Autor: iSport.cz
26.6.2018 • 13:20

Tréninková cesta k triatlonu: Od výzvy až k samotné euforii

Vstoupit do diskuse
0

Maraton? Ne. Největší sportovní výzvou, ke které teď vzhlížejí rekreační sportovci, je triatlon. Kombinace plavání, cyklistiky a běhu je pestrá, drsná a především… euforická! Plavání. Kolo. Běh. To je triatlon. Podle MOV se jedná o jeden z nejdynamičtěji se rozvíjejících sportů na světě. Podle odborníků jde o fyzicky nejnáročnější sport. A podle triatlonistů samotných se jedná o nejkrásnější, nejkomplexnější a nejpestřejší odvětví, při kterém se zažívají pocity naprosté euforie. Triatlon je dokonalou sportovní výzvou i pro vás. 



Ať už se chystáte triatlonu věnovat více, nebo hledáte nové cesty, kterými byste zpestřili svůj sportovní život, je vhodné si pro první triatlon nejprve vybrat kratší distance. Není totiž triatlon jako triatlon. V termínové listině České triatlonové asociace najdete: Každý závod je ale trochu jiný, a tak najdete i takové, které svými vzdálenostmi neodpovídají tomuto základnímu rozdělení.

Liší se také terénem a profilem. Každopádně doporučujeme začít závodem na kratších distancích. Nejenže tyto tratě nejsou tak náročné na přípravu a vybavení, ale najdete na nich také největší zastoupení ryzích hobíků, a tak je minimální pravděpodobnost, že skočíte zklamaní na konci startovního pole.

Ideální je vybrat si jeden ze závodů, které Česká triatlonová asociace zařadila do projektu Můj první triatlon (www.mujprvnitriatlon.cz). Jsou vhodné pro první seznámení s triatlonem.

Uplavte to

Největší obavy mají triatlonoví začátečníci z plavání, které je zřejmě nejnáročnější na zvládnutí techniky. Než začnete naplavávat dlouhé kilometry, požádejte proto na bazénu trenéra nebo zkušeného plavce, aby vám poradili s technikou. Teprve poté odstartujte skutečnou přípravu. Abychom vás povzbudili: plavání je nejkratší částí triatlonu a nemusí mít na konečný výsledek definitivní vliv.

Nicméně pokud chcete bojovat o kvalitní umístění, bez zvládnutí plaveckého stylu kraul se neobejdete. Že nemáte neopren? Nevadí. Pokud s triatlonem začínáte a chcete se mu zatím věnovat jen v létě, vystačíte si s obyčejnými plavkami. Budete-li chtít závodit i v květnu či září, bez neoprenu se neobejdete. Nejenže vám zajistí tepelnou pohodu, ale také vylepšuje polohu těla, takže se můžete více soustředit na vlastní záběr – plavání je díky tomu znatelně snazší a rychlejší.

Zajeďte to

Cyklistické základy má každý z nás. Nejnáročnějším úkolem je tedy ideální zapracování cyklistiky do tréninkového plánu. Tady oceníte jednu z geniálních vlastností triatlonu: jednotlivé disciplíny působí vzájemně kompenzačně, díky čemuž dochází méně často ke zraněním z přetížení. Cyklistika je finančně nejnáročnější disciplínou triatlonu. Pokud ale teprve začínáte, vystačíte si na krátkých distancích s horským nebo trekingovým kolem. Pokud vás pak triatlon chytne, rádi investujete do silničního kola, nebo dokonce do triatlonového speciálu.

Uběhněte to

Před prvním závodem byste si jistě měli vyzkoušet i přechod z kola na běh. Při něm totiž zatížíte zcela jiné svalové skupiny a nohy tak budou odmítat běžet. Pokud ale každou cyklistickou vyjížďku zakončíte pěti až deseti minutami svižného klusu, brzy si tělo zvykne. Běžecké distance se mohou při krátkých triatlonech zdát zanedbatelné, nezapomeňte však, že budete pracovat v pokročilém stadiu únavy. Na druhou stranu se triatlonoví začátečníci nejčastěji rekrutují z běžeckých řad, a tak je závěrečná disciplína jejich nejsilnější. Vpřed vás bude hnát i vědomí, že cíl je na dohled! Až pak uvidíte poprvé v životě cílovou bránu triatlonu, zaplaví vás pocity, jaké žádný jiný sport nepřináší.

Naší výzvu se pokusí zvládnout odhodlaná devětadvacetiletá lékařka Kateřina Zítková z Jablonce. Ta se zúčastní celkem tří speciálních tréninků a pokusí se v září v Karlových Varech zvládnout celý triatlon. 


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}