Ondřej Kuchař
25. července 2018 • 11:25

Coach‘s challenge v extralize? Novinka po vzoru NHL přichází jen napůl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Gól po faulu v brankovišti? Chybný verdikt rozhodčích by od nové sezony tuzemské extraligy mělo být možné opravit. Česká nejvyšší soutěž zavádí po vzoru NHL a jiných lig tzv. Coach‘s challenge. Necelé dva měsíce před startem ročníku se však vynořilo obrovské ALE. Nová technologie totiž nebude dostupná na všech stadionech. „Bohužel, jsem si vědom, že to není ideální,“ přiznává šéf extraligy Josef Řezníček. Důvodem jsou finance.



Prvotní plán byl takový, že se novinka v podobě Coach‘s challenge dostane na extraligové stadiony od sezony 2019/2020. Kluby ale řekly ne. V květnu si odsouhlasily, že chtějí inovaci okamžitě, a to hned od nadcházejícího ročníku. Zádrhel na sebe nenechal dlouho čekat. Ne všichni totiž stihnou systém do září připravit. V některých halách tak trenér výzvu využít bude moct, jinde ne.

„Všechno je odsouhlasené, kluby to tak chtěly. Přiznám se, že jsem byl vůči tomu nejdřív trochu skeptický. Není ideální to zavádět takhle částečně. Bohužel v tom hrají roli finance a to, že stadiony ve většině případů nepatří klubům. Investici musí provést město nebo jiný majitel toho baráku. Pořízení systému tak bývá komplikované,“ říká ředitel extraligy Josef Řezníček.

Pilotní ročník v extralize

Právě financování novoty je hlavním problémem, který stojí v cestě plošnému zavedení. Není reálné, aby města dobrovolně dávala peníze klubům na její pořízení, pokud to ještě není striktně povinné. To bude až za rok. Pokud v září 2019 nebude mít klub technologii nainstalovanou, nedostane extraligovou licenci.

„Popravdě to je povinné už od nadcházejícího ročníku. Budeme ale akceptovat, že ne všichni to opravdu z faktických důvodů stihnou. Proto jim budou uděleny výjimky. Teď jsme to vzali jako pilotní projekt. Samy kluby akceptují, že to holt bude jen na některých zimácích,“ vysvětluje Řezníček.

V květnu přitom říkal, že chce novinku zavést, až pokud bude stoprocentně připravená. I proto má teď jisté obavy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud