12. listopadu 2023 • 14:59

Zemřel Roman Čechmánek (†52), šampion z Nagana a mistr světa

Autor: koš, pab, mir
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tragická hokejová zpráva. Ve věku 52 let zemřel Roman Čechmánek, bývalý vynikající brankář. Olympijský vítěz z Nagana 1998 a trojnásobný mistr světa. Okolnosti jeho náhlého úmrtí zatím nejsou známé. Ví se, že rodák ze Zlína měl v posledních letech vážné finanční problémy, kvůli kterým stanul i před soudem. V tomto období se rozvedl s manželkou Dagmar. Zůstaly po něm tři děti, synové Jakub, Roman a dcera Kateřina. Syn Roman se rovněž věnuje hokeji, v minulé sezoně nastupoval za prvoligový Zlín. Táta byl jeho mentorem, vzorem. Právě on měl svého otce najít bez známek života.



„Cože?!“ nemohl uvěřit smutné zprávě Antonín Stavjaňa, Čechmánkův bývalý dlouholetý spoluhráč. Informace iSport.cz s ním zacloumala. Následně mu ji potvrdil i bratr Miroslav, jenž šéfuje hokejovému klubu v Uherském Hradišti, kde Čechmánek vedl mládež.

Podle informací iSport.cz se v sobotu bývalému brankářovi udělalo špatně, ráno nepřijel na zápas a nebral telefon. O sebevraždu by se jednat nemělo. „Potvrdil mi to jeho syn Roman, který ho našel. Včera s klukama nejel na zápas, protože mu bylo špatně, dneska měl jet s dětmi taky, ale už nereagoval ani na zprávy,“ řekl pro ČTK Miroslav Stavjaňa. Dodal, že Čechmánek nebyl nemocný.

Rodák z Chrudimi získal zlatou olympijskou medaili. Na památných Hrách v Naganu 1998 se do branky nicméně přes fenomenálního Dominika Haška nedostal. Třikrát se stal mistrem světa v letech 1996, 1999 a 2000. Se Vsetínem, kde prožil fantastická léta, slavil pětkrát titul v české extralize.

Ve čtyřech sezonách si vyzkoušel také NHL, kde hájil barvy Philadelphie a Los Angeles. Dohromady si v zámořské lize připsal 212 startů, po sezoně 2000/01 se ocitl mezi kandidáty na Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL, za soupeře měl tehdy Dominika Haška a Martina Brodeura.

V roce 2004 se vrátil do Evropy, chytal za Vsetín, Karlovy Vary, Hamburk a Linköping, kariéru ukončil po sezoně 2008/09 v Třinci.

S Antonínem Stavjaňou hrál Čechmánek za Vsetín mezi roky 1994 a 1998. „Zažil jsem ho ve Vsetíně, kde byl Čeman od prvopočátku, já tam přišel s Tomášem Kapustou až úplně na závěr. Ve Švédsku jsme s HV 71 nepostoupili v play off, šel jsem tam na baráž a potom už zůstal. S Rosťou Vlachem tam byli celou sezonu, získal všech pět titulů, dostal se do reprezentace,“ bilancoval Stavjaňa.

Vsetín byl pro Čechmánka životní štací a odrazovým můstkem do světa. „On byl v Olomouci jako mládežník, pak třetí gólman ve Zlíně, v Hodoníně a pak ho Horst Valášek stáhl do Vsetína. Sedlo mu to, vychytal se a odrazil do velkého hokeje,“ popsal bývalý vynikající obránce.

Jaký podle něj byl v soukromí? „Působil strašně sebevědomě, ale bylo to od něj takové přehrávané. Urputně. Jako Martin Dejdar. Čeman dělal trošičku haura, ale tím přebíjel tu nejistotu, nesmělost. Až později, když už byl na úspěšné vlně, že něco odchytal, působil v NHL, tak už si věřil, ale původně byl trošku jiný,“ zamyslel se Antonín Stavjaňa.



Články odjinud


Články odjinud