17. prosince 2009 • 11:20

Hlinka věří, že si do reprezentace přenese pohodu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skvělou formu ze švédského Linköpingu by chtěl útočník Jaroslav Hlinka potvrdit v dresu českého národního týmu na Channel One Cupu.



Stejně jako klubový spoluhráč Jan Hlaváč po startu sezony v české extralize do Elitserien vlétl s úžasnou formou a drží si průměr téměř jednoho a půl kanadského bodu na zápas. Lepší než oni je ve švédské lize jen hvězdný Peter Forsberg, který zvedá ze dna MODO s českým trenérem Miloslavem Hořavou.

"Doufám, že si pohodu z klubu přenesu sem do reprezentace," řekl Hlinka novinářům. Mistr světa z Hannoveru z roku 2001 si dnes připíše už 140. start v národním týmu a přeje si, aby si před Vánocemi na Channel One Cupu mohl užívat úspěšných výsledků podobně jako v Linköpingu. "Doufám, že se nám bude dařit a budeme vyhrávat. Pro ten pocit člověk v reprezentaci hraje. Je to příjemnější, než přijet z Ruska před Vánocemi spráskaní," usmál se Hlinka.

Kvůli švédským daňovým zákonům začal sezonu v dresu Sparty, za Linköping pak nasbíral od 26. října v 19 zápasech 28 bodů za šest branek a 22 asistencí. Kouč Slavomír Lener jej přivítal ve stejnou dobu jako Hlaváče z Liberce, ale jejich spolupráci z minulé sezony neobnovil.

Přestože Hlaváčova bilance rovněž 28 bodů a 18 tref by mohla svádět k myšlenkám, že české duo brázdí led společně, dostane se k sobě jen při přesilovkách. "Pak už jen občas, když mám štěstí, že skočím na led dříve a dohrajeme spolu střídání," prohlásil Hlinka, který hraje v druhém útoku s Patrickem Zacrikssonem a Andreasem Jämtinem.

Nejlepší kanonýr soutěže Hlaváč nastupuje v první formaci s Tonym Martenssonem a Mikaelem Hakansonem. "Asi je to tím, aby nebyla všechna síla v prvním útoku. Zatím to klape, hraje dobře první útok i ten náš druhý, pro sílu týmu je to asi lepší," řekl Hlinka.

Přesto by s Hlaváčem hráli spolu v jednom útoku. "I jsme si řekli, Sláva Lener na to ale nějak moc neslyšel. Trenér ale ví, že hrajeme spolu dobře a dařilo se nám loni, takže šance vrátit to zpátky vždycky je. Třeba když se nebude dařit a bude potřeba nový impulz. Zatím to funguje takhle, tým šlape a není důvod k nějakým změnám," uvedl třiatřicetiletý centr.

Před návratem Hlinky s Hlaváčem byl Linköping v Elitserien šestý, nyní se na druhým místě dotáhl na jediný bod za vedoucí HV 71. "Shodou okolností se to sešlo, že jsme začali hrát, až když jsme se tam vrátili, ale těžko říct, že by to bylo námi dvěma," prohlásil Hlinka. "Když to srovnám i s minulým rokem, tak momentálně hrajeme nejlepší hokej, co jsem v Linköpingu zažil. Trošku je pro nás škoda, že je pauza, protože jsme byli rozjetí," řekl Hlinka.

Fanoušci vítězným tažením klubu žijí. "Ocenili to, že se jim naše hra líbila. Atmosféra je fajn, lidí chodí," pochvaloval si. Linköping v minulém ročníku skončil v základní části druhý, ale v play off se rozloučil hned ve čtvrtfinále. Cílem zůstává titul, který v letech 2007 a 2008 proklouzl klubu mezi prsty až ve finále.

"Myslím si, že je silnější než loni. Ale loni jsme byli touto dobou taky nahoře, celé město mluvilo o titulu, ale pak jsme byli v prvním kole venku a bylo po srandě. Věřím, že letos to bude jiné. Ale kdo hraje hokej, tak ví, že se může stát, že odejde forma, zraní se dva tři hráči a je po ambicích," dodal Hlinka.

Se Spartou získal čtyři tituly, ale na startu sezony si v pražském klubu, kde hrál od juniorských let, prožil méně vydařené období. Návrat do Linköpingu nebral jako vysvobození. "Je ale pravda, že to teď bylo docela příjemné, když se dařilo mně i celému mužstvu," doplnil Hlinka.

Za Spartu sehrál 20 zápasů a připsal si 15 bodů za pět tref a 10 asistencí. "Jednotlivec je samozřejmě vidět podle toho, jak se daří mužstvu. Málokdy se stane, že když se týmu nedaří, tak je tam někdo excelentní a většinou to jde ruku v ruce s mužstvem," doplnil Hlinka. "Na Spartě to bylo upracované a spíš trápení z naší strany. Naopak, jak jsem přijel do Švédska, tak se mužstvu v ten moment začalo dařit. S tím jsme se svezli i my s Honzou Hlaváčem," dodal.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud