11. listopadu 2017 • 15:48

Radil o Rusech: Mám zápasy proti nim rád, je to dost vyhecované

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řadu českých hokejistů čeká v nedělním utkání proti Rusku na turnaji Karjala souboj s protihráči, ale i některými spoluhráči z Kontinentální ligy. Jedním z nich je i Lukáš Radil, opora útoku Spartaku Moskva. Sedmadvacetiletý forvard má duely proti sborné rád, neboť bývají způsobem hry podobné zápasům KHL, a to mu vyhovuje.



„Mám utkání proti nim vždycky rád. Hrají hokej, na který jsem celou sezonu zvyklý, je to navíc z historie dost vyhecované, těším se na to,“ řekl Radil v rozhovoru s novináři. Ze svých poznatků ví, jak vážně berou Rusové sezonu kvůli jejímu olympijskému vrcholu v Pchjongčchangu. „Řeší to hodně. Na olympijský turnaj jedou vyhrát, nic jiného pro ně není úspěch,“ přiblížil Radil.

Dobře ví o nepříznivé bilanci z posledních zápasů, z nichž má sborná v zádech sérii pěti vítězství. „Nemáme s nimi moc dobrou bilanci, ale měli bychom hrát hodně do těla, to nemají zrovna rádi. A kdybychom dali jeden dva rychlé góly, tak by to mohlo zafungovat. Co mám zkušenosti, pak přestávají dodržovat systém a každý začne hrát na sebe, což je většinou jejich problém,“ všiml si Radil.

Reprezentační útočník Jiří Sekáč rotuje po srážce se švýcarským soupeřem
Reprezentační útočník Jiří Sekáč rotuje po srážce se švýcarským soupeřem

Rusové budou jedním z hlavních favoritů olympijského turnaje. Pokud tedy Mezinárodní olympijský výbor nesáhne k plošnému dopingovému trestu pro ruské sportovce a KHL nezabrání účasti hráčů na sportovním svátku planety. „Četl jsem o tom, bylo by to hodně smutné, protože by asi hodně hráčů nemohlo jet. Když nejedou hráči z NHL a nemohli by ještě z KHL, nevím, jakou váhu by turnaj potom měl,“ přemítal Radil.

Sám o olympijské šanci nepřemýšlí. „Nemyslím na to, jestli mám k olympijským hrám blíž, nebo dál. Bude se rozhodovat až někdy v lednu, což je ještě strašně moc času. Soustředím se na to, abych v každém utkání odvedl maximum, pak uvidíme, co z toho bude,“ podotkl Radil.

A to i přesto, že se v poslední době zařadil mezi spolehlivé tahouny ofenzivy národního mužstva. „Já si to hlavně vždycky užiju. Vidím české kluky, takovou atmosféru v kabině v Rusku nemáme. Užívám si to a je super, když pak do toho všeho ještě přibývají body za góly a nahrávky.“

Na Karjale stihl za dva dosavadní zápasy tři body díky dvěma gólům a nahrávce. Stále tak může pomýšlet na obhajobu pozice nejproduktivnějšího hráče turnaje z minulého roku, kdy si za tři utkání připsal tři branky a dvě asistence. „Střelecky to není úplně špatné, i když by to samozřejmě vždy mohlo být ještě o něco lepší, ale ano, jsem spokojený, jak to zatím je,“ pochvaloval si Radil.

Do reprezentačního dresu si evidentně přenesl pohodu z klubu. Spartak Moskva má na dosah pozice, jež zaručují postup do play off. A sedmadvacetiletý čáslavský rodák k tomu zatím přispěl 16 body (6+10) za 24 zápasů. „Musím říct, že tenhle rok je fakt asi úplně nejlepší za ty tři roky, co tam jsem. Zažíváme tam teď dobré časy herně, i v kabině jsou super kluci, takže já si to moc užívám,“ řekl Radil.

Pomáhá mu i fakt, že už se v Rusku adaptoval. „Je to znát, když už víte, co a jak. Na druhou stranu - tam se všechno tak rychle mění, že člověk musí být pořád ve střehu. Nelze se nějak uspokojit. Nemůžu si říkat, že jsem tu třetí rok a nemůže se nic stát,“ řekl Radil.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud