Pavel Ryšavý
4. května 2018 • 04:30

Další dream team? Kanada jde do MS bez přípravy, do branky má dvojky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři roky po sobě dorazil na mistrovství světa kanadský kolos, se kterým nešlo moc hnout: 30 zápasů, 27 výher. Dvakrát vyhrál zlato, jen před rokem v Německu se musel sklonit před Švédskem s Henrikem Lundqvistem v brance. Ale jinak je to monstrum, které si v Evropě pořádá svůj mejdan. V Dánsku to bude zase jízda. Nabitou soupisku vede Connor McDavid, nejtalentovanější hokejista současnosti. První utkání čeká Kanadu již dnes od 16.15 proti USA. Sledovat jej můžete v ONLINE PŘENOSU na iSport.cz.



Jedna země vládne všem, jedna jim všem káže. Kanada. Každý by chtěl vychovávat hokejisty jako ona, mít tak velkou základnu, pověsit si na krk její medaile a válet jako ona. Celý hokejový svět ví, že je ustřelená do jiné galaxie.

Na mistrovství světa posílá našlapaný výběr z odpadlíků play off NHL, kteří si chtějí protáhnout sezonu v Evropě. Turisti? Jak se to vezme. Podobně jako na předchozích akcích v Praze, Moskvě a Paříži trochu určitě. Za týmem dorazí manželky, přítelkyně, celý ansámbl příbuzných. Dánsko je lákavá země, zajímavá destinace, kterou chcete okouknout. A pár chlápků na ledě se vedle toho vymáčkne zase k tomu nejlepšímu, co dovede.

FAKTA MS: Jandač má v Dánsku nejmladší tým od šampionátu v roce 1996
Video se připravuje ...

Kanada přivezla do Dánska extrémně silný tým, jak už bývá v posledních letech zvykem. „Pokaždé od nás na MS jezdí jiný výběr, musíme se sehrát, s každým tréninkem jsme soudržnější a lepší. Teď máme mladý tým, ale talentovaný a hodně rychlý,“ říká útočník Ryan O‘Reilly, který se účastní šestého šampionátu z posledních sedmi.

Kanada na MS
2017 - stříbro
2016 - zlato
2015 - zlato
2014 - čtvrtfinále
2013 - čtvrtfinále

Než se v pátek postaví Kanada v Herningu proti USA, naplánovala si během evropského soustředění jeden jediný zápas. V Lotyšsku. Moc se s ním nepárala, vyhrála 6:1. V hlavě vám pak musí dunět O‘Reillyho věta o tom, jak se všechno ještě zlepší.

Hlavní hvězdou výběru je Connor McDavid, v 21 letech jeden z nejobletovanějších hokejistů světa, dvakrát za sebou vyhrál bodování NHL, Edmonton ale zůstal bez play off a on kývl na to, že bude svojí rychlostí deptat soupeře v Dánsku.

Věkový průměr týmu? 23,74 let

Kanonáda v Lotyšsku se mu celkem zamlouvala, jen si tým potřebuje osahat evropské kluziště: „Myslím, že náš tým vypadal hodně šikovně, měli jsme tam dost dobrých momentů a šancí. Jen potřebujeme ještě utáhnout hru dozadu, šance měl i soupeř, tohle je teď hlavní úkol pro nás všechny. Někteří z nás nejsou na tenhle široký led zvyklí, ale je potřeba to zvládnout rychle.“

Problémy s širokým leden zmiňoval i Bo Horvat, hvězdička Vancouveru. „Velké hřiště chce jiný hokej, rozhodně. Je to hodně o bruslení, navíc když nahazujete puk, musíte zvolit úplně jiný postup než v NHL. Ale pro nás to nebude problém, máme tým plný skvělých bruslařů, srovnáme se s tím,“ ubezpečoval před startem šampionátu.

V kanadském výběru je 10 hráčů, kteří během sezony NHL nastříleli minimálně 20 gólů. Pro srovnání, v Českém dresu je nejlepší Radek Faksa se 17 trefami.

„Vybrali jsme takové hráče, kteří znají úspěch v mezinárodním hokeji, vědí, co je potřeba udělat, aby došli až nahoru,“ pochvaluje svůj soubor hlavní trenér Bill Peters. Věkový průměr jeho party je sice jen 23,74 let. Taky je ale pravda, že drtivá většina výběru má medaili z MS dospělých nebo z juniorského šampionátu. Mladíci Matthew Barzal, Pierre-Luc Dubois, Tyson Jost, Thomas Chabot i Connor McDavid jsou zvyklí dominovat.

Jedinou slabinu může mít Kanada v brance, kde se začnou střídat dvojky Toronta a Arizony, Curtis McElhinney a Darcy Kuemper. Ale aby tenhle problém hlavního favorita na zlato začal pálit, musel by ho někdo pořádně zavřít a mačkat.

Góly

Domácí: 13:59. Lee, 20:43. D. Larkin, 30:00. J. Gaudreau, 43:27. D. Larkin, . Atkinson

Hosté: 00:47. Dubois, 12:23. R. O'Reilly, 37:53. Beauvillier, 50:48. Parayko

Sestavy

Domácí: Kinkaid (Darling) – Martinez, Jensen, Butcher, C. Murphy (A), Oesterle, Pionk, Hughes – J. Gaudreau, White, P. Kane (C) – Kreider, D. Larkin (A), Atkinson – Lee, D. Ryan, DeBrincat – Milano, Gibbons, Coleman – T. Thompson.

Hosté: Kuemper (McElhinney) – R. Murray, Ekblad, Nurse, Parayko, Chabot, Pulock – Nugent-Hopkins, McDavid (C), Schwartz – Jo. Bailey, B. Schenn (A), R. O'Reilly (A) – Beauvillier, Barzal, Eberle – Dubois, Horvat, Pageau.

Rozhodčí

Jeřábek (CZE), Ohlund (SWE) – Kohlmuller (GER), Otmachov (RUS)

Stadion

Jyske Bank Boxen (Herning)

Vše o MS v hokeji 2018 v Dánsku najdete ZDE >>>

Connor McDavid startoval i na světovém šampionátu v roce 2016 v Petrohradu a Moskvě, kde získal zlato.
Connor McDavid startoval i na světovém šampionátu v roce 2016 v Petrohradu a Moskvě, kde získal zlato.

ANKETA: Porazí Slováky na MS? Jak vidí šance českého týmu Milan Nový, Tomáš Vlasák nebo Michal Gulaši?
Video se připravuje ...

Mladíci v českém národním týmu? Vlasákovi chybí Zadina, Nový kvituje Nečase
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud