8.1.2019 • 00:01

Tipy, jak nastartovat den i bez kávy. V čem "jede" Helcelet či Hejnová?

Vstoupit do diskuse
0

Nervozita, úzkost, nespavost nebo žaludeční problémy. O problémech způsobených nadměrnou konzumací kávy slyšel snad už úplně každý. Ať už patříte mezi ty, kteří se snaží kávě vyhýbat ze zdravotních důvodů, nebo jen nevyhledáváte její typicky nahořklou chuť, máme pro vás několik alternativ, které nastartují váš den namísto hrnku kávy.



Voda s citronem

Řada lidí nedá na svůj ranní šálek kávy dopustit kvůli jeho schopnosti podpořit vylučování. Stejný účinek však může mít i obyčejná voda s citronem. Dopřejte si každé ráno citronovou šťávu rozpuštěnou ve sklenici vlažné vody. Ta nejenže oproti studené nezpůsobí našemu organizmu teplotní šok, ale stimuluje i trávicí proces. Díky pravidelnému pití sklenice citronové vody na lačno, můžete snadno vyplavit z vašeho těla toxiny nashromážděné v trávicím traktu během noci.

Kromě detoxikace má voda s citronem i řadu dalších benefitů. Posiluje například imunitu nebo pomáhá s redukcí váhy. Ani přes nesporný pozitivní efekt na naše zdraví však nečekejte zázraky. Budete-li se stravovat výhradně ve fastfoodech a váš jediný pohyb bude jen ten kurzorem myši, nespraví to ani hektolitry citronové vody denně.

Jablečný ocet

Podobné účinky jako citronová šťáva bude mít na náš organismus i lžička jablečného octu rozpuštěná ve sklenici vlažné vody. Jablečný ocet totiž obsahuje pektin, tedy rozpustnou vlákninu, která podporuje správnou funkci trávení. Je také zdrojem vitaminů skupiny B, vitaminu C a minerálů jako je draslík, vápník, hořčík, sodík či železo. Nevýhodou oproti citronové vodě je však výrazná chuť, která nápadně připomíná klasický ocet, který běžně používáme v kuchyni. Tento ranní nápoj tak nemusí vyhovovat zdaleka každému.

Matcha tea

Pokud se vydáte do obchodu pro matcha tea, nečekejte rozhodně běžný čaj. Jedná se totiž o sametovou moučku zelené barvy, která je však navzdory své trochu jedovaté barvě nabitá zdravím. Její tajemství tkví ve způsobu přípravy. Tento jemný prášek jsou totiž ve skutečnosti rozemleté čajové lístky, které se po zalití našlehají vodou. Zatímco u běžného zeleného čaje tak po vyluhování lístky vyhazujeme, u matcha tea jsou součástí nápoje. Díky tomu se v čaji nachází větší množství minerálů jako například vápník, draslík, zinek nebo železo, vitamínů zejména beta karotenu, vitaminu E a C a také řada antioxidantů.

Stimulujícími látkami obsaženými v matcha tea je kofein - v čaji nazývaný thein a theofylin, látka podobná kofeinu. Kombinace obou těchto látek vás sice ráno dokonale postaví na nohy, avšak kvůli obsahu kofeinu může mít matcha podobné negativní účinky jako káva. Čaj není tak určen pro ty, kteří si chtějí dát pauzu od kofeinu, ale možná v něm najdou zalíbení ti, jenž nepropadli chuti kávy.

Kokosová voda

Někteří z nás se po dopití ranní kávičky vydávají na svůj pravidelný trénink a až poté si dopřejí plnohodnotnou snídani. Po několika hodinovém spánku, kdy jsme nepřijali žádné jídlo ani pití, by si však naše tělo zasloužilo víc než jen šálek kávy. Kofeinové nápoje navíc mohou mít močopudné účinky, což není pro ranní výběh nebo vyjížďku zdaleka ideální. Vhodnou alternativou před vaším tréninkem se tak může stát například kokosová voda. Ta obsahuje elektrolyty, tedy zejména sodík a draslík, které zajišťují rovnováhu vody v organismu. Díky obsahu sacharidů bude také dobrým zdrojem energie.

Kokosová voda však může být vhodnou volbou i pro ty, kteří se zrovna sportovat nechystají. Najdeme v ní řadu vitaminů, minerální látky i vápník. Obsahuje také stopové prvky, aminokyseliny, enzymy a antioxidanty, které mohou přispět k úspěšnému nastartování vašeho dne.

Čím začínají svůj den čeští sportovci?

Adam Sebastian Helcelet (vícebojař): 
Pro mě je snídaně základem dne. Tím, že trénuji dopoledne, nemusím se při snídani omezovat. Často si proto dopřávám snídani plnou sacharidů, která mi dodá potřebnou energii a nastartuje den. Nejčastěji snídám zapečené müsli s oříšky a banánem. Také přidávám vždy nějaký olej například ostropestřec, chia nebo lněný. Vše nakonec zaleju rostlinným mlékem.
 
Adam Sebastian Helcelet se raduje ze svého hodu oštěpem, který doletěl na značku 71, 56 metrů.Foto Reuters
Zuzana Hejnová (překážkářka):
Pro mě jsou rána obecně nejméně oblíbenou částí dne. Dělá mi totiž problém vstávání a trvá to celkem dlouho, než dostanu na cokoliv chuť. Když mi ale pod nos zavoní dobrá káva, hned je ráno veselejší. Podrobněji o mých stravovacích rituálech píšu na blogu zdravebezprekazek.cz.
 
Zuzana Hejnová se na republikovém šampionátu vrátila po měsíčním zraněníFoto ČTK
Daniel Orálek (ultramaratonec):
Pravdou je, že zatím ještě nejsem totální kávový závislák, který nevystrčí nos z domu bez několika hltů černého štěstí. Nicméně musím přiznat, že ráno se mi zdá mnohem veselejší a krásnější s inkoustově černým napěněným espressem. Pro ranní probuzení bez kávy mám však jednu osvědčenou radu, která je však zřejmě použitelná jen pro málokoho: ráno jděte rovnou běhat. To vás probudí spolehlivě.
Daniel OrálekFoto Sport
 

www.zdravebezprekazek.cz


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}