15. ledna 2018 • 19:01

Čeští hokejisté začnou přípravu na OH už 29. ledna

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Už v pondělí 29. ledna začne v pražské Tipsport Areně česká hokejová reprezentace závěrečnou přípravu na olympijské hry v Pchjongčchangu, do kterých vstoupí ve čtvrtek 15. února duelem s domácí Koreou. Jako první se do ní zapojí hráči z Kontinentální hokejové ligy, ve které začne o den dříve pauza. Kouč Josef Jandač má v pětadvacetičlenné nominaci celkem 15 hráčů z KHL.


"S některými jsem jejich program už řešil a s některými teprve budu. Chci hráčům dát nějaké volno, ale na druhou stranu zase nechci, aby ho měli moc dlouhé. Od 29. ledna mám domluvené na sparing hráče do tréninku, ať už z juniorky nebo z Litoměřic, abychom trénovali v nějakém počtu a kluci se udržovali, protože česká extraliga jede až do poslední chvíle," řekl Jandač.

Z nominovaných hráčů mají v KHL jako poslední program v sobotu 27. ledna obránci Michal Jordán, Jan Kolář a útočník Tomáš Zohorna z Chabarovsku, kteří se představí na ledě čínského Kunlunu. Ostatní končí dříve, Tomáš Kundrátek z Nižného Novgorodu už dokonce 20. ledna.

"Komunikace během roku byla nějaká i vzhledem k situaci ruského národního týmu a některá prohlášení z KHL jsme také zaznamenali. Nakonec žádné problémy s nominací nebyly a všichni přijedou hned, jak skončí v klubech," uvedl generální manažer českého týmu Milan Hnilička. Po dopingovém skandálu totiž ruským sportovcům hrozilo vyloučení z OH a nakonec budou startovat jako "olympijští sportovci z Ruska (OAR)."

Třem hráčům ze Švýcarska skončí klubové povinnosti v pátek 2. února. V extralize čeká nominované ještě duel v úterý 6. února. "Kdy se zapojí kluci ze Švýcarska, se s nimi domluvím osobně, abych jim bezprostředně po zápase dal také nějaké volno," připojil Jandač.

Původně bylo extraligové kolo naplánované ještě na 8. února, ale s výjimkou duelu Olomouce s Pardubicemi si ostatní kluby přeložily utkání na dřívější termín. "V době, kdy se plánovala extraliga, jsme nevěděli přesně, jak to bude. Pak jsme požádali extraligové týmy, aby si zápasy přeložily a všechno včas proběhlo," popsal Hnilička.

Zatímco od roku 1998 v Naganu při účasti hráčů z NHL cestovali hokejisté ze zámoří přímo do dějiště turnaje, nyní při absenci hvězd ze zámoří má reprezentace šanci na delší přípravu. "Je svým způsobem unikátní, že máme zhruba čtrnáct dní na přípravu. Kemp jsme rozdělili na dvě části - v Praze a Soulu," prohlásil generální manažer českého týmu Milan Hnilička, bývalý brankář a olympijský vítěz z Nagana.

Do Koreje zamíří v úterý 6. února první část výpravy a druhá pak o den později. "Snažili jsme se kvůli aklimatizaci letět, co nejdříve to šlo. Budeme pak pokračovat v přípravě v Soulu a budeme tam trénovat na Korejské univerzitě. Čeká nás 11. února zápas s Finskem a o den později se přesouváme autobusem do olympijské vesnice. Turnaj začínáme 15. února proti domácí Koreji," prohlásil Hnilička.

"Takový prostor na přípravu tady dvacet let nebyl. Prvních pár dní to bude spíš takový sběrný kemp. Na určité sehrání to ale výhoda bude. Samozřejmě je tam uprostřed dlouhý přelet. Je trošku škoda, že nemůžeme trénovat a hrát přímo v dějišti, to by bylo samozřejmě pro všechny týmy lepší, ale ta možnost tam nebyla," dodal Hnilička.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud