15. prosince 2011 • 18:35

Aplaus vestoje: Síň slávy přijala pět členů včetně tragicky zesnulé trojice

Autor: Martin J. Křížek
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Síň slávy českého hokeje se rozrostla o pět jmen. Před startem zahajovacího utkání reprezentačního turnaje Channel One Cup byli do spolku legend jmenování Miroslav Kluc, Vlastimil Sýkora a posmrtně i trojice tragicky zesnulých hráčů ruské Jaroslavle. Za Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka převzali ocenění pozůstalí.




Bylo to střízlivé a rychlé. Předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král a šéf navrhovací komise Jiří Králík na červeném koberci předali symbolicky slavnostní plaketu do rukou poválečného kanonýra Kluce, vdov Lucie Markové a Kateřiny Rachůnkové a sestry Josefa Vašíčka Markéty Vanek. Vlastimilu Sýkorovi, který se ze zdravotních důvodů nemohl dostavit osobně, bude plaketa předána dodatečně.

Diváci v Chomutově vzdali trojici zesnulých hold potleskem vestoje. Když ceremoniál skončil, téměř celá hala skandovala dlouhé chvíle pokřik: "Mistři, mistři!"

O zařazení mezi letošní kandidáty do Síně slávy informoval předseda navrhovací komise Jiří Králík již na tiskové konferenci ku příležitosti zveřejnění reprezentační soupisky na právě probíhající druhý podnik Euro Hockey Tour.

Hokejisté Minsku se poklonili mrtvým kamarádům, tragicky zesnulým hokejistům Jaroslavli
Hokejisté Minsku se poklonili mrtvým kamarádům, tragicky zesnulým hokejistům Jaroslavli


"Abychom mohli udělit členství všem pěti hráčům, museli jsme udělat výjimku. Není totiž zvykem zařazovat takové množství najednou," komentoval před týdnem Králík kroky, pro které se komise rozhodla po zářijovém leteckém neštěstí.

Zároveň odmítl odsunutí jmenování Sýkory a Kluce až na příští rok. "Pan Sýkora je vážně nemocný a naším cílem není udělovat členství posmrtně. Navíc už tak jsme přeložili několik dalších čekatelů," doplnil.

Trenér národního týmu Alois Hadamczik už tehdy avizoval, že smuteční pietou nechce rozptylovat své svěřence a proto je nechal čekat v šatně. "Nechci to hráčům před utkáním připomínat, protože každý byl s nimi nějaký kamarád a bylo by to pro ně těžké. Pořád to přeci jen nosíme všichni v sobě."

A jeho tah se zjevně osvědčil. Češi vlétli na švédského soupeře s vervou a bez respektu a Petr Průcha otevřel skóre už po 5 vteřinách!

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud