Adam Sušovský
7. ledna 2016 • 11:35

Růžičkova aféra se vleče. Do vyšetřování zatáhli také inspekci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už 269 dní. Tolik uplynulo od podání trestního oznámení a startu velké aféry bývalého reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičky. A stále bez výsledku. Policie údajně kauzu nadále šetří, dva hlavní aktéři celého příběhu ale byli u výslechu naposledy loni v létě. Podnět na prošetření postupu vyšetřovatelů proto podle informací Sportu přistál na stole Generální inspekce bezpečnostních složek (GIBS).



Když se na internetu tři týdny před začátkem mistrovství světa v Praze objevilo video, na kterém se otec mladého hokejisty HC Slavia Praha Miroslav Palaščák snaží usvědčit uznávaného trenéra Vladimíra Růžičku z korupce, sled událostí nabral rychlý spád. Ukázalo se, že Růžička od podnikatele přijal částku půl milionu korun, navíc se proti němu brzy přidali se svědectvím i další rodiče. Růžička po šampionátu pod tlakem rezignoval na pozici kouče reprezentace, i když nadále tvrdil, že je nevinný.

To mělo dokázat, či vyvrátit policejní vyšetřování. Jenže to se vleče. Od podání trestního oznámení podnikatelem Jiřím Jehličkou, jenž provozuje server Protikorupcnilinka.cz, už uběhlo 269 dní. Bez výsledku.

„Případ je stále v prošetřování. Doba přípravného řízení je v každém případu individuální a nelze ji jakkoliv paušalizovat,“ napsal Sportu na dotaz, zda je délka vyšetřování standardní, zkraje prosince loňského roku tiskový mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Včera v telefonickém rozhovoru potvrdil, že se od té doby stále nic nezměnilo.

Nad tím, jak dlouho vyšetřování probíhá, se nicméně řada lidí pozastavuje. Jedním z nich je i samotný Jehlička, který trestním oznámením policejní šetření odstartoval. Jak zjistil deník Sport, podnikatel podal prostřednictvím své Protikorupční linky už v prosinci na policii stížnost na průtahy v řízení. „Požádali jsme policii, aby nás informovala, jaké byly učiněny kroky a zajištěny za tu dobu důkazy, protože na to máme právo,“ řekl Sportu Jehlička s tím, že na odpověď stále čeká.

Palaščák: Asi museli objevit daleko víc věcí

Zároveň jeho Protikorupční linka odeslala stížnost i na Generální inspekci bezpečnostních složek, aby prošetřila, zda není do vyšetřování zasahováno zvenčí. K takové domněnce ho prý vede například nedávné vyjádření Davida Ondráčka, šéfa Transparency international, který pro Aktuálně.cz prohlásil, že policie případ nejspíš odloží. Transparency international úzce spolupracuje s hokejovým svazem, který jí za provozování svazové protikorupční linky pro rodiče platí 14 tisíc korun měsíčně. GIBS Sportu ve středu potvrdil, že stížnost skutečně přijal.

Z toho, jak dlouho a proč se policejní vyšetřování táhne, nejsou o moc moudřejší ani dva hlavní aktéři celé kauzy: tedy Růžička a Palaščák. „Žádné další vysvětlení jsme v poslední době nepodali a už nám to samozřejmě přijde dlouhé. Ale nevíme, kolik osob bylo podat vysvětlení, ani jaké jiné úkony byly provedeny, takže se adekvátnost délky vyšetřování těžko hodnotí,“ uvedl Růžičkův právník Vít Kučera s tím, že rozhodnutí policie čeká v blízké době.

Palaščákovi doba šetření tak dlouhá nepřijde, dokonce je přesvědčený, že policie toho na Růžičku našla víc a usilovně na případu pracuje. Sám podnikatel s Růžičkou už jeden souboj vyhrál, když pražská policie v říjnu velmi rychle odložila trenérovo trestní oznámení, ve kterém tvrdil, že ho Palaščák vydíral.

„V případě Růžičkova trestního oznámení prověřovali jen jednu věc a odložili to velmi rychle. Tady asi podle mě jednoznačně museli objevit daleko více věcí, možná vyslýchají i rodiče, kteří proti Růžičkovi svědčili v reportáži Radiožurnálu. Kdyby chtěli tenhle případ zamést, odložili by ho,“ myslí si podnikatel Palaščák.

CELÉ VIDEO: Jak je to s Růžičkou a záhadným půl milionem?
Video se připravuje ...

Jak šel čas v Růžičkově aféře
12. dubna 2015 Necelé tři týdny před začátkem MS v Praze se v médiích objevuje video ze schůzky, kterým chce Miroslav Palaščák reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičku usvědčit z korupce.
13. dubna 2015 Hokejový svaz se v prohlášení postavil za Vladimíra Růžičku, ten tvrdil, že šlo o půjčku pro HC Slavia Praha.
14. dubna 2015 Podnikatel a provozovatel serveru Protikorupcnilinka. cz Jiří Jehlička podal trestní oznámení.
15. dubna 2015 Šéf ČSLH Tomáš Král na mimořádné tiskové konferenci potvrdil, že Růžičku neodvolá. Trenérův právník chce na Palaščáka podat trestní oznámení pro pomluvu a vydírání.
20. května 2015 Mistrovství světa v hokeji skončilo a Vladimír Růžička podepsal desetiletý kontrakt s Chomutovem.
9. června 2015 Radiožurnál přinesl v reportáži svědectví dalších rodičů, po kterých měl chtít Růžička peníze. Trenér pod tlakem podal rezignaci a u národního týmu skončil.
26. srpna 2015 Po více než čtvrt roce od podání trestního oznámení přišla MF Dnes se zprávou, že Vladimír Růžička vypovídal u policie: Prý ho Palaščák vydíral a měl si říct o 1,1 milionu.
14. října 2015 Policie odložila trestní oznámení Vladimíra Růžičky na Miroslava Palaščáka pro vydírání.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud