28.2.2019 • 08:00

5 tipů, jak na bolest kloubů. Nevěřte babským radám, říká ortoped

Vstoupit do diskuse
0
  • Klouby mohou bolet v každém věku

    Bolest kloubů není zdaleka jen nemocí starých babiček. Stále častěji trápí také mladší generaci. V některých případech za něj může obezita, v jiných je příčina zcela opačná - nadměrná sportovní zátěž. Nedopusťte, aby vám bolest znepříjemňovala život. Jak se s ní poprat poradí ortoped Dušan Rak.

  • Omezte sport

    Přiměřený pohyb je nezbytný pro správnou funkci našich kloubů. V kloubu, který se hýbe, dochází k přemisťování kloubní tekutiny, která kloub promazává, zvlhčuje a vyživuje chrupavku. Avšak jak se říká všeho s mírou. Přílišné jednostranné zatížení naopak kloubům moc nesvědčí a může mít v budoucnu za následek bolestivé problémy. Ty postihují nejčastěji sportovce, kteří vykonávají pohyb na tvrdém povrchu. Nemusí jít přitom jen o běh po asfaltové cestě, ale například také o sálové sporty jako je třeba volejbal. "Prudký pohyb vykonávaný na tvrdém povrchu vede k přetěžování kloubní chrupavky, k jejímu ztenčování a její následné degeneraci. Vše může vyvrcholit až jejími defekty a odlučováním od kostního podkladu," vysvětluje doktor Dušan Rak.

    Pokud jsou vaše potíže způsobené nadměrným sportovním zatížením, je řešení jen jedno. Alespoň na čas omezit sportovní aktivitu. "Doporučuji čtrnáct dní ponechat klouby v klidu. Pokud problémy neustoupí můžete použít volně dostupné preparáty proti bolesti. Pokud bolest ani tak neustupuje nebo je stále intenzivnější, neváhejte navštívit lékaře," říká doktor Rak.

    V některých případech může za bolest kloubů obezita. V některých případech může za bolest kloubů obezita.Foto Profimedia.cz

  • Výživové doplňky

     Rozhodně s nimi nic nezkazíte, avšak nechtějte zázraky na počkání. Aby jste jejich pozitivní vliv vůbec pocítili, je často nutné vytrvat v jejich užívání alespoň čtyři až šest týdnů. 

    "Konzumovat doplňky stravy je při potížích s klouby rozhodně vhodné. U osob mladších sedmnácti let však plně postačí vyvážená strava. Doporučuji vám vyvarovat se preparátům, které jsou původně zamýšleny jako veterinární, i když výrobci tvrdí, že jsou vhodné i pro lidské pacienty. V budoucnu by to totiž mohli odnést vaše ledviny," varuje doktor Rak.

    Jaké látky najdete v doplňcích stravy na klouby?

    • MSM: Celým názvem methylsulfonylmethan. Podporuje funkčnost chrupavky a má protizánětlivé účinky. MSM se doporučuje také při bolesti svalů. 
    • Glukosamin: Pomáhá zmírňovat bolest, ztuhlost a otoky kloubů. Podporuje tvorbu dvou hlavních stavebních prvků chrupavky - glukosaminoglukanů a proteoglukanů.
    • Chondroitin: V doplňcích stravy se nejčastěji vyskytuje současně s glukosaminem. Dodává pružnost chrupavce.  
    • Kolagen: Vyživuje a chrání klouby. Pomáhá udržovat vaziva a klouby v dobrém stavu.

     

    Na trhu existuje celá řada výživových doplňků, které jsou určeny na podporu správné funkce kloubů. Na trhu existuje celá řada výživových doplňků, které jsou určeny na podporu správné funkce kloubů.Foto Profimedia.cz

  • Oblečte se

    Bolest kloubů může být způsobena také jejich prochladnutím. To není obzlášť teď v zimních měsících radno podceňovat. Snažtě se proto udržovat klouby vždy v teple. Třičtvrtinové kalhoty jsou dnes sice vysoce módní záležitostí, ale v teplotách okolo nuly by tuto parádu mohlo odnést vaše zdraví.

    Ať už tak vyrážíte na trénink nebo jen procházku, chraňte klouby před mrazem dostatečně vysokými ponožkami a dlouhými kalhoty. Při sportu používejte oblečení z kvalitních funkčních materiálů, které dokáže odvést pot a udržet tak klouby v suchu a tím pádem i teple.

    Bolí vás klouby? Tyto zdravotní problémy rozhodně nepodceňujte.Foto Profimedia

  • Klouby nenamáhá jen sport

    "Kloubům škodí také dlouhodobé statické zatížení jako je například dlouhé stání nebo dlouhé sezení. V posledních patnácti letech je navíc patrný výrazný nárůst bolestí nosných kloubů v závislosti na snížení pohybu mladé generace a její menší ochotě sportovat," říká ortoped Dušan Rak.

    Pokud tak nejsou vaše bolesti způsobené neúměrnou sportovní zátěží, snažte se najít jejich příčinu. V tom vám může pomoci kvalifikovaný odborník. Čím dříve odhalíte důvod vašich problémů, tím spíše je bude možné vyřešit.

    Ačkoliv je sportovní přetížení častým důvodem bolesti kloubů, rozhodně není jediným. Ačkoliv je sportovní přetížení častým důvodem bolesti kloubů, rozhodně není jediným.Foto Profimedia.cz

  • Nevěřte babským radám

    Bolest kloubů je rozhodně nepříjemná zkušenost. Proto mnozí z nás neváhají v zoufalství vyzkoušet i neověřené rady, které koluje po internetu. "Babské rady, debaty na internetu a inzeráty v časopisech na "zázračné" přípravky raději ignorujte. Pokud máte skutečně zdravotní problémy, neváhejte navštívit obvodního lékaře a poté ortopedickou ambulanci," doporučuje doktor Rak. Špatně léčenou bolestí kloubů si totiž jen zaděláváte na dlouhodobější problémy.

    Přečtěte si také: Jaké látky prospívají vašim kloubům? Potřebujete hlavně vápník a kolagen

    "Babské rady, debaty na internetu a inzeráty v časopisech na "zázračné" přípravky raději ignorujte." "Babské rady, debaty na internetu a inzeráty v časopisech na "zázračné" přípravky raději ignorujte."Foto Profimedia


Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}