Jiří Punčochář
2. dubna 2017 • 04:40

Talent Nečas na rozcestí: Boj s Kometou o titul, nebo MS osmnáctek?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři měsíce před tím, než svoje jméno ponese na draft NHL, stojí hokejový útočník Martin Nečas (18) na důležité křižovatce. Aktuálně se hraje o to, jestli (případně jak dlouho) ještě bude hrát extraligové play off za Kometu, nebo se připojí k reprezentační osmnáctce před MS. Co je jisté právě teď? Třetí a čtvrtý zápas za Brno proti Mountfieldu v neděli a v pondělí odehraje. Dál se bude jednat. Jde o citlivé řešení situace kolem jednoho z nejlepších hráčů svého ročníku.



V jednom dresu si má šanci sáhnout na extraligový titul, v druhém si říct o zářnou budoucnost ve své kariéře. Rád by stihnul oboje, ale to nepůjde. O Masarykův pohár pro českého mistra se začne bojovat za dva týdny, přesně v den, kdy na Slovensku začíná mistrovství světa osmnáctek.

A tak čeká Martina Nečase volba. Pravděpodobně ji ani neučiní sám.

„Počítáme s tím, že v neděli a v pondělí hraje Nečas za nás. O tom, jak to bude dál, s vedením osmnáctky jednáme,“ říká Libor Zábranský, šéf Komety.

Mountfield HK - Kometa Brno: Nečas po bleskové akci otevírá skóre, 0:1. Gól bruslí prošel
Video se připravuje ...

Už teď je Nečas posledním hokejistou, hrajícím v českých soutěžích, který patří do nominace pro šampionát, ale smí zůstat ve svém klubu i přes pondělní sraz osmnáctky k finální přípravě na turnaj.

Zároveň je to napnutý a velmi citlivý stav.

„Mě těší, že Martin má velkou příležitost, dobrý čas na ledě, hraje semifinále extraligy chlapů, to je skvělá věc. Je i jedním z nejdůležitějších hráčů pro nás. Je v našem zájmu, aby dorazil co nejdřív. Pokud bude uvolněn z klubu pro potřeby reprezentace, budeme rádi,“ přiznává Václav Varaďa, trenér osmnáctky.

Svaz už nechce opakování kauzy Škarek

S dalšími třemi Nečasovými vrstevníky z českých týmů počítá v pondělí na srazu v Třinci. Dorazí tam útočné duo Filip Zadina, Martin Kaut z Pardubic i brankář Jakub Škarek z Jihlavy. Všichni tři hráli včera baráž, to si mohou zopakovat ještě v neděli. Pak je kluby pustí.

Nejspíš musí. Svaz si pohlídal, aby se neopakovala loňská situace, kdy Škarek na šampionát nemohl, protože chytal v baráži za Jihlavu. „Na svazu udělali pravidlo, že kluky, kteří jsou nominovaní, kluby musí pustit. Pokud se jedná o mistrovství světa,“ citoval server iDNES.cz trenéra jihlavských brankářů Petra Jaroše.

Varaďa pak dohodu ještě osobními jednáními stvrdil. Podal si ruku jak v Pardubicích, tak v Jihlavě. „Chci ten nejlepší možný kádr,“ říká jasně.

Sparta - Kometa Brno: Hrubá chyba v rozehrávce! Martin Nečas vyrovnal na 1:1
Video se připravuje ...

Nezavírat si dveře

Jedině u Nečase se hráčův nástup k reprezentaci oddaluje. Z jasných důvodů: s Kometou má šanci bojovat o titul. A Kometa má větší šanci s ním. Nečas hraje v semifinále výborně. „Zatím je to výborná sezona, jsme v semifinále. Teď se soustředím na play off ,“ připouští výjimečný 18letý talent, jehož budoucnost mnozí spatřují v NHL.

Dokdy bude tento stav platit? To nikdo neví. „Nejraději bych měl tým pohromadě, abychom mohli trénovat a připravovat se, ale situace je taková, jaká je, a já to respektuji,“ zvažuje slova Varaďa. Může být vodítkem pro nejpozdější nástup hráče do kempu datum generálky na Slovensku s domácím výběrem 8. dubna?

Varaďa krčí rameny. Jasně potvrdit se zdráhá i to, že Nečas bude na MS určitě hrát, i kdyby Kometa postoupila do extraligového finále.

„Nevím. Nemám k tomu co říct,“ váhá.

A Kometa? „Jednáme, jsme v kontaktu.“

Zavřít jakékoliv dveře si nechce ani jedna ze stran.

Sparta - Kometa Brno: Je vyrovnáno! Martin Nečas poslal puk za Pöpperleho, 2:2
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud