Adam Sušovský
21. dubna 2016 • 15:00

Boj o nominaci na MS v hokeji? Vůjtek stále ještě nemá jasno

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Následující dva týdny a v nich čtyři přípravné zápasy rozhodnou. Jasno o nominaci na mistrovství světa v Rusku by přitom klidně mohlo být už teď. Není. Trenér hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek dál s napětím sleduje vývoj sérií v zámoří, i když indicie odtamtud nezní pozitivně. Český tým ve čtvrtek odehrál duel ve Finsku (3:2). Dost možná v sestavě, která bude s tou na šampionátu v Moskvě téměř totožná.



Když se zeptáte Vladimíra Vůjtka na nominaci českého týmu pro mistrovství světa v Rusku, pouze pokrčí rameny. Dva týdny před začátkem šampionátu má víceméně jasno jen o složení brankářské trojice. Jak bude vypadat obrana a útok, neví. „V NHL máme ve hře asi deset Čechů. Třeba jich přijede osm, třeba žádný,“ usmál se hořce Vůjtek po včerejším večerním tréninku v Oulu. Volat hráčům přes Atlantik hodlá, až jejich týmy ve Stanley Cupu skončí.

Právě v Oulu dnes český tým nastoupí proti domácímu Finsku. Nejsou to body do tabulky Euro Hockey Tour, o které v zápase půjde především. Navzdory trenérovým přáním ze zámoří neputují pozitivní indicie. Příjezd dalších opor je nejistý. A to dává všem hráčům současného kádru velkou naději. Naději, že za čtrnáct dnů odcestují s nároďákem na šampionát do Moskvy.

„Každý, kdo sem přijel, na šampionát chce jet. Čím víc se blíží, tím víc si to každý uvědomuje. Všichni předvádí nejlepší výkony, co můžou. Aby v nominaci na konci byli,“ prohlásil útočník Lukáš Kašpar. Také on se musí ve Finsku předvést. Podle toho vypadal i hodinový večerní trénink. Maximální soustředění hráčů jen občas přerušil křik hlavního trenéra. Tým celou dobu nacvičoval nastřelení puku do třetiny tak, aby urychlil přechod středním pásmem. „Čeká nás nepříjemný soupeř, který má perfektně propracovanou obranu,“ tuší Vůjtek.

V kádru, který má ve Finsku k dispozici, jsou pouze dva hokejisté z NHL. Útočník Jiří Sekáč a obránce Michal Jordán. Další forvardi David Pastrňák s Tomášem Plekancem se k týmu připojí příští týden. A tím výčet hráčů z Ameriky, kteří jsou ochotni současný kádr posílit, zatím končí.

Nepravděpodobná je prý účast gólmanů Michala Neuvirtha a Petra Mrázka i v případě, že by jejich týmy vypadly z bojů o Stanley Cup. Vůjtek už dříve přiznal, že si to o pozici brankářské jedničky rozdají Dominik Furch s Pavlem Francouzem . Dnes dostane přednost prvně jmenovaný.

Velký otazník visí nad složením obrany, která si před sezonou prošla generační proměnou. I proto jsou velkou komplikací zdravotní problémy nejzkušenějšího beka Jana Koláře, který kvůli zranění ramene dosud nenastoupil do jediného přípravného zápasu. Dnes hrát bude, i když úplně fit stále není. „Chceme, aby hrál. Je to jeho poslední šance, kdy se může dostat do hry,“ vysvětlil Vůjtek a zároveň potvrdil poslední dvě jistá jména, která by rád do přípravy pozval. Jde o čerstvé mistry KHL Jana Kováře a Tomáše Filippiho.

S útočníky Magnitogorsku se vedení reprezentace ale zatím nepodařilo spojit. „Protože znám, jak to v Rusku chodí, ještě jim tak dva dny nebudu volat. Nemělo by to cenu,“ smál se Vůjtek, že oba hráči od úterý slaví úspěch svého klubu. Dalšími adepty národního týmu už zůstávají jen hráči z finále extraligy.

Češi si po dnešním zápase v Oulu zahrají s Finskem ještě v sobotu odvetu a příští týden je ve Znojmě čekají dva domácí zápasy se Švédskem. Po nich už trenér oznámí konečnou nominaci na šampionát a s hráči ze soupisky vyrukují do pražské generálky proti Kanadě.

JAK BY MOHLA VYPADAT SOUPISKA NA MS PODLE SPORTU
BRANKÁŘI: Dominik Furch/Pavel Francouz, Matěj Machovský
Nejdůležitější post je vyřešen. V bráně české reprezentace budou na světovém šampionátu s největší pravděpodobností po šesti letech pouze gólmani z Evropy. Vladimír Vůjtek sice bude zkoušet volat Petra Mrázka a Michala Neuvirtha v případě vyřazení jejich týmů ze Stanley Cupu, sám ale tuší, že ani jeden z nich nedorazí. O pozici brankářské jedničky si to proto rozdá Furch s Francouzem.
OBRANA: Tomáš Kundrátek, Michal Kempný Jakub Jeřábek, Michal Jordán, Petr Zámorský, Radim Šimek, Tomáš Voráček, Jan Kolář
Ani v defenzívě už Vladimír Vůjtek nemá příliš manévrovacích možností. Dá se očekávat, že tým v průběhu příštího týdne doplní finalista Radim Šimek, dál není kde brát. Příjezd Radko Gudase po případném vyřazení Philadelphie je nejistý, jiní beci v NHL k dispozici nebudou. Ve Finsku jsou ještě Milan Doudera a Josef Hrabal. Mohou překvapit, případně nahradit zraněného Jana Koláře.
ÚTOK: David Pastrňák, Tomáš Plekanec, Jiří Sekáč, Milan Gulaš, Roman Červenka, Tomáš Vincour, Dominik Kubalík, Jan Kovář, Michal Řepík, Lukáš Kašpar, Petr Koukal, Martin Zaťovič, Tomáš Filippi, Robert Kousal
Útok na největší posily čeká: David Pastrňák a Tomáš Plekanec se k týmu připojí až příští týden a společně s Jiřím Sekáčem vytvoří elitní útok z NHL. Také další formace jsou vzhledem k souhrám z Euro Hockey Tour víceméně dané. Zbývá do nich začlenit Jakuba Kováře s Tomášem Fillipim, kteří přiletí příští týden, a některého z finalistů extraligy. Mohl by jim být třeba Michal Řepík. Do Finska odcestovali o účast na šampionát zabojovat ještě Tomáš Zohorna, Petr Holík, Richard Jarůšek a Tomáš Urban.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud