29. května 2011 • 17:31

Začala demolice Štvanice: Bolí to, říká Gut

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neradostné pocity zažil bývalý úspěšný obránce, poté trenér a následně šéf českého hokeje Karel Gut, když v televizi uviděl zprávu, jak se začal bourat pražský zimní stadion na Štvanici.



Nejstarší krytá ledová plocha v České republice je v havarijním stavu již řadu let, demolice stadionu, který byl v roce 2000 vyhlášen za kulturní památku, však začala v sobotu.

"Vnímám to silně, prožil jsem tam svá nejlepší léta aktivní kariéry. Když jsem viděl v televizi šot, jak jsou řemeslníci na střeše a bourají ho, tak mě to zabolelo. Člověku už mohou zůstat jen vzpomínky," řekl ČTK Gut, který v roce 1959 hájil barvy tehdejšího Československa na světovém šampionátu, který se na Štvanici konal.

"Byla to největší událost tehdejší doby," uvedl třiaosmdesátiletý Gut k turnaji, na kterém reprezentace získala bronzové medaile. "Štvanice je symbol našeho hokeje. První stadion, který byl před 80 lety postavený," řekl Gut, jenž si dobře vybavil všechna čtyři MS, která se na něm hrála.

"Nejslavnější je to v roce 1947, kdy jsme se poprvé stali mistry světa," poukázal uznávaný hokejový historik. Člen Síně slávy Mezinárodní hokejové federace podle svých slov vždy věřil, že i přes známé problémy se stavem stavby bude Štvanice nadále fungovat a dočká se rekonstrukce.

"Myslel jsem si, že se tam zachová v trochu modernějším pojetí stadionek pro vrcholový hokej, který by připomínal ty začátky našeho hokeje," přiznal Gut. Že bude stavba zbourána, jej ani nenapadlo.

"Nikdy jsem si nepřipouštěl, že by to navždy zmizelo. Věřil jsem, že to zůstane jako na druhé straně štvanického ostrova tenis. Že to bude památka na hokej," řekl Gut, jenž už se ale pomalu smiřuje s tím, že se tak nestane. "Snad by se s tím ale ještě dalo něco dělat," doufal.

Zůstanou jen vzpomínky
Zůstanou jen vzpomínky


Trenér dvojnásobných mistrů světa byl v minulých letech jednou z hokejových osobností, která hovořila o tom, že by na Štvanici mohla sídlit Síň slávy českého hokeje.

"Říkali jsme si, že by to bylo docela vhodné místo. Byla by to vzpomínka na první umělý led v Praze. Myslím si, že kus Štvanice by měl hokeji na památku patřit," dodal Gut.

Pražská radní Aleksandra Udženija dnes oznámila, že navrhne, aby byl stadion obnoven a byla v něm vybudována síň slávy českého hokeje a ledních sportů.

Ve vyjádření zaslaném ČTK sdělila, že bude usilovat o ukončení smlouvy s firmou MeridianSpa, která má štvanický ostrov deset let v nájmu, a o přechod území pod správu města.

"Intenzivní jednání s firmou MeridianSpa o možnosti převzetí celého území zpět zahájíme v průběhu několika dnů," uvedla Udženija.

Radní v sobotu po zahájení demoličních prací kritizoval ředitel sdružení Acta non verba Vojtěch Razima. Podle něj Udženija ještě před dvěma týdny slibovala, že konečné rozhodnutí o osudu stadionu padne, až bude známo, kolik by stála případná rekonstrukce objektu.

Razima naznačil, že nečekaně rychle nařízená demolice jen posiluje podezření, že magistrát se chtěl celá léta stadionu zbavit a postavit na štvanickém ostrově hotel.

Vstoupit do diskuse
2


Články odjinud


Články odjinud