná, která v uplynulých třech letech nechyběla mezi trojicí nejúspěšnějších týmů MS, vykročila za postupem do semifinále již v první třetině, v níž překonali brankáře Pavla Francouze Dmitrij Orlov a Nikita Kučerov. Poslední gól přidal ve třetí dvacetiminutovce Artěmij Panarin.

Svěřenci trenéra Josefa Jandače tak odehráli turnaj v Paříži s bilancí pěti výher a tří porážek. "Neudělali jsme klíčové utkání, nesehráli ho, vypadli jsme ve čtvrtfinále a to je vždy neúspěch. Jsme zklamaní, naštvaní, mrzí nás to, ale tak to je," řekl Jandač.

Český tým začal aktivně a brankáře Vasilevského prověřil v úvodu hned několikrát. Překonat jej nedokázali Plekanec ani Pastrňák, sborná se ubránila i v úvodním oslabení.

Rusko - ČR 3:0. Zklamal útok, hodnotí MS redaktor Sportu
Video se připravuje ...

V 7. minutě byl vyloučen Pastrňák a Češi tak poprvé v zápase čelili obávané ruské přesilovce s úspěšností přes 50 procent na turnaji. Sice odolali, ale třináct sekund po návratu útočníka Bostonu na led si do ideální pozice najel obránce Orlov a překonal brankáře Francouze střelou k tyči.

Češi následně nevyužili další přesilovku, ve které nebezpečně střílel Sobotka, a ve 14. minutě vedlo Rusko již 2:0. Na trestné lavici seděl Jeřábek, Kuzněcov prokázal svoji rychlost a navíc našel v ideální pozici Kučerova, jenž pokořil Francouze podruhé.

"Vždycky se dá něco dělat, vždycky se to dá chytit. Ale musím říct, že to byly krásné střely k tyčkám. Je vidět, že tak dobří hráči nejsou v NHL nadarmo. A dneska to ukázali," uvedl Pavel Francouz.

Při Barabanovově trestu mohl snížit Voráček, jeho střela však skončila jen na tyčce. Dvoubrankové vedení dodalo sborné klid a její hráči kontrolovali utkání. Prosadit se mohl Panarin, Francouz jeho šanci zlikvidoval. Češi se navíc museli obejít bez obránce Jeřábka, který odstoupil ze hry s podezřením na zlomeninu prstu.

V útočném pásmu se svěřenci trenéra Jandače ukázali až v polovině druhé třetiny, kdy byl vyloučen Provorov. Ani čtvrtou přesilovku v zápase však Češi nevyužili. O zdramatizování duelu se snažil i Hanzl, Vasilevskij ale jeho střelu vyrazil. Ukončit reálné šance českých hráčů na postup mohl v 39. minutě Panarin, orazítkoval však jen horní tyč.

"Od druhé třetiny bylo těžké se dostávat k jejich brance. Mohli si dovolit hrát víc vzadu. Ale my jsme dobře bruslili, prvních patnáct minut lépe než oni. Škoda mé tyčky v přesilovce na konci první třetiny. Kdyby se puk odrazil do brány, mohl to být jiný zápas," řekl Jakub Voráček.

Hned dvě slibné příležitosti měl v úvodu třetí třetiny Kučerov, Francouz jej ale v obou vychytal a poradil si i s šancemi Dadonova a Andronova při Voráčkově vyloučení. Další možnost rozhodnout duel měl osm minut před koncem Panarin, samostatný nájezd ale zakončil vedle.

V 54. minutě se aktivní útočník Chicaga už gólu dočkal, když Češi propadli a Kučerov s Panarinem ukázkově zakončili přečíslení dva na jednoho. Rusko tak bezpečně postoupilo do bojů o medaile. "Na konci jsme už riskovali a oni nám chodili do přečíslení. Ve třetí třetině to ale nebylo ono. Chtěli jsme si vytvořit tlak, ale měli jsme jen pět střel," řekl kouč Jandač.

MATCH OVERVIEW LEGACY
18. 5. • 16:15
Rusko
Rusko
3:0
ONLINE
18. května
16:15
Česko
Česko
Góly

Domácí: 08:45. Orlov, 13:36. Kučerov, 53:55. Panarin

Hosté:

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (I. Sorokin) – Gavrikov, Kiselevič, Antipin, A. Bělov (C), Provorov, Orlov, Zub – Tělegin, Andronov (A), Ničuškin – Dadonov, Šipačov (A), N. Gusev – Panarin, Kučerov, Naměstnikov – S. Plotnikov, Barabanov, Kuzněcov – Tkačjov.

Hosté: Francouz (Mrázek) – Gudas, R. Šimek, Jeřábek, Šulák, Kempný, Rutta, Kundrátek – Sobotka, Jan Kovář (A), Voráček (C) – Červenka, R. Hanzl, Pastrňák – Birner, P. Vrána, Řepík – Horák, Plekanec (A), T. Zohorna – Radil.

Rozhodčí

Mark Lemelin (AUT), Tobias Wehrli (SUI) – Brian Oliver (USA), Nathan Vanoosten (CAN)

Stadion

AccorHotels Arena, Paříž (kapacita: 13 500 míst)

Návštěva

6 209 (46 % celkové kapacity) diváků

Čeští hokejisté museli skousnout ruskou radost
Čeští hokejisté museli skousnout ruskou radost

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud