Miroslav Horák
13. dubna 2019 • 11:50

Případ Zacha - další omluva, další rozpory. Proč odmítl pozvánku?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rok se s rokem sešel a při tradiční proceduře skládání týmu pro hokejové MS se znovu nahlas hovoří o absenci Pavla Zachy. Šestky v draftu 2015, útočníka New Jersey a hráče, který se stejně jako loni omluvil. „Snad toho v budoucnu nebude litovat,“ reagoval Patrik Eliáš, legenda Devils a muž, který poslední týden programu NHL fungoval jako zvláštní asistent hlavního kouče týmu.



Není toho tolik, v čem se Miloš Říha s Josefem Jandačem shodují. Téma Zacha je však jedním z nich. Minule před šampionátem v Dánsku se bývalý šéf reprezentace podivoval, že tehdejší generální Martin Ručinský se Zachovi nemůže dovolat a hráč ani nereaguje na výzvy. Ve středu v podobném duchu mluvil stávající velitel národního týmu.

Říha po vítězném duelu s Rakouskem ve Znojmě poznamenal: „Já to nechápu. On si může protáhnout sezonu, ještě mu to řekne jeho budoucí trenér, ať přijede do kempu, a on se omluví. Asi ho to nějak překvapilo, že jsme mu už nedali žádnou jistotu. To je spíš otázka pro něj.“ Pro vysvětlení: budoucím trenérem Říha myslel Patrika Eliáše.

Otázka na něj, dotaz přímo na hráče. To je na místě. Zachův otec nicméně na svých webových stránkách zmínil, že hráč ani jeho agent se vyjadřovat nemíní, ačkoli je prý o to žádal. „Oni se rozhodli na situaci nereagovat, protože vše by vyvolalo další vlnu otázek a spekulací, o což není z jejich strany zájem. Já respektuji jejich postoj,“ uvedl Pavel Zacha starší.

O co tady jde?

Deník Sport získal vyjádření Patrika Eliáše z USA, kde nyní pobývá. „Bavil jsem se s Pavlem o mistrovství světa a říkal mu, že si myslím, že by bylo super, kdyby jel. A i s tím, že věřím, že by týmu pomohl. Vážně se mi líbilo, jak hrál poslední zápasy, zvlášť ty, které jsem navštívil ke konci sezony,“ popsal muž, který byl Zachovi poslední dny na blízku.

A kdy viděl, že dvaadvacetiletý útočník patří mezi opory Devils. Z posledních dvanácti utkání programu NHL Zacha vydoloval 11 bodů (4+7), téměř polovinu celého sezonního zisku (25 bodů/61 utkání). V devíti finálních partiích jen dvakrát nezapsal žádný bod.

Oficiálním důvodem omluvy k nenastoupení na přípravný kemp jsou zdravotní příčiny, podle informací Sportu jde o poraněné zápěstí. „Nechci o tom spekulovat, já nevím. Když hrál poslední zápasy, tak to asi nebylo tak vážné,“ řekl k tomu Říha. Jiné zdroje uvádějí, že ke zranění či rapidnímu zhoršení stavu došlo v úplném finiši sezony.

„Nedovolím si hodnotit, jak vážné to je, neznám podrobnosti. Rozhodnutí bylo vyloženě na něm. Škoda, z mého pohledu mohl jet,“ dodal Eliáš.

Říhovo rozhodnutí nedávat Zachovi jistotu nominace do Bratislavy má své opodstatnění. Brněnský rodák prožil komplikovaný ročník, poslední z tříletého nováčkovského kontraktu. Už v listopadu putoval dočasně na farmu do Binghamtonu, od čehož si kouč John Hynes sliboval zvýšení Čechova sebevědomí, které v arénách NHL postrádal. Později se nejednou nevešel do sestavy.

Hokejoví experti se shodovali, že Zacha musí jednoznačně více bodovat, ostatně z toho důvodu byl do organizace vybrán. Byť si další úkoly (oslabení, vhazování) plní svědomitě, produktivita zůstává za očekáváním. Od šestky draftu se v náročném prostředí elitní ligy očekávají alespoň padesátibodové sezony. Dohromady Zacha nabral v NHL porci 201 utkání, z níž vyšel se 76 body za 29 gólů a 47 asistencí.

Dojem ze sezony si mohl spravit v dresu reprezentace. Bývalý juniorský reprezentant si to vyhodnotil jinak.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud