15. prosince 2008 • 18:08

Hašek: Síň slávy má být věcí veřejnou

Autor: mir, zej
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dominik Hašek už dal do kupy svoji vizi v projektu Síně slávy českého hokeje. Kauza prestižní společnosti legend hýbe hokejovým hnutím od jejího slavnostního otevření zkraje listopadu. Bývalý slavný gólman deníku Sport předložil svoje představy.



Svůj „otevřený dopis“ Hašek zaslal i na adresu ČSLH, která nynější Síň slávy spravuje. S jejím pojetím však brankářská legenda nesouhlasí a snaží se ji svými kroky zajistit lepší renomé a průhlednější či logičtější systém pro vstup osobností.

Svaz nedávno prokázal, že Haškovu kritiku bere v úvahu a požádal jej, aby dal dohromady svůj záměr. Stalo se. A o co tedy jde Dominatorovi především?

Hašek: Své úsilí věnuji Síni slávy >>>

Své plány vměstnal do tří stěžejních úkolů. Hašek  chce nejprve zhodnotit a vysvětlit původní akci „přijetí 41 členů do Síně slávy“ a připravit systém, jak na tento akt navázat.

„Podle mého osobního názoru byla tato akce připravena nepříliš vhodně a neprofesionálně, neodpovídala postavení hokeje v naší společnosti a budoucnosti Síně slávy spíše uškodila. Přesto však při kvalitním vysvětlení a správném dalším postupu může být tento historicky projekt úspěšný,“ domnívá se Hašek.

Dále hodlá navrhnout a vytvořit jasná pravidla, podle kterých by byli noví členové Síně slávy navrhováni a následně přijímáni. „Musíme přesně a jasně definovat, kdo a kdy může být přijat za člena Síně slávy,“ tvrdí legenda.

A za třetí? Hašek pokládá za podstatné ujasnit si, co si pod pojmem Síň slávy českého hokeje lze představit a co je od ní možné čekávat.

„Zda-li to má byt jen virtuální společenství vybraných lidí bez fyzického zázemí, tedy bez možnosti přístupu veřejnosti do jakéhosi muzea. Či to má být opravdová síň, ale ne běžně přístupná, nebo případně přístupná pouze pro vybrané. Já osobně se jednoznačně přikláním ke zřízení skutečné a veřejně přístupné síně slávy.“

Hašek vítá širokou diskuzi veřejnosti. „Mým zájmem je, aby si čtenáři moje názory v klidu přečetli, popřemýšleli nad tím a pak se třeba vyjádřili.“

Lídry svazu však nepříjemně překvapilo, že Hašek pustil svoje plány do médií. „Musím přiznat, že jsem trochu zaskočen,“ reagoval Tomáš Král, předseda svazu.

Hašek však trvá na svém. „Byl bych nerad, pokud by si někdo myslel, že se tu jedná o můj souboj se svazem. Tak to není. Já jsem pouze přesvědčený, že tato záležitost by měla být od samého počátku věcí veřejnou. Jen tak může být konečný výsledek úspěšný,“ tvrdí naganský hrdina v prohlášení.

„Historie českého hokeje nemůže být vlastnictvím “nikoho“, tedy ani ČSLH, je „věcí“ celého národa. Z toho vycházím a podle toho chci k celému projektu přistupovat. Pokud se v tomto bodu shodneme, je velice pravděpodobné, že můžeme spolupracovat,“ doufá Hašek



Články odjinud


Články odjinud