Miroslav Votava
Premium
11. června 2022 • 16:02

Kouč brankářů o Češích v NHL: Dostál se posune, Francouz si jde za snem

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Karel Vejmelka hned ve svém prvním roce v NHL zářil v Arizoně, Pavel Francouz tlačí Colorado k zisku Stanley Cupu. Co spojuje dva české fantomy v masce? „Jsou to pokorní, chytří a pracovití kluci. Proto můžou být úspěšní,“ říká Petr Jaroš, dlouholetý trenér brankářů, který dříve působil u čtyř reprezentací včetně české a zažil osm velkých turnajů. Pro iSport Premium rozebíral pozici českých gólmanů v NHL i bronzové MS.



Český hokej už sice nemá legendy Dominika Haška či Tomáše Vokouna, ale pořád je do branky z čeho brát. „Budeme mít vždy minimálně tři brankáře na velice dobré úrovni. Jako jsme měli letos na šampionátu,“ tvrdí Petr Jaroš, jenž se stará o gólmany jako kouč už od roku 2000. Velkou část trenérské kariéry byl spojen s Jihlavou, hodně času strávil i v Americe.

Na MS ve Finsku se představilo v české brance trio Karel Vejmelka, Marek Langhamer a Lukáš Dostál, týmu pomohli k zisku bronzu. Co jste říkal na jejich výkony?
„Moc se mi všichni tři líbili. Na to, že jsou to mladí brankáři a byli na svém prvním mistrovství, tak to na nich nebylo nijak znát. Kluci se k tomu postavili výborně, i trenérský výběr byl správný, ta trojka mi naprosto vyhovovala. Jsem hrozně rád, že se po deseti letech povedla medaile. Moc jsem si to přál už v době, kdy jsem jezdil s národním týmem sám. V Moskvě v roce 2016 se nám podařilo s panem Vůjtkem vyhrát skupinu, ale pak jsme bohužel prohráli už ve čtvrtfinále v nájezdech s Amerikou. Teď to konečně s medailí vyšlo, což je super.“

Je dobře, že se trenéři nebáli dát šanci pro takový turnaj trojici gólmanů, kteří měli předtím minimální zkušenosti z reprezentace?
„Určitě. My jsme byli v podobné situaci v Moskvě, kdy jsme tam brali Dominika Furcha a Pavla Francouze. Oba chytali velice dobře, Dominik skončil druhý ve statistikách mezi brankáři. To stejné udělali trenéři tady, bylo to správné rozhodnutí. Moc se mi líbí Karel Vejmelka i Lukáš Dostál, mají před sebou velkou budoucnost. A Marek Langhamer ukázal, že je to kvalitní gólman, sice nezapsal výraznější stopu v zámoří, ale přes Rusko a Finsko se zvedá, každý rok je lepší. Ve všech třech budeme mít do dalších let dobré brankáře.“

Reprezentace dlouho nevozila medaile z velkých turnajů. Byl někdy hlavní problém v gólmanech?
„Brankáře máme vždy schopné chytat minimálně standard na mezinárodní úrovni. Ty prohry, neúspěchy, že se nevyhrávaly medaile… Nikdy se nedalo říct, že by to tomu brankáři nevyšlo. Práce s gólmany je u nás na velice dobré úrovni. Samozřejmě lepším klukům pomáhá, že jdou do ciziny. Ale třeba Karel Vejmelka se vychytal tady, dodělal si školu a až pak odešel. Vždy budeme mít minimálně tři brankáře, kteří jsou na velice dobré úrovni. Jako jsme měli letos na šampionátu.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud