25. července 2008 • 12:00

Láďa řekl: Oběsím se

Autor: Miroslav Grossmann
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je spoluorganizátorem hokejového kempu pod vedením Ladislava Lubiny. Zdeněk Poul byl tím, kdo mluvil s bývalým hokejistou poté, co způsobil nehodu, při níž zemřel člověk.



Od zničeného Lubiny prý slyšel do telefonu. "Zabil jsem člověka, asi se oběsím." Později ho přesvědčil, aby šel na policii.

REAKCE FOTBALISTY LOKVENCE >>>

Lubina odjížděl do Pardubic z vašeho kempu. Viděl jste ho ráno před jízdou?
"O půl sedmé byl na snídani, ale nemluvil jsem s ním a neviděl jsem ho. Naposledy jsem s ním mluvil někdy po desáté hodině večerní, kdy jsme rozpouštěli poradu s trenéry. Ráno na snídani ho viděl kolega (Ivo Polan) a říkal, že byl naprosto ready."

Tedy střízlivý?
"Naprosto ready. Takže střízlivý. Tady na ubytovně je přísný zákaz alkoholu. Jsem proti tomu, tady se dělá s dětmi. Máme tu třetí turnus letní hokejové školy. Za tři běhy to dělá asi čtyři sta dětí. A Láďa Lubina je šéftrenér, který vždy připravuje tréninkové jednotky."

Zkoušel jste se s ním spojit po nehodě?
"Sám mi volal, když se to stalo. Slyšel jsem přistávat vrtulník a přijíždět hasiče se sirénou. V tu chvíli na něj někdo řval: Zabils člověka, běž do píči. Láďa mi říká: Zabil jsem člověka, asi se oběsím. To bylo na dlouho poslední, co jsem od něj slyšel. Pak to zaklapnul."

Než se přihlásil na policii, měl jste strach, že by si mohl něco udělat?
"Skutečně jsem měl. Nikdy jsem v takovéhle mezní situaci nebyl, nevím, jak bych se v ní zachoval. On byl bouřlivák na hřišti, ale mimo led by nikomu neublížil. A když se mu podařilo způsobit dopravní nehodu, při které došlo ke smrtelnému zranění a následně úmrtí, s člověkem jeho charakteru to zahýbe."

Zdálo se v telefonu, že je hodně zničený?
"Myslím si, že jo. Těžko se na to dá odpovědět. Prostě měl nervy v prdeli."

Popsal vám, jak se to stalo?
"Ne."

Zkoušel jste mu znovu volat?
"Volali mu pak trenéři a manželka, která je v Pardubicích. Od nich jsem věděl, že ten telefon je mrtvý. Ale říkal jsem si, že se mohl se vybít, zůstat v autě, mohl ho někde ztratit."

Kolem jedné hodiny odpoledne k vám prý přijel a vy jste ho odvezl na policii.
"Přišel na zimní stadion a odvezl jsem ho. Nemusel jsem ho přesvědčovat, byla to pro něj úleva. Byl vyždímanej. Svazek nervů."

Ptal jste se ho, proč od nehody odešel?
"Říkal mi, že ho tam napadli, že někoho zabil. A že se s tím nedá žít. Doslova mi řekl, že kdyby měl špagát, tak si to hodil."

VŠE O LUBINOVĚ NEHODĚ >>>


Máte o něj strach i teď?
"Teď už ne. Byl na policii, po prvním výslechu byl propuštěný a nebyl obviněný, takže strach o něj nemám. Zvítězil rozum."

A co říkáte na to, že zabil člověka?
"Je to samozřejmě Láďova osobní tragédie. Některým věcem nerozumím a počkám si, až se vysvětlí. Ale smrt člověka pro mě vždycky znamená osobní tragédii. Láďa Lubina je kamarád a nepřeju mu nic špatnýho. Vráťa Lokvenc je mi vcelku velmi blízký a zemřel mu tatínek, takže tomu už vůbec nepřeju nic špatnýho."

Lokvence mladšího tedy znáte?
"Znám. Byli jsme spolu na charitativních akcích, kde hrál jako fotbalista."

Mluvil jste s ním už?
"Ne. Nemám na něj telefon."

Ukončíte teď hokejovou školu?
"K tomu není důvod. Děti ani nepostřehly, že tu pan Lubina chybí. Nebyl tu už od pondělí, kdy nastoupil do Pardubic k mančaftu, takže tréninky řídí jiní profesionální trenéři. Ve středu odpoledne přijel a měl přijet ještě v sobotu a v neděli, kdy mají Pardubičáci volno. Tahle tragédie nesouvisí s kempem, ale s řidičským uměním pana Lubiny."



Články odjinud


Články odjinud