6. října 2021 • 12:00

Fanoušci, kde jste... Extraligu trápí úbytek diváků, kde spadli na polovinu?

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Propad. A brutální. Když srovnáte aktuální data návštěvnosti zápasů Tipsport extraligy s těmi z poslední „normální“ sezony 2019/20, vyjde vám děsivé číslo. Za první měsíc soutěže klesl zájem fanoušků v průměru o 31 procent. Absolutně nejhůř jsou na tom v Plzni a Litvínově, kde přišli o polovinu diváků. „Intenzivně to řešíme. Důvodů, proč lidi nechodí, je několik,“ zní z klubů. V tématu iSport Premium najdete i rozbor pádu litvínovské návštěvnosti a pohled z Olomouce, jednoho z dvou míst, kde fanoušci chodí víc než dřív.



Už před startem nového ročníku bylo jasné, že divácké rekordy padat nebudou. Kluby zmítaly obavy z toho, zda si po roce a půl mimo stadiony najdou fanoušci cestu zpátky na svá místa. První měsíc zatím ukazuje drtivou pravdu: na většině tuzemské hokejové mapy se tak nestalo.

Klidně může být vyprodáno!

Od 1. září neplatí žádná omezení, která by nařídila maximální možnou návštěvu na sportovních stadionech. Na extraligové zápasy tak klidně může být vyprodáno. Platí, že do tří tisíc fanoušků může jít o libovolný mix těch s očkováním nebo platným negativním testem proti covidu. V návštěvě nad rámec tří tisíc pak musí být minimálně polovina lidí očkovaná proti koronaviru. Kluby mají za úkol vše kontrolovat. PCR test nesmí být starší než sedm dní, antigenní test pak více než tři dny. Po dokončeném očkování musí být divák minimálně 14 dnů. Je možné využít také potvrzení o absolvování covidu, přičemž od prvního pozitivního testu nesmí uplynout více než 180 dní. Děti do šesti let se testem prokazovat nemusí. V arenách pak platí povinnost mít ústa zakrytá respirátorem.

Osm ze čtrnácti klubů hlásí oproti sezoně 2019/20, tedy poslední sezoně divácky nepoznamenané covidem, propad o více než 33 procent. Absolutně nejhůř jsou na tom v Plzni a Litvínově, kde návštěvnost klesla o více než padesát procent! „Propad návštěvnosti samozřejmě velmi intenzivně řešíme, a to jak analýzou dat, tak i rozhovory s návštěvníky,“ tvrdí plzeňský obchodní manažer Rudolf Matějka.

Jaké jsou podle něj důvody radikálního úbytku? „Jsou čtyři. Prvním je tzv. ‚boj proti zotročení‘, když se fanoušci odmítají testovat nebo očkovat, a proto raději nechodí. Druhým důvodem je pak obava z velké koncentrace lidí, případného nakažení se nebo trasování v případě rozšíření infekce na stadionu. Třetím důvodem je šetření, když fanoušci omezili své výdaje na nezbytné a očekávají další vlnu po volbách. Posledním důvodem je skutečnost, že si po roce bez možnosti navštěvovat hokej na tuto skutečnost zvykli a s přáteli nebo rodinou se doma dívají na streamy zápasů.“

Mají permici, ale nechodí

Shrnutí je poměrně přesné. Spousta fanoušků během koronavirové pandemie zpohodlněla. Na zimáky už se jim nechce. Zjistili, že je to pro ně zbytná zábava, kterou dovedou oželet a ještě ušetří nějakou tu zlatku v těžké době. A když už na hokej vyrazí, spíše si vyberou jeden konkrétní atraktivní zápas, který je bude zajímat. Vypláznout tisíce za permanentní vstupenky? To se chce málokomu. Samostatnou skupinou jsou pak ti, kteří odmítají očkování nebo je pro ně přítěž nechat se před utkáním otestovat.

Proto se Plzeň propadla v domácí návštěvnosti z průměru 6134 v sezoně 2019/20 na současných 3022. Sešup o téměř 51 procent!

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
3
Finále
Články odjinud


Články odjinud