Autor: Alžběta Javorková
30.1.2019 • 14:39

Lyže a snowboard: Špatná technika může přivodit úraz

Vstoupit do diskuse
0

Celý rok skoro nesportujete, maximálně jdete na procházku, a pak si stoupnete na lyže nebo snowboard a hodláte na nich jezdit celý den. Večer jste pak zralí na to spolknout tabletku proti bolesti. Jak tomu předejít? Nezranit se a tolik neunavit?



Obecně lze říci, že jak lyžování, tak snowboard mají podobné působení na lidské tělo. Je to především zatěžování dolních končetin, které musí tlumit přetížení vzniklé sjezdem a nerovností sjezdovky, a trupu, který se podílí na zpevnění těla a udržení rovnováhy. 

Lyžování je přirozenější, carving však ne každý umí

Platí, že lyžování je přirozenější, je více podobné chůzi jak směřováním čelem vpřed, tak i pohybem dolních a horních končetin. Stejně tak lyže působí velmi dobře na stabilizaci těla a končetin, které musí vyrovnávat zatížení působící na člověka při sjezdu. “Na snowboardu se pohybujeme bokem vpřed s pevně připnutýma nohama. To je nefyziologický pohyb nejen u dolních končetin, ale i v oblasti trupu a páteře,“ říká MUDr. Michaela Tomanová, odbornice na pohybové ústrojí Infinity Clinic v Praze.

Uvědomte si, že na carvingových lyžích se jezdí rychleji, než jste byli zvyklí, když jste se třeba před dvaceti lety učili jezdit. Navíc hrozí, že nebudete mít tak dobrou techniku, protože vám přetrvávají návyky z dob, kdy lyže byly rovné. To je na sjezdovkách vidět každou zimu.

Zranění souvisí se špatnou technikou

Spolu se špatnou technikou se zvyšuje počet úrazů. Zkušený carvingový jezdec má širší vedení lyží, mezi kolena by se mu vešel volejbalový míč. Lyžař ze staré školy se bude snažit držet kolena u sebe a kvůli tomu pro něj nebude snadné postavit lyže na hranu. Výsledkem bude stopa, která ho usvědčí ze smýkání lyží...

Líbí se vám článek? Přečtěte si ho celý na mojezdravi.cz>>>>


Vstoupit do diskuse
0
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}