10. září 2019 • 19:24

Jen odpalovat nestačí! TOP obránci v extralize chybí, ale stav se zlepšuje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ofenzivní obránce je fenomén. Někdy trochu kaskadér, v určitých herních situacích dobrodruh. Jenže často někdo, kdo vymyslí rozdíl, přichystá přečíslení, narýsuje gólový pas, vyletí na křídlo. Tohle je zboží, kterého měl český hokej před patnácti lety relativně dost, zato poslední dobou nedostatek. Na mezinárodní úrovni to bylo cítit nejvíc. „Takový hráč je pro lajnu obrovskou přidanou hodnotou,“ říká mladoboleslavský útočník Michal Vondrka. Stav se postupně lepší. V zamčené části článku najdete i rozhovor s Petrem Zámorským a tabulky nejproduktivnějších obránců v extralize v historii i za posledních pět sezon.



Dřív jste mohli psát na seznam Romana Hamrlíka, Jaroslava Špačka , Marka Židlického , Michala Rozsívala , Tomáše Kaberleho nebo jeho bratra Františka. Každý z nich se dokázal prosadit i v NHL tím, že uměl hrát dopředu, nasbíral aspoň 40 bodů. Když skončili kariéru, jako když zmáčknete vypínač. Tma. Na scéně zůstalo hodně poctivých zadáků. Trend, který ukázalo Švédsko s Erikem Karlssonem, Johnem Klingbergem nebo Victorem Hedmanem, ale Česko nechytilo.

„To je jednoduché. Vy jste prostě ty hráče dřív měli, tak jste nepřemýšleli do budoucna, že byste je měli nějak vychovávat. Mysleli jsme si, že prostě přijdou,“ myslí si Martin Hamrlík, bývalý ofenzivní obránce Zlína, dnes trenér. „Slyšel jsem, že ve Švédsku v nižších mládežnických kategoriích dávali rozhodčí za zbytečné odpálení puku dvouminutový trest nebo samostatný nájezd,“ přidává svůj postřeh.

Už extraliga byla důkazem, že chybí někdo, kdo dovede výrazně víc než průměr, tedy si dobře odehrát svoje vzadu. Například historické pořadí pěti nejproduktivnějších obránců soutěže se neměnilo čtrnáct let, kdy do něj naposledy promluvil Tomáš Kaberle. Až v minulé sezoně vyskočil na páté místo s 38 body Petr Zámorský , když odstrčil Jaroslava Špačka s Martinem Hamrlíkem.

Žádný nový Miloš Holaň, který v posledním ročníku federální ligy 1992/93 zvládl 68 bodů, se ale nezjevil. „Chtěl jsem hlavně dávat góly. Byl jsem hrozně

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud