12. května 2018 • 18:27

Rakousko – Bělorusko 4:0. Po 14 letech Bělorusové sestupují

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od roku 2005 se Bělorusové drželi mezi hokejovou smetánkou. Letošní prachbídný šampionát ovšem zakončí sestupem. V přímém souboji o záchranu padli s Rakouskem 0:4, v šesti zápasech nezískali ani jeden bod a už před závěrečným duelem ve skupině je jasné, že se s elitní divizí rozloučí. Omlazený kádr turnaj absolutně nezvládl, už po dvou zápasech byl odvolán hlavní kouč, v posledních dvou duelech Bělorusové ani neskórovali. Naopak Rakušané obhájili svou účast poprvé od roku 2004, od té doby šestkrát spadli.



Hokejisté Rakouska porazili na mistrovství světa v Kodani Bělorusko 4:0 a zajistili si účast v elitní divizi i pro příští rok. Bělorusové jsou naopak prvním sestupujícím. Rakušané o své výhře rozhodli ve druhé třetině, kdy se třikrát prosadili v přesilových hrách.

Čistým kontem se na úspěchu nováčka v nejvyšší kategorii podílel brankář Bernhard Starkbaum, který pochytal všech 34 střel soupeře. Gól a asistenci si připsal útočník Konstantin Komarek. Rakousko má před posledním zápasem ve skupině A s českým výběrem v tabulce čtyři body, Bělorusko nebodovalo ani v šestém utkání.

„Bylo to neuvěřitelné. Nemám slov. Slyším hymnu na konci, fanoušky. Jsem hrdý,“ radoval se po zápase obránce Layne Viveiros. Rakousko od roku 2005 neustále sestupovalo a postupovalo, letos se ale dokázalo udržet a za rok se představí na šampionátu na Slovensku.

Souboj týmů, které prohrály všech pět předešlých zápasů, začal lépe pro Rakušany. Do vedení jim ale v 5. minutě pomohl soupeř. Střelu Viveirose vyrazil brankář Karnauchov jen před sebe a od obránce Korobova se puk odrazil za jeho záda.

Hokejisté Rakouska v souboji s Běloruskem
Hokejisté Rakouska v souboji s Běloruskem

V polovině první třetiny trefil Haudum tyč, rozhodující pro vývoj utkání byla druhá část. Bělorusové nejprve nevyužili několik slibných šancí k vyrovnání, poté byl vyloučen Platt a Rakousko hned první přesilovku využilo. Na 2:0 upravil Komarek.

Rakousko pak využilo zásluhou Raffla i druhou početní výhodu. Do běloruské branky se místo Karnauchova postavil Trus, ale v závěru druhé části fauloval Lisovec a soupeř v přesilovce opět udeřil. Mezi střelce se zapsal Zwerger.

V poslední třetině si již Rakušané vítězství v klíčovém duelu i přes střeleckou převahu soupeře pohlídali.

„Snažili jsme se vrátit do zápasu, ale ze stavu 0:4 to jde těžko. Zvláště když dáváme málo branek,“ řekl útočník Alexandr Kitarov, jehož tým na MS dosud vstřelil jen čtyři góly. „Rakušané se soustředili na obranu a vyhazovali puky. Nedali nám šanci,“ uznal.

„V první třetině hrál soupeř dobře. Hráli pár přesilových her, ale my jsme blokovali střely, dřeli jsme a bojovali jako tým. A naše přesilovky byly výborné,“ uvedl gólman Starkbaum.

Bělorusko, které v nejvyšší divizi hrálo od roku 2005, bez ohledu na výsledek posledního zápasu proti Slovensku sestoupí. Týmu nepomohla ani nezvyklá změna hlavního trenéra v průběhu turnaje, kdy místo odvolaného Američana Davea Lewise mužstvo převzal jeho asistent Sergej Puškov.

„Bylo to nejdůležitější utkání turnaje, ale hráli jsme, jako bychom si to neuvědomovali. V týmu jsme všichni zkušení, ale neměli jsme si dovolit tolik vyloučení,“ poukázal Kitarov na tresty ve druhé části.

Góly

Domácí: 04:14. Viveiros, 30:38. Komarek, 34:38. M. Raffl, 39:37. Zwerger

Hosté:

Sestavy

Domácí: Starkbaum (Madlener) – Altmann, S. Ulmer, Unterweger, Schumnig (A), Viveiros, Peter, Schlacher – Ganahl (A), Hundertpfund (C), Schneider – M. Raffl, Komarek, Hofer – Zwerger, Rauchenwald, Haudum – Spannring, Obrist, Woger.

Hosté: M. Karnauchov (35. Trus) – Vorobej, Falkovskij, Lisovec, Chenkel, Korobov (A), Ustiněnko – Linglet, Šarangovič, Platt – Gavrus, Razvadovskij, Kislyj – Matěruchin, Kovyršin, Pavlovič (C) – Levša, Suško, Děmkov – Kitarov (A), Drozd.

Rozhodčí

Ohlund (SWE), Rantala (FIN) – Oliver (USA), Vanoosten (CAN)

Stadion

Royal Arena, Kodaň, Dánsko (kapacita: 12 490 míst)

Návštěva

7 370 diváků

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Švédsko 7 6 1 0 0 31:9 20
2. Rusko 7 5 0 1 1 32:10 16
3. Česko 7 3 3 0 1 27:15 15
4. Švýcarsko 7 3 1 1 2 25:19 12
5. Slovensko 7 3 0 2 2 19:20 11
6. Francie 7 2 0 0 5 13:29 6
7. Rakousko 7 1 0 1 5 13:30 4
8. Bělorusko 7 0 0 0 7 8:36 0

Fakta MS: Proti Bělorusku gólová premiéra Šuláka a první čisté konto na turnaji
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud