20. července 2010 • 15:07

Po Toewsovi nazvali jezero. Matka hrdiny zuří

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
3

V jednom roce vyhrál olympiádu i Stanley Cup. Právě proto se v Kanadě rozhodli, že po hokejistovi Jonathanovi Toewsovi pojmenují jezero. Jenže teď je chicagskému útočníkovi všelijak – zle na něj zaútočila matka vojáka padlého v Afghánistánu. „Proč dávají přednost nějakým sportovcům před hrdiny, jakým byl můj syn?“



Patřil k nejúspěšnějším hokejistům poslední sezony. Zvyknul si na potlesk a uznání. Zničehonic se ale dočkal i úplně jiné odezvy – hněvu. Přitom za to, co Shirley Seggieovou naštvalo, vůbec nemůže.

Kanadská Manitoba totiž svého úspěšného rodáka poctila tím, že po něm pojmenovala jedno ze svých jezer. Zatímco hokejovým fanouškům to přišlo zasloužené, proti Toewsovi se brzy ozvala Seggieová, která je matkou po mladičkém vojákovi padlém v Afghánistánu.

„Můj syn bojoval kvůli tomu, aby lidé jako Towes mohli v klidu žít a dělat, co je baví,“ zlobila se pro list Vancouver Sun. „Nemám nic proti Jonathanovi. Ale dělají z něj hrdinu. A tím on není. Tím byl můj Mike.“

511387:gallery:true:true

Zároveň obvinila politiky, kteří o pojmenování jezera po populárním hokejistovi rozhodli, že tak činí pouze ze snahy zalíbit se fanouškům před blížícími se volbami. Zodpovědný manitobský úředník Dwight MacAulay se takovým nařčením bránil.

„Na syna paní Seggieové také dojde, při dopředu plánované slavnosti v listopadu,“ vysvětloval. „Nebojte, nikoho neošidíme. Jak bychom taky mohli? Jen v Manitobě máme kolem 60 tisíc jezera, která jsou stále nepojmenována.“

Toews Lake leží nějakých 65 kilogramů severně od města Flin Flon. Manitobští úředníci se po hokejistovi rozhodli pojmenovat tuhle vodní plochu třeba proto, že Toews je vyhlášený rybář.

Je to ale skutečně nezvyklé, v Kanadě se jezera, hory a jiné zeměpisné útvary obvykle pojmenovávají po padlých vojácích či členech britské královské rodiny.

Vstoupit do diskuse
3


Články odjinud


Články odjinud