5. listopadu 2009 • 17:00

Strašidlo prasečí chřipky má tvář 13letého hokejisty

Autor: Ondřej Roubínek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

"Překvapuje mě, že Evanova smrt odstartovala celonárodní snahu najít otázky ohledně téhle nemoci, která v současnosti nosí tvář mého krásného syna."



Tato slova pronesl na pohřbu třináctiletého hokejisty Evana Frustaglia, který zemřel na "prasečí chřipku", jeho otec Paul.

Evan zemřel minulé pondělí v Torontu a lékaři potvrdili, že příčinou úmrtí hráče místního klubu Mississauga North Stars byl právě virus H1N1.

Čtěte více:
Prasečí chřipka pohltila sport »

Evan byl se svým týmem o víkendu na turnaji v Londonu, když se začal cítit špatně. Bolelo ho v krku a měl teplotu. Proto byl poslán domů, kde ovšem o dva dny později zkolaboval.

Otec ho našel ležet v koupelně na zemi a přes veškerou snahu ho nedokázal oživit. Podle lékařů netrpěl žádnou vrozenou vadou, takže smrt mladého sportovce jde čistě na vrub obávané chřipce.

 

Virus prasečí chřipky Virus prasečí chřipkyFoto AFP

Tragédie zahýbala celou Kanadou. "Za posledních sedm dní má rodina poznala tolik skvělých lidí, kteří nám chtěli vyjádřit svou soustrast nebo se podělit o podobný příběh toho, jak do jejich života zasáhl vir H1N1," poznamenal dojatě Evanův otec při posledním rozloučení.

V Kanadě zemřelo zatím kolem stovky lidí. I mezi nimi byli mladí lidé bez jiných zdravotních problémů, ale smrt malého hokejisty kolébkou tohoto sportu doslova zamávala.

"Právě Evan dal nemoci lidskou tvář a přinutil lidi po celé zemi, aby stáli mnohahodinové fronty na očkování," píše list National Post. Kliniky v Torontu začaly očkovat proti "prasečí chřipce" v den, kdy Evan zemřel.

I proto se za mořem rozlila vlna rozhořčení, když se přišlo na to, že hokejisté Calgary Flames byli díky pomoci neznámého pracovníka zdravotní komise provincie Alberta očkováni přednostně.

Čtěte více:
Calgary bylo přednostně očkováno proti H1N1 »

Na to totiž mají právo jen malé děti, lidé starší pětašedesáti let a těhotné ženy. Pracovník, jehož identitu úřady tají, byl ve čtvrtek vyhozen z práce.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud