František Suchan
8. prosince 2009 • 13:45

Růžička neuhne: Ať si Vary stěžují, kde chtějí

Autor: František Suchan, Vladimír Škaloud
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další nominace národního týmu, další kauza. Tentokrát je v hlavní roli neústupnost kouče Vladimíra Růžičky.



Z Karlových Varů, které na konci prosince čeká švýcarský Spengler Cup, dorazila žádost o vynechání jejich hráčů z ruského turnaje.

Čtěte více:
Haška nech doma, radí čtenáři Růžičkovi »
Růžička nominoval dva týmy, nechybí Jágr »

Tak, jak se to už roky dělává. Ve dvou případech jí trenér vyhověl. V jednom ale ne. Energie se obrací se stížností na svaz.

Čtěte více:
Vary povolily. Němec na Channel Cup pojede
»

Mezi klubem a šéfy národního týmu se o záležitosti diskutovalo dlouho dopředu. Týdny před tím, než Růžička včera zveřejnil svůj výběr pro turnaj Channel One Cup. Výsledkem je zvláštní kompromis...

Ondřej Němec Ondřej NěmecFoto ČTK

Karlovarští žádali, aby jejich hokejisté na turnaj necestovali. Čeká je náročný program, celý prosinec by v podstatě hráli bez přestávky. Šlo o obránce Ondřeje Němce a s velkou pravděpodobností i Jakuba Čuttu a o útočníka Petra Kumstáta. Ti všichni jsou od začátku sezony stabilními členy českého výběru na Euro Hockey Tour.

O co v kauze jde
- V nominaci na nadcházejí Channel One Cup v Moskvě se objevil karlovarský obránce Ondřej Němec, klub přitom hned po Vánocích čeká Spengler Cup v Davosu a dosud platilo nepsané pravidlo, že hráči celku startujícího ve Švýcarsku nebyli na ruský turnaj zváni.
- Vedení Energie protestuje, že jejich hráč bude vystaven velké zápasové zátěži, s reprezentačními starty by měsíc hrál prakticky obden
- Trenér Vladimír Růžička do Moskvy nebere další karlovarské hráče, obránce Čuttu a útočníka Kumstáta, v případě Němce však nehodlá ustoupit
- Změnit nominaci může jedině vedení svazu, které by však šlo proti svému trenérovi


Trenéři reprezentace účastníkům Spengler Cupu tradičně vyhoví, i sám Růžička se tak v minulém ročníku zachoval. Tehdy také šlo o hráče Energie. Jenže letos ustoupil jen ve dvou případech. Němce zkrátka v týmu chce. „Pro mě jako reprezentačního trenéra je moskevský turnaj důležitý a Ondra je náš klíčový hráč," vysvětlil.

Nedbal na naléhání karlovarského prezidenta Ladislava Trubače, který s ním v minulých dnech komunikoval. „Vláďa mi oznámil, že Ondru zkrátka nominuje i přesto, že klub potom bude trvat na tom, aby na akci nejezdil," potvrdil včera Trubač.

„Řekl jsem mu, že Ondru stejně nepustíme, a že je mi líto, že se to potom bude muset řešit takhle. A taky, že bychom byli velmi rádi, kdyby k tomu nemuselo dojít."

Ke změně Růžičkova postoje to však nevedlo. Argumenty klubu jsou jasné: V první řadě jde o extrémní zátěž.

Podle generálního manažera Vaňka by Němec během 34 dnů v období od konce listopadu do konce roku odehrál 18 zápasů. Ostrých. V Česku mnohokrát podceňovanou účast na Spengler Cupu berou mistři velmi vážně.

Tomáš Netík sleduje Ondřeje Němce ležícího na nosítkách
Tomáš Netík sleduje Ondřeje Němce ležícího na nosítkách

„Vždyť tam klub svým způsobem také reprezentuje český hokej. A my máme zájem, abychom se tam prezentovali kvalitně," potvrdil Trubač.

Co na to odpovídá Růžička? „Z Varů jsem nominoval jediného hráče, jinak by jich bylo víc. Takhle jsem jim ustoupil, takže to teď neřeším," vzkázal.

„Je mi jedno, co Vary říkaly dopředu. Od prezidenta klubu Trubače jsem slyšel jejich stanovisko, ale každý máme v klubech nějaké problémy, hrajeme nějaké zápasy. Ať si tedy stěžují, kde chtějí. V žádném případě nehodlám ustoupit a Němce z nominace vyškrtnout. Nemá cenu to dál rozpitvávat."

Hlasujte zde: Vybírejte trenérovi Růžičkovi brankáře a obránce pro OH ve Vancouveru »

Karlovarští šéfové hned včera sepsali důvody svého počínání a zaslali je kompetentním osobám českého hokeje. Manažer Vaněk dnes vyráží za svazovým prezidentem Tomášem Králem.

A obránce, který se v celém sporu nechtěně ocitl, čeká, jak všechno dopadne... „Ondrovi jsme řekli, že uděláme všechno pro to, aby nominace neproběhla. On o reprezentaci samozřejmě má zájem, ale zároveň chápe celý problém," přiblížil Vaněk.

"S generálním manažerem jsem v pondělí seděl asi půl hodiny. Vyslechl jsem si, co bude vedení podnikat," přidal sám Němec. "Já se do toho nijak angažovat nebudu. Zatím jsem nominovaný, a co bude dál, tomu se podřídím."

Bude se podřizovat přání svého zaměstnavatele, nebo vůli kouče národního týmu?

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud