2. srpna 2010 • 04:58

Exhibice Reichla a Šlégra? Lang na to kašlal

Autor: pla
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako byste pozvali nejlepšího kamaráda na svou svatbu a on by bez omluvy nepřišel. Asi tak si museli připadat loučící se hokejisté Robert Reichel s Jiřím Šlégrem při páteční exhibici na litvínovském ledě. Na slavnostní završení jejich kariér přijel s nadsázkou kdekdo, jejich někdejší nerozlučný přítel Robert Lang ale ne. „Neozval se,“ naznačil smutně Reichel a dál se o tom moc nechtěl bavit.



Bývala to slavná parta z litvínovské školy, která je hned nad dnešním Stadionem Ivana Hlinky. Robert Reichel, Jiří Šlégr, Martin Ručinský, Robert Lang. Spolužáci, které by ve své době chtěl mít ve svém týmu snad každý tým NHL.

Spolu se učili v lavici abecedu, na ledě hokej. Dohromady vstupovali do litvínovského áčka, reprezentace, NHL. Teď jsou z nich veteráni, jimž je okolo čtyřicítky. Reichel, Šlégr a Ručinský se už před časem vrátili do Česka, Lang se zabydlel v Americe.


Když tedy dávali v pátek Reichel se Šlégrem sbohem svému hokejovému řemeslu, dalo se shledání velkých kamarádů čekat. Takový Ručinský na akci dorazil, přestože jako sparťan tušil nepříznivé přijetí litvínovským publikem (jehož se pak skutečně dočkal).

Ale Lang? Poněkud překvapivě zůstal za oceánem. Ba co hůř, vůbec o sobě nedal vědět. Na jinak velice příjemné poexhibiční tiskovce proto tohle téma šlehlo jak bič. To když se jeden z žurnalistů dobře naložených Reichla se Šlégrem zeptal: „Ptali jste se i Lanýže, jestli by nepřijel?“

Hokejová rodinka Reichlů: Zleva Kristián, Robert a MartinFoto Michal Beránek (Sport)


Hrdinům večera jen kmitl tvářemi stín rozpaků. „Já mu do Ameriky volal hodněkrát. Bohužel jsem ho nezachytil,“ popisoval Reichel. „Nechával jsem mu i vzkazy, neozval se. Bohužel.“


Hned na to Šlégr prokázal, že si už pro další kariéru osvojil politický takt. S noblesou tenhle rozvíjející rozhovor ukončil větou „Prostě tady není.“

Své rozčarování tedy veřejně najevo nedal ani jeden z nich. Přesto to působilo divně. Do Litvínova na zaslouženou slávu přijeli Slováci Žigmund Pálffy, Zdeno Chára. Připraven dorazit byl i jeden z nejlepších hokejistů historie Sergej Makarov, jenž se nakonec kvůli své zaneprázdněnosti omluvil.

Přestože si s dvojicí R+Š nebyl nikdy ani zdaleka tak blízký jako Lang, přišlo mu neslušné za takové pozvání aspoň nepoděkovat. Je vážně záhada, proč to samé neudělal i muž, jenž spolu s Reichlem a Šlégrem kdysi slavil olympijské zlato v Naganu.

Hokejová rodinka Reichlů: Zleva Kristián, Robert a Martin
Hokejová rodinka Reichlů: Zleva Kristián, Robert a Martin

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud