Tomáš Vrábel
1. dubna 2016 • 09:30

Jen PĚT zápasů za 27 dní? Liberec v play off trápí příliš volna

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Extraligová sezona vrcholí. Jenže Liberec, suverénní vítěz Prezidentského poháru, včera odehrál teprve pátý zápas v sedmadvaceti dnech. Sice na úvod semifinále porazil Mladou Boleslav 4:3, ale rozjížděl se pomalu. „Od konce základní části jsme měli za sebou jen čtyři utkání a na ledě to bylo znát,“ přiznal kouč Bílých Tygrů Filip Pešán. Série pokračuje už dnes v 17.20.



Nabitý program v play off nečekejte. Bílí Tygři názorně ukazují zásadní mezery v programu hokejové extraligy. Mají za sebou sedmadvacet dnů od konce základní části a odehráli jen pět zápasů. Zbytek vyplnily volné dny.

„Zvláštní. A pro nás to není vůbec jednoduché,“ přiznal liberecký útočník Michal Birner. „Člověk si na rytmus hry a tempo musel zase zvyknout. Bylo vidět, že nás puk neposlouchal, ale od třetí třetiny to bylo lepší,“ přidal se Branko Radivojevič. „Kotouče nám odskakovaly, souhlasím s tím, že takto postavený formát není nejšťastnějším řešením,“ řekl i Pešán.

SESTŘIH: Liberec - Boleslav 4:3 (semifinále play off, 1. zápas)
Video se připravuje ...

Přestože se čekala ofenzivní show, od prvních minut se hrál opatrný hokej. Liberec si zvykal na zápasovou zátěž, Boleslav zase spoléhala na brejkové situace. A když ji ve 22. minutě dostal do vedení Richard Jarůšek v početní výhodě, vzápětí využil přesilovku i Michal Bulíř. V závěru druhé části dokonal obrat Jan Výtisk , když jeho dělovku nešťastně tečoval Tomáš Klimenta.

Liberec se gólově utrhl až v polovině třetí části, kdy dvojnásobné oslabení soupeře potrestal Birner a Radivojevič přidal další gól. Boleslavi se podařilo už jen snížit.

Od dnešního zápasu se ale čeká jiný herní obraz. „Budeme lepší. Podmínky jsou takové, jaké jsou, a my se s nimi musíme vyrovnat. Bylo by super, kdyby když předchozí série skončí dřív, aby se program upravil, ale to je otázka na jiné,“ usmál se Radivojevič.

Jak dlouho čekali na zápasy

Liberec

11 dní čekal na čtvrtfinále
9 dní čekal na semifinále

Frölunda

7 dní čekala na čtvrtfinále
8 dní čekala na semifinále

Příkladem může být Švédsko, kde je předkolo pouze na dva vítězné zápasy. Třeba taková Frölunda je ve stejné situaci jako Liberec. Také čekala na soupeře z předkola, zabralo to sedm dní, také čtvrtfi nále ovládla 4:0 na zápasy, do semifinále vstoupí po osmi volných dnech. Bílí Tygři měli volno dvacetkrát.

„Když se nehraje, tak narůstá napětí. Hráči se těší, ale musejí čekat. A co chcete natrénovat takto na konci sezony? Nic. Jde jen o to, aby se udrželi v kondici, ale je to opravdu dlouhé a zbytečné,“ kroutil hlavou obránce Tomáš Mojžíš.

K zamyšlení je i formát dvou zápasů ve dvou dnech, který hráči během dlouhodobé části v extralize nezažijí. Ve zmíněném Švédsku se hraje obden. Série také na čtyři vítězství zaberou stejný čas, maximálně dvanáct až třináct dnů, ale domácí prostředí se střídá po jednom utkání a program plyne. „Víc se cestuje, není moc času na volno. Play off tam opticky víc běží,“ přiznal Birner.

Jenže formát extraligy je předem daný. A pokračuje se dnes opět v Liberci.

Liberec – Mladá Boleslav: Au. Musil se zranil při souboji s Krenželokem
Video se připravuje ...

Liberec – Mladá Boleslav: Smolař Lenc. V klíčové chvíli oslabil svůj tým
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud