Jakub Hlaváč
24. listopadu 2012 • 17:17

Jaškin v zámoří válí. Hokejový drahokam brousí v Kanadě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vodil si hokejovou extraligu v sedmnácti, Dmitrij Jaškin válel ve Slavii. A najednou zmizel. Česko vyměnil za Kanadu, dostat se do NHL touží přes tamní juniorku. Zatím si vede znamenitě. V produktivitě ligy QMJHL je útočník Moncton Wildcats na jedenáctém místě. Z 24 zápasů má 37 bodů.



Udivoval sebevědomím i silou, předběhl i svého kamaráda Tomáše Hertla, jehož šikovné ruce obdivují fanoušci nyní. Dmitrij Jaškin v české nejvyšší soutěži zářil s košíkem na helmě, dělal body, dával góly. Sezona 2010/11 pro něj byla výborná.

Ta minulá o poznání méně, v prvním mužstvu Slavie se mu nedařilo podle představ, často musel bojovat za prvoligový Beroun. Takže se v létě odhodlal ke změně. O sen zahrát si NHL bojuje v kanadské juniorském v týmu Moncton Wildcats.

„Při výluce bych ve Slavii asi neměl tolik prostoru na ledě, kolik potřebuji a chci mít. Proto jsem odešel do zámoří,“ vysvětluje devatenáctiletý útočník. „Naučil jsem se řeč, poznal jiný typ tréninku a zdejší hokej sedí mému stylu,“ pochvaluje si.

Díky životu v hostitelské rodině se zdokonaluje v angličtině, díky tréninkovým porcím ve svých hokejových dovednostech. „Potřebuji zlepšit hlavně bruslení, před sezonou jsme tady byli dvakrát denně dvě hodiny na ledě. To jsem nikdy nezažil,“ srovnává přípravu v Česku a za oceánem.

Rozesmátý Dmitrij Jaškin takhle pózoval pro fotografa Monctonu Wildcats Rozesmátý Dmitrij Jaškin takhle pózoval pro fotografa Monctonu WildcatsFoto Facebook Moncton Wildcats
V porovnání s extraligou je prý juniorská soutěž rychlejší, ale mladým hokejistům často chybí herní vyspělost. „Nicméně ve Wildcats jsou spousty kluků, kteří by u nás na ligu měli úplně s přehledem,“ upozorňuje syn někdejšího obránce Vsetína.

S Tomášem Hertlem váleli ve slávistických mládežnických výběrech, teď se mají společně ukázat na mistrovství světa do dvaceti let, které na přelomu roku hostí ruská Ufa. Češi mají ve skupině Švédsko, Finsko, Švýcarsko a Lotyšsko. Cílem je postup do play off.

„Všichni budou nabití, bude to těžké. Ale já už se nemůžu dočkat! Těším se na Hertlíka i ostatní kluky, věřím, že se nám podaří dát dohromady dobře fyzicky zdatnou a hlavně týmovou partu,“ přeje si Jaškin, kterého v minulém roce draftovalo St. Louis Blues.

VIDEO: Takhle mazácky proměňuje Dmitrij Jaškin v Kanadě nájezdy a slaví se spoluhráči

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud