17. prosince 2009 • 19:36

Jágr v Praze zářil. Dal gól a na vítězný přihrál

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE - Čeští hokejisté porazili ve svém úvodním utkání turnaje Channel One Cup v Praze Finsko 2:1 v prodloužení díky gólům Jaromíra Jágra a Petra Čajánka, který rozhodl v čase 61:40. Vynikající výkon podal na úvod třetího dílu série Euro Hockey Tour brankář Marek Schwarz. Zápas v O2 Areně sledovalo dvanáct a půl tisíce diváků.



Po úvodním trapasu, kdy z technických důvodů nezazněla celá česká hymna, se vlastní zápas hrál od úvodního buly ve svižném tempu. První zahrozil hostující Hentunen, ale gólman Schwarz byl připraven. Na druhé straně odpověděl po pár vteřinách Krstev, ani on však nenašel recept na Tarkkiho ve finské brance. Chvilku nato jel domácí výběr v přečíslení tří na dva, Červenka chytře prostrčil puk Čáslavovi, ale i tentokrát byl na místě Tarkki.

Mohl jsem dát víc gólů, litoval Jágr >>>

První gól i přes větší herní aktivitu českého týmu zaznamenalo mužstvo Suomi. V sedmé minutě se odražený puk dostal k Immonenovi, který ho bez přípravy poslal na branku a zaskočil Schwarze. Čechům však na odpověď stačilo pouze 27 vteřin. Po Čajánkově akci pálil tvrdě od modré čáry Blaťák, vzápětí se k němu puk dostal zpět, Blaťák vyslal další ránu a neodstavitelný Jágr poslal vyražený kotouč za gólmanova záda.

Schwarz likviduje šanci Finů.Foto ČTK


V 10. minutě to opět Jágr zkoušel v přesilovce bekhendem, Tarkki však svůj tým podržel a stejně se mu vedlo i proti Klepišovi, který se ho pokusil překvapit blafákem do bekhendu. Se stejnou koncovkou si na Tarkkim poté vylámal zuby i Vašíček, jehož však rozhodil faul Mäenpääho. V 18. minutě ještě připravil Komarov slibnou pozici pro Pettinena, jemuž však při střele sklouzl kotouč z čepele.

Na začátku druhého dějství uzavřela první a druhá formace vedené Hudlerem a Červenkou Finy na dlouhé vteřiny v jejich obranném pásmu a vysloužily si tak potlesk na otevřené scéně. Na konci 26. minuty vystřelil z kruhu pro vhazování Vašíček a jeho ránu zastavila za zády bezmocného Tarkkiho tyč. Následovalo Sičákovo vyloučení, ale český tým se s přehledem ubránil.

Čajánek:  Můj gól? Taková haluz >>>

V 35. minutě nejprve nedokázal ostrou přihrávku od hrazení usměrnit do finské branky Čajánek, hned poté Jágr netradičně z pozice obránce našel milimetrovou přihrávkou najetého Rolinka, jehož gólové radosti však stála v cestě spojnice brankové konstrukce.

Irgl se snaží zasunout za finského gólmana Tarkkiho.Foto ČTK


Krátce poté putoval na trestnou lavici Vašíček, Finům však ujeli Červenka s Rolinkem, při přečíslení dvou na jednoho ale nejproduktivnějšímu hráči extraligy střela nesedla. Před druhou přestávkou ještě vychytal Pihlströma pohotový Schwarz.

Také v třetí třetině měl domácí tým více ze hry, ale v 48. minutě hrálo Finsko po vyloučeních Sičáka a Červenky dlouhých 78 vteřin přesilovku pět na tři, ale fantastický Schwarz udržel vyrovnaný stav. Vyznamenal se především při obrovské šanci Kontioly, jenž z hranice brankoviště pálil do odkryté branky, ale český gólman se stihl přesunout a zabránit jistému gólu. Krátce po návratu z trestné lavice navíc ujel Sičák, při zakončení zvolil střelu, ale pálil nad.

Bojovnost Čechů rozproudila hlediště O2 Areny, po jejímž obvodu oběhlo několik vln a Růžičkovi svěřenci začali opět přitápět pod kotlem. Vynutili si navíc faul, jenže přesilovku v rozhodující úder přetavit nedokázali. Na druhé straně zahrozil Immonen a v 58. minutě se opět vyznamenal vynikající Schwarz, na nějž uháněl osamocený Hentunen.

I proto dospěl zápas do prodloužení, to se však hrálo pouze 100 vteřin. Po Čáslavově nahození od modré čáry tečoval puk za Tarkkiho záda Čajánek.

Česká republika - Finsko 2:1 v prodl. (1:1, 0:0, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Jágr (Blaťák, Čajánek), 62. Čajánek (Čáslava, Jágr) - 7. Immonen (Pettinen). Rozhodčí: Persson, Sjöberg (oba Švéd.) - Kalivoda, Pouzar (oba ČR). Vyloučení: 5:5. Bez využití. Diváci: 12.563.

Sestavy:

Česko: Schwarz - Němec, Blaťák, Novák, Čáslava, Krstev, Kutlák, Sičák, Mojžíš - Jágr, Hudler, Čajánek - Bednář, Červenka, Rolinek - Klepiš, Vašíček, Hubáček - Irgl, Hlinka, Novotný. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Finsko: Tarkki - Mäenpää, Puistola, Aalto, Väänänen, Kuukka, Pettinen, Tuomainen, Hietanen - Erkinjuntti, Immonen, Pihlman - Hentunen, Lehterä, Koivisto - Pihlström, Kontiola, Peltonen - Louhivaara, Hytönen, Komarov. Trenér: Jukka Jalonen.

Jágr se postaral o vyrovnání.
Jágr se postaral o vyrovnání.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud