27.3.2020 • 11:15

Mrazivá koupačka místo tréninku s parťáky. Řezníček propadl otužování

Vstoupit do diskuse
0

Ráno vstane, sedne do auta a za pět minut stojí po ramena ve studené vodě. Labutě ve Stříbrném jezeře v Opavě zvědavě okukují záložníka Jana Řezníčka, který se před půl rokem začal po probuzení otužovat. Šel do toho se třemi parťáky z týmu, nakonec zůstal sám. „Na teplotu vody jsem si zvykl, už je mi jedno,“ líčí sedmadvacetiletý odchovanec Pardubic.  



Poklad na Stříbrném jezeře zatím Jan Řezníček nenašel. Ani ho nehledá. Stačí mu, když se každé ráno u břehu ponoří na pár minut do vody. Je to pro něj rituál. „Od té doby, co to dělám, jsem nebyl ani nastydlý. Na imunitu je to určitě dobré,“ ujišťuje záložník Opavy, jehož současnou „výbavu“ tvoří kromě plavek a županu i rouška.

Začalo to ke konci minulého roku. Kvarteto fotbalistů Jaroslav Svozil, Adam Rychlý, Matěj Hrabina a Jan Řezníček vyráželo k jezeru kousek od stadionu SFC, aby si prokrvilo tělo. Parta vydržela pohromadě jen několik dní. „Kluci to vzdali,“ informuje černovlasý záložník. „Adam to dál dodržuje, ale doma. Má bazén. Přikrývá ho, aby nezamrzl. Ostatní kluci se občas zeptají, ale zatím se nikdo neodhodlal za mnou přijet,“ prohodí.

Čas od času potká jiné otužilce. Nedávno sledoval pána, který měl s sebou teploměr a nabíral vodu do kelímku. „Nevím, co zjišťoval. Dělal tam zajímavé věci,“ směje se. On sám vnímá především teplotu vzduchu. „Je rozdíl, když je minus pět anebo plus jeden stupeň,“ říká. Kolem Vánoc se rochnil, když byl venku desetistupňový mráz. „Doma v Pardubicích jsem vlezl do Labe.“

Jan Řezníček propadl otužování
Jan Řezníček propadl otužování

Řezníček v přírodě neplave, to bude až další level. Nyní si vystačí s tím, že v chladné vodě stojí. Čeká na teplejší počasí, pak půjde i do temp. „V zimě jsem to jednou zkusil a vůbec to nešlo. Bylo to šílený,“ vzpomíná. Přítelkyně ho často k ranní rozcvičce doprovází „Zatím si smočila nohy. Chce na to jít postupně,“ popisuje.

Nezvaný lidský návštěvník upoutal pozornost labutí, které si připlavaly fotbalistu zblízka omrknout. Chtěly mu dát najevo, že vnikl do jejich teritoria. „Když ke mně připlavaly, trošku jsem se bál,“ přiznává. Dnes je jezdí krmit. Pokud je tepleji a čistá voda, vidí pod sebou kmitat rybky, kolem proplouvají kachny. „Vstávám brzy. Z bytu jsem u jezera do pěti minut. Jedu tam před tréninkem a pak se stihnu ještě vrátit domů.“

Kdo se přidá?

SFC Opava Vše o klubu ZDE


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}