Tomáš Vrábel
11. března 2015 • 04:40

Předkolo? Výhoda, jsou to nerovné podmínky, říká sparťan Martinec

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Mladé Boleslavi a Pardubicích vládne euforie. Oba celky zvládly předkolo extraligového play off a na vítězné vlně vstoupí i do pátečního čtvrtfinále. Sice proti favoritům Třinci a Litvínovu, ale rozjeté po úspěšných sériích. Nabízí se tak otázka, je účast v předkole výhodou? Mírnou ano.



Předkolo play off se poprvé hrálo před osmi lety a téměř ve třetině případů tým z předkola uspěl i ve čtvrtfinále. V roce 2010 se dokonce stalo, že oba postoupily do semifinále. Celkem ze 16 čtvrtfinálových sérií favorité uspěli proti účastníkům z předkola jedenáctkrát.

„Ve Spartě s tím máme zkušenosti z minulé sezony (postup přes Vítkovice 4:1 na zápasy) a z roku 2012 (vyřazení s Brnem 2:4). Ta pauza byla veliká a vždy proti nám šli soupeři, kteří předkolo vyhráli 3:0, takže byli rozehraní, v euforii z postupu, navíc měli dostatečnou pauzu na to, aby si odpočinuli a vyléčili šrámy. Jsou to nerovné podmínky a týmy z předkola mají výhodu,“ řekl deníku Sport sportovní manažer pražského klubu Patrik Martinec. Nyní tak uvítal, že jeho tým narazí na dalšího přímého postupujícího do čtvrtfinále – šestý Hradec Králové.

Týmy z předkola ve čtvrtfinále

2013/14
Pardubice (7.) - Třinec 1:4 na zápasy
Vítkovice (8.) - Sparta 1:4

2012/13
Kladno (7.) - Slavia 1:4
Vítkovice (9.) - Zlín 2:4

2011/12
Zlín (7.) - Plzeň 3:4
Brno (8.) - Sparta 4:2

2010/11
Slavia (7.) - Liberec 4:3
Litvínov (8.) - Třinec 2:4

2009/10
Slavia (7.) - Zlín 4:2
Liberec (8.) - Plzeň 4:2

2008/09
Plzeň (7.) - Pardubice 4:3
Vítkovice (8.) - Slavia 3:4

2007/08
Třinec (7.) - Slavia 1:4
Kladno (8.) - České Budějovice 1:4

2006/07
Znojmo (9.) - Pardubice 3:4
Třinec (10.) - Liberec 3:4

Rizikem účasti v předkole je zranění, únava po jedné sérii hrané na tři vítězné zápasy na tým ve čtvrtfinále ještě tolik nedolehne. „Konkrétně letos Pardubice a Mladá Boleslav postoupily po čtyřech utkáních, takže pauzu mají čtyři dny, to o únavě nemůže být řeč,“ pravil Martinec.

Výhodou pak je zápasová praxe. Vždyť základní část skončila 1. března a první Třinec a druhý Litvínov do čtvrtfinále vstoupí až v pátek, tedy dvanáct dní po posledním utkání. Třeba v Litvínově tento problém řešili tak, že stáhli hráče z hostování či střídavých startů a vytvořili dvě tréninkové party. Ty pak mezi sebou minulý týden a včera odehrály modelové zápasy.

I litvínovský generální manažer Robert Kysela vnímá, že týmy z předkola mají určitou výhodu. „Vidím ji v tom, že mužstvo je rozehrané a většinou, když postoupí z předkola, tak sezonu hodnotí úspěšně a spadne z něho veškerý psychický tlak, takže jde do čtvrtfinále bez jakékoli nervozity. Na druhou stranu se mu v předkole mohou zranit klíčoví hráči,“ uvažoval šéf druhého celku.

Jeho celek v pátek vyzve Pardubice, které v závěru základní části o místo v šestce zaručující přímý postup přišly, v předkole se ale zvedly. „Mají mužstvo silné a jsou v situaci, kdy dosáhly toho, co se od nich očekávalo a vše další je nadstandard, navíc jim na play off chodí devět tisíc diváků, takže to pro nás nebude jednoduché a šance jsou naprosto vyrovnané. V psychické výhodě jsou ony,“ uznal Kysela.

V podobné pozici jako Pardubice je Mladá Boleslav. Ta po skvělém vstupu do sezony zažila útlum a předkolo si zajistila až v předposledním kole – nakonec ovšem z toho je díky účasti ve čtvrtfinále nejlepší sezona v historii klubu. „V obecné rovině to výhoda je, protože celky z předkola jsou v zápřahu a v prvním utkání po pauze je těžké se dostat do tempa. Pak je ale potřeba si uvědomit, že nastupují proti týmům, které se celou sezonu pohybovaly v tabulce výš,“ zdůraznil sportovní manažer Středočechů Jaromír Látal. „Konkrétně v naší situaci jsme bez zranění, únava nebude hrát roli a nemáme co ztratit,“ dodal Látal.

Názor, že účast v předkole je mírnou výhodou, podpořil i expert a bývalý útočník Martin Hosták. „Konkrétně třeba Pardubice, které se v předkole hodně zvedly a jsou na vlně, to pro ně výhoda v sérii s Litvínovem určitě je, ale ani Třinec proti Mladé Boleslavi to nebude mít jednoduché. Třinec i Litvínov však dál považuju za favority,“ přiznal.

O řešení, jak výhodu co nejvíc eliminovat, se v extralize diskutuje – zmenšit předkolo na dva vítězné zápasy. Většině klubů se však líbí stávající model, protože předkolo je atraktivní pro fanoušky a vstupné může být dalším významným příjmem do klubové kasy. „O tom debatujeme každý rok, ale zatím se vždy většina hlasovala pro současný model,“ přiznal ředitel extraligy Josef Řezníček.

SESTŘIH: Předkolo play off (4. zápas): Pardubice - Vítkovice 5:0
Video se připravuje ...
SESTŘIH: Předkolo play off (4. zápas): Mladá Boleslav - Plzeň 4:2
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud