Jan Denemark
27. dubna 2021 • 12:40

MS do 18 let: solidní český vstup, skvělý Hamara a komanda jako příslib

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Start bude ohromně důležitý,“ zdůrazňoval mnohokrát trenér Jakub Petr. Vzhledem k síle české skupiny se úvodní bitva s Německem jevila jako vstupní klíč do čtvrtfinále. Zvládnutí duelu s naším západním sousedem by dodalo klid a možnost se připravit proti favoritům. A povedlo se. Čeští mladíci v noci z pondělí na úterý zvítězili 3:1 a do šampionátu vykročili solidně. O góly se postarali Lukáš Pajer, Gabriel Szturc a Martin Ryšavý.



Měli s nimi potíže. Otevírací utkání této kategorii v posledních letech nešly. Proto se na úvodní utkání s Německem soustředila daleko větší pozornost. I z toho důvodu, že později v rychlém sledu výběr Jakuba Petra čeká ve skupině Finsko, Amerika a Rusko, což je zatraceně silný koktejl.

„Rozhodně se nebojím žádného podcenění, to vůbec. Spíš si myslím, že naší hlavní úlohou bude to nadšení a euforii trochu krotit, protože bude nesmírně důležité od prvního střídání předvést to, čeho jsme podle mého schopní,“ popisoval poslední trenérské úkoly před vstupem do turnaje trenér Jakub Petr. Věděl, o čem mluví, výroky všech hráčů před začátkem turnaje dávaly najevo, že po extrémně dlouhé přípravě jsou mladící velmi nažhavení. „Už se nemůžeme dočkat,“ shodovali se třeba brněnští Jakub Brabenec a Stanislav Svozil.

Český národní tým do 18 let před startem letošního MS "osmnáctek"
Český národní tým do 18 let před startem letošního MS "osmnáctek"

Českému celku v utkání kryl záda třinecký Patrik Suchánek, obranu řídili z prvních dvou párů David Jiříček a Stanislav Svozil, jenž se objevili už na posledním turnaji do dvaceti let. Ve třetím páru spolupracovali čerstvý kapitán Jakub Šedivý a Tomáš Hamara, jenž byl s největší pravděpodobností nejlepším českým hráčem utkání. Povedeném, je třeba dodat. Zároveň se potvrdilo, že právě obrana může být klíčem k úspěchům party Jakuba Petra.

Přestože nelze říct, že by český celek dominoval zásadním způsobem, poklidná výhra to v konečném součtu byla. Trenéru Petrovi tak vyšlo jeho přání, kdy nadšení, které mnohdy v mládežnických kategoriích způsobí víc škody než užitku, vystřídala zodpovědnost a soustředění na důležitý úvodní krok. Po bezbrankové úvodní třetině Češi partii rozsekli v té druhé. Zlomový moment zápasu přinesla hlavně branka v oslabení z hole Gabriela Szturce. Vedení 2:0 české naděje uklidnilo.

Je třeba přiznat, že i do první branky byli Češi aktivnější, soupeře vysoce přestříleli, celkem na střelecké pokusy vyhráli 40 ku 19. Ale až první gól z úvodu druhé části při využité početní výhodě z mladíků sundal břemeno očekávání. Dobrou zprávu pro další vývoj vyslaly především speciální formace. Z čehož může tým těžit v utkáních, které, ruku na srdce, budou kvalitativně náročnější než ten s Německem. Jak přesilovkové komando, tak práce v oslabení zafungovaly. V obou situacích se národní celek prosadil i gólově. Což je dobré znamení.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud