Pavel Ryšavý
4. dubna 2019 • 10:35

Brankáři pro MS: mezi tyčemi je narváno! Kdo má šanci a kdo je ve hře?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

První český zápas na MS je v plánu 10. května, do startu akce zbývá víc než měsíc. Obsazení brankoviště? V Edenu se připravuje trojice, která by na šampionát klidně mohla už odjet. Hvězda KHL, hvězda extraligy a talent, který pořád roste. Takhle se dá stručně popsat trio Jakub Kovář, Patrik Bartošák a Marek Langhamer. Na druhou stranu, ve hře jsou i dva příjezdy z Ameriky, plus v akci zůstávají dva gólmani v extraligovém play off. Nadupaná kolonka může trenérům zamotat hlavu. 



Každý, kdo je fit, tam chce být. Mistrovství světa na Slovensku, kde budete mít v zádech tisíce českých fans, je extra lákadlo. Pro každého. Už jen na přístupu všech tří brankářů, kteří jsou momentálně v nominaci, to cítíte. Každý si v průběhu sezony prošel něčím, proč mohl říct: „Pardon, ale ne. Potřebuju být doma.“ Místo toho trenéři slyšeli: „Jdu se porvat.“ 

Jakub Kovář , ve 30 letech ten nejzkušenější, si na listopadovém reprezentačním srazu poranil nohu. „Vlastně se dá říct, že jsem s tím hnusem bojoval celou sezonu,“ ulevil si. Ozvalo se mu rok staré zranění, v noze mu lékaři nakonec objevili cystu a zánět kosti. Od listopadu do února bral antibiotika, i proto odmítal reprezentační pozvánky, potřeboval noze ulevit. 

„Dva dny po zápase se Švédy v Holešovicích jsem přijel o půlnoci do nemocnice v Písku a už mi chtěli tu nohu amputovat. Já už jsem se v tu chvíli smiřoval, že jsem odchytal poslední zápas v kariéře a že končím s hokejem,“ prozradil. „Tenkrát to byla hodně dlouhá noc. Už jsem si skoro projížděl papíry, jak to mám s pojistkami, a vymýšlel jsem, na kterou školu budu muset naskočit. S manželkou už jsme tam na chodbě nemocnice vymýšleli, co budeme dělat dál bez hokeje. Noha vypadala příšerně a doktoři mluvili celkem jasně,“ vzpomínal. Antibiotika ale zabrala, jeho problémy se už nehoršily. 

Patrik Bartošák , muž, který držel celou sezonu nad vodou Vítkovice, zase čeká s přítelkyní potomka. Termín porodu mají na začátku května. „Odjet na šampionát a ještě předtím být u porodu, to by byl ten nejlepší možný scénář. To ale strašně předbíháme. Všechno se bude odvíjet od mých výkonů v přípravných zápasech,“ chce i tak bojovat o mistrovství. A nejmladší Marek Langhamer? Zase jako před rokem cestoval přes půl světa. Tehdy si zvykal po příchodu z Ameriky na Kometu, teď si musel získat pozici v Chabarovsku, týmu na hranicích s Čínou. 

A přece všichni tři dorazili i s tím, že jim v tuhle chvíli nikdo negarantuje místo na šampionátu. Byť je to sestava, která by klidně na Slovensko ve stejném složení odjet mohla. „Všichni tři vypadají dobře. Marek měl měsíc pauzu od soutěžního zápasu, kluci týden. Hlavně se sami chtějí dostat do pohody a je toho na ně teď hodně. Samozřejmě, trénink je něco jiného než zápas. Ale líbí se nám,“ komentoval trojici trenér brankářů Zdeněk Orct. Na středečním tréninku za ním jeho svěřenci vždycky přijeli a ladily se detaily, postavení, výška lapačky. Pořád bylo o čem mluvit a co ladit. 

„Variant je stále hodně, jsem rád, že máme z čeho vybírat. V brance je i docela přetlak, v úvahu připadají i Roman Will a Šimon Hrubec, kterým ve středu začalo semifinále,“ dodal Orct. Plus vzhledem k pozdějšímu startu mistrovství jsou ve hře i varianty z NHL. I kdyby se Pavla Francouze netýkalo play off AHL, čeká se, jestli ho Colorado povolá na boje o Stanley Cup, kam nejspíš postoupí. Na hraně je i Carolina Petra Mrázka . Pokud ovšem budou volní, oba by nejspíš na MS kývli, i když jim končí smlouvy. „Obecně mám z toho zájmu radost. Když jsem mluvil s kluky z Ameriky, kromě Davida Ritticha , který měl v sezoně nějaké zdravotní problémy, všichni řekli, že by přijeli, kdyby jim skončila sezona,“ prozradil Orct. 

Takže na Slovensko se současnou trojkou? Může být. Nebo dopadne všechno třeba úplně jinak. „Jsem tady, zabojuju o co nejlepší pozici a uvidím, jak dlouho tady budu,“ hlásil Kovář.

Brankáři na MSFoto Sport

Brankáři na MS
Brankáři na MS

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud