10. června 2010 • 11:22

Hossmolař slaví, zakletý Slovák má Stanley Cup

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až do tohoto čtvrtka měl i nejmizernější sázkař na světě jedinou jistotu. Pokud si chtěl vsadit na to, který tým NHL zaručeně nevyhraje Stanley Cup, pak se stačilo podívat do soupisek. A vybrat mužstvo, kterému patří Marián Hossa. Slovenský smolař hrál za poslední tři roky ve třech různých týmech, třikrát se dostal do finále. Po dvou porážkách ale uspěl až napotřetí. V noci na čtvrtek v dresu Chicaga.



Chicagský kapitán Jonathan Toews ani chvíli neváhal. Hned jak dostal po přemožení Philadelphie do rukou Stanley Cup, zamířil s lesklým pohárem za jedním ze svých spoluhráčů. Za Mariánem Hossou. Za útočníkem, který si finále play off NHL zahrál potřetí za tři roky. Poprvé v něm ale vyhrál.

„Nikdo jiný si nezasloužil sáhnout na Stanley Cup hned po kapitánovi víc, než právě Marián,“ řekl chicagský kouč Joel Quenneville. „Už v předchozích dvou sezonách byl tak blízko! Za tři roky odehrál postupně dvanáct sérií play off, vždycky do toho dal všechno. I teď byl jedním z klíčových hráčů týmu.“

Radost slovenského smolaře Mariána Hossy - konečně se dočkal Stanley Cupu.Foto ČTK

Všichni hokejisté na světě jsou štěstím bez sebe, jakmile se dostanou až do finále Stanley Cupu. Hossa ale po chicagském postupu přes San Jose cítil i strach. Není čemu se divit. Ve finále hrál už v roce 2008 s Pittsburghem a v roce 2009 s Detroitem. Vždy prohrál, loni dokonce právě s Pittsburghem, odkud do Hockeytownu přišel.

Teď mu tedy kmitlo hlavou: Zase se dostanu skoro na vrchol, ale při posledním kroku opět klopýtnu. „Vždyť už mi američtí novináři podle toho vymysleli i přezdívku – Zakletý,“ svěřil se. „I proto jsem teď cítil velký tlak. Byl jsem nervózní.“

Radost slovenského smolaře Mariána Hossy - konečně se dočkal Stanley Cupu.Foto Reuters

Jeho příběh navíc klidně mohl pokračovat tou strašlivou cestou, kterou se ubíral doposud. Vždyť v letošním šestém finále to byl právě Hossa, od kterého se puk nešťastně odrazil k nekrytému soupeři Hartnellovi, jenž vyrovnal na 3:3.

Byly to pouhé čtyři minuty před koncem utkání. Čtyři minuty! Hossovi letěly hlavou letěly nejhrozivější nadávky světa. „Ale ani tehdy se nevzdal. Nikdy si neříkal: Proč zrovna já, proč tohle postihlo právě mě? Nikdy svůj boj nevzdal. Proto si tenhle úspěch tak zaslouží,“ prohlásil spoluhráč John Madden.

Radost slovenského smolaře Mariána Hossy - konečně se dočkal Stanley Cupu.Foto Reuters

Hossa s Chicagem vyhrál šesté finále nad Philadelphií 4:3 v prodloužení, finálová série tak připadla jeho týmu poměrem 4:2. Chicago vyhrálo Stanley Cup po 49 letech.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud