29. března 2012 • 15:25

APK smlouvu nedostala, od června povede extraligu hokejový svaz

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO | Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje rozhodl, že novou smlouvu s Asociací profesionálních klubů ledního hokeje o řízení extraligy neuzavře. Od 1. června bude řídit nejvyšší domácí soutěž sám svaz. Na pozici ředitele od května nastoupí bývalý obránce Josef Řezníček.



"Od 1. června přechází řízení extraligy na svaz, který bude organizovat sezonu 2012/13," řekl na dnešní tiskové konferenci prezident ČSLH Tomáš Král s tím, že už je připraveno obsazení postu ředitele od 1. května. "Nastoupí pan Josef Řezníček, který si k tomu vytvoří nějaké další zázemí," doplnil Král.

Asociace profesionálních klubů vypověděla ČSLH loni v prosinci smlouvu, která platila od roku 2000 a vyprší 31. května. APK předložila nový návrh, jenž byl ale pro svaz neakceptovatelný. Podle výkonného výboru byl v zásadním rozporu se stanovami ČSLH a i se závazky svazu vůči IIHF.

Podle Krále za tím stál především cíl APK LH uzavřít extraligu, což bylo pro svaz nepřijatelné. "Po zvážení všech okolností a vzhledem k tomu, že extraliga deklarovala v posledních dnech opět oficiálně mysl uzavřít extraligu, což je v diametrálním rozporu s názorem ČSLH, tak jsme se rozhodli, že by bylo velmi neseriózní, abychom dva a půl měsíce před koncem našeho mandátu zavázali budoucí vedení svazu smlouvou, která by měla trvat následujících několik let," uvedl Král.

Poslední návrh APK, aby zůstala v platnosti původní smlouva, výkonný výbor také odmítl. Rozhodnutí o dalším řízení extraligy chce ČSLH nechat na rozhodnutí volební konference, která se uskuteční 16. června. "Konference si rozhodne, jakým směrem chce jít.

Považujeme za neseriózní a neslušné, abychom nové vedení zavázali nějakou smlouvou, která je pro něj zavazující nebo nedobrá pro nové vedení," řekl Král. Z devíti členů výkonného výboru takto hlasovalo osm členů, jeden byl proti. Omluveni byli František Černík a Ctibor Jech.

Z řízení soutěže nemá Král žádné obavy. "Nevidím v tom žádný problém. Domluvil jsem se na post ředitele s Pepíkem Řezníčkem, těžko vidím lepší volbu. Pokud nebude extraliga fungovat sportovně-technicky lépe, tak horší to určitě nebude," míní Král, podle něhož svaz prosincové vypovězení smlouvy zaskočilo.

"My jsme tu smlouvu po celou dobu vnímali, já tedy určitě a myslím i ostatní, kteří tu smlouvu znají a tato slova zdůrazňuji, jako smlouvu, která je pro APK nejvýhodnější v rámci srovnání s ostatní Evropou, kde takové (smlouvy) existují nebo třeba neexistují," řekl prezident svazu.

Od června povede extraligu hokejový svaz
Video se připravuje ...

"Z těch dokumentů, kterými jsou zápisy z APK a různé návrhy, už mi dochází v tomto směru diplomacie a je třeba nazývat věci pravými jmény. Samozřejmě jediným důvodem k vypovězení smlouvy bylo, že APK uzavře extraligu a to už od letošního ročníku."

Podle Krále nejde o žádný truc ze strany svazu. "Neměli jsme s extraligou jediný problém, vždycky jsme vyšli vstříc, i když došlo někdy k dohadům s trenéry reprezentace, když se potkávají zájmy. Vždycky až na jeden případ za Vládi Růžičky, jsme vyhověli extralize," uvedl Král.

"Na druhou stranu nemůžeme přistoupit na hru, že někdo z minuty na minutu bez jakéhokoliv uvážení vypoví smlouvu, která funguje 15 let. Pošle návrh na novou smlouvu, a když řekneme, že to tak nejde, tak pošle návrh té, která byla původně uzavřena."

APK LH měla ještě na příští sezonu smlouvu s marketingovým partnerem BPA sport marketing a hledala nového pro sezonu 2013/14. "Na ročník 2012/13 je platná smlouva APK s BPA. My v tomto směru žádné ambice nemáme a nepochybně se domluvíme s kluby i jakýmkoliv jejich marketingovým partnerem, protože ctíme a respektujeme, že marketing je z 99 procent otázka extraligových klubů a my s nimi ve všech směrech budeme plně spolupracovat. Věřím, že by to mělo být lepší, než to v APK v poslední době fungovalo," prohlásil Král.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud