27. července 2016 • 11:11

Vítkovice jako Tampa: Kodex hráče, dress code i pekelná příprava

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva roky marného čekání na play off a dost! Vítkovice prožily třaskavé léto se zásahy do nejvyššího klubového vedení. V čele velkých změn stojí Jakub Petr. Ambiciózní kouč a dnes i generální manažer zavádí v celé organizaci nové pořádky: hráčský kodex, „pekelnou přípravu“, užší led či tým statistických expertů. Inspirován Tampou Bay a Pittsburghem mění Vítkovice v moderní klub a věří, že revoluční změny vedou k úspěchu.



Vybuduj moderní a hlavně úspěšný klub a udělej to, jak chceš. Jasný, lehce srozumitelný pokyn a zároveň nelehký úkol vedení padl na hlavu Jakuba Petra, mladého a ambiciózního trenéra, který se v létě ve Vítkovicích stal bossem celého sportovního úseku. Je hlavním trenérem, generálním manažerem a v těchto dnech v Ostravě především revolucionářem.

„Nebudu zastírat, že je pro mě obrovským vzorem Tampa Bay a její trenér Jon Cooper. Co se týče systému hry, ve druhé sezoně mě nadchnul Pittsburgh,“ usmívá se, když vypráví o tom, kde hledá inspiraci. Konat totiž začal okamžitě po nástupu. Ve funkci je od května, změny jsou znát.

Sledovat, co se v létě ve Vítkovicích dělo, stálo za to. Nejen proto, že na podobné akce český hokej není zvyklý. Žádné přešlapování na místě, teprve dvaačtyřicetiletý muž se rozhodl léta zaběhlé a nefungující principy úplně překopat systémem, jakému se v extralize jiné zaběhlé značky brání. Stylem, který by měl být pokrokový už jen proto, že v zahraničí dobře funguje.

„Neříkám, že jsme na úrovni klubů NHL, ale jdeme tím směrem. To, co jsem v zámoří obdivoval, jsem v Ostravě dostal prostor realizovat. Hráči to pocítili od prvního dne přípravy,“ říká Petr.

Co tedy v klubu změnil? Od hráčů požaduje plnění pravidel životosprávy i dress codu, bude pracovat s moderními statistikami. Po vzoru týmů NHL zároveň předělal celou kabinu.

„Provedli jsme rekonstrukci šatny tak, abychom mohli hráčům už během zápasů pouštět video, výzdobou jsme kladli důraz na historii klubu. Každého musí vítkovická minulost oslovit. Hráči musí cítit závazek nejen ke klubu, ale k celému městu, uvědomit si své poslání. Když tam vejdu každé ráno já, zamrazí mě,“ říká trenér.

Tohle jsou víceméně interní změny. Těch, co navenek mohli sledovat fanoušci, bylo mnohem více. Dohromady pak mají Vítkovice směřovat k úspěchu, tím by v první sezoně byl přímý postup do play off. Pomoct k tomu má třeba projekt Pekelného týdne, během kterého mohli fanoušci sledovat, jak trenéři vystavují hráče enormnímu psychickému a fyzickému tlaku na téměř vojenském cvičení. Budíčky i tréninky v noci měly utužit partu, která si poté v rámci netradiční přípravy na hokejovou sezonu v Ostravě mohla za odměnu na odlehčení zahrát i baseballový zápas.

Hokejisté Vítkovic hráli baseball. Pálili dobře, smekli profíci
Video se připravuje ...

„Nemáme mužstvo hvězd, ale každý může být hvězdou ve svém oboru na ledě. Někdo může zářit v oslabení, nebo můžeme mít nejlepší čtvrtou pětku v lize. Starší zkušení hráči mají výbornou povahu, charakterově zapadají, ale jde o to, aby se hranice mezi nimi a mladšími snížila, aby se víc poznali. Když se kluků zeptáte, tak si jsou blíž, než kdybychom jen trénovali na ledě,“ říká o netradičním klubovém létě kouč, který zároveň vede i reprezentaci do dvaceti let.

Ostrava na play off marně čekala poslední dva roky, kdy se Vítkovice topily u dna tabulky. Do klubu by se mohl vrátit Vladimír Vůjtek v roli konzultanta, o jeho příchodu se jedná, ale předchozí neúspěchy už vedly k turbulentním změnám v hráčském kádru. Tým například po patnácti letech opustil Jiří Burger, kapitán a dlouholetá ikona klubu. Z Jekatěrinburgu se naopak vrátil centr Ondřej Roman , velkou osobností do kabiny by měl být Jan Výtisk . Klubový odchovanec a především kapitán posledních extraligových mistrů z Liberce.

Jakub Petr na lavičce Vítkovic ještě jako asistent
Jakub Petr na lavičce Vítkovic ještě jako asistent

„Když jsme přivedli Výtiska, každý si myslí, že budeme sbírat body do Radegast indexu. Já ale chci, abychom dominovali ve střelecké převaze a dokázali se udržet v útočné třetině na puku,“ naznačuje Petr, jak by měl jeho tým v sezoně hrát. Ani to neříká jen tak do větru. Zatím poslední jeho razantní změnou je zúžení kluziště, které s výše uvedenými slovy přímo koresponduje.

Do Ostravy už se nebude jezdit hrát na letiště maximálních rozměrů, led v aréně bude stejně široký jako na ostatních extraligových stadionech. „Dříve Vítkovice většího rozměru využívaly, dnes už je hokej jinde. Při venkovních zápasech jsme se museli přizpůsobovat, hlavním důvodem změny ale bylo, že bude více vyhovovat našemu stylu.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud