21. ledna 2018 • 20:43

Mertl pomohl dvěma góly k vítězství Plzně v Olomouci 4:2

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejisté vedoucí Plzně vyhráli v 42. kole extraligy na ledě Olomouce 4:2 a potřetí za sebou naplno bodovali. Dvěma góly přispěl k úspěchu Indiánů nejlepší střelec soutěže Tomáš Mertl, který si vylepšil bilanci už na 27 tref. Olomouc prohrála čtvrtý z posledních pěti duelů.


"Rozhodly dvě přesilovky ve druhé třetině. Ukázalo se, co znamenají pro Plzeň Mertl a Gulaš. My jsme se na góly hrozně nadřeli. V první i druhé třetině jsme měli šancí dost, ale nedokázali jsme skórovat," řekl trenér Olomouce Zdeněk Venera.

Hanáci začali aktivně. Ve druhém střídání tečoval Burianovo nahození Strapáč, ale Svoboda stačil puk vyrazit. Plzeňský brankář odolal i v polovině úvodní třetiny, kdy Lašovu střelu vyrazil maskou a zlikvidoval také Knotkovu šanci. Potom neuspěl s dělovkou znovu Laš a ani s dorážkami Eberle s Knotkem.

Udeřilo na druhé straně, když skrumáž před Konrádem prostřelil bek Jones. V 19. minutě minul Eberle, ale akce pokračovala a domácí se nakonec dočkali vyrovnání. Po Lašově střele dostal Knotek nahozením zpoza branky puk za Svobodova záda. Došlo sice k posunutí branky, ale sudí si u videorozhodčího ověřili, že gól byl regulérní.

Ve druhé části zahrozila opět první formace Hanáků, ale Svoboda tentokrát situaci ustál. Olomouc měla obrovský tlak, dvě formace se prostřídaly proti jedné plzeňské, ale Svoboda svůj tým podržel i při samostatném úniku Holce.

Ve 26. minutě se radovali naopak hosté při přesilové hře. Při oslabení navíc přišel Knotek o hokejku a Mertl se prosadil po Kaňákově střele z dorážky i s pomocí horní tyče. O šest minut později proměnil lídr další početní výhodu. Knotek tentokrát zlomil hokejku při buly a Gulaš po Kaňákově přihrávce zvýšil už na 3:1.

"Dnes to byla ve druhé části velká smůla, když jsme v oslabení dvakrát inkasovali. Asi se mi ještě nikdy nestalo, abych v oslabení dvakrát po sobě zlomil hokejku. Jednou jsem zkoušel hrát bez ní, podruhé jsem jel střídat, ale vždy jsme bohužel inkasovali," popsal olomoucký útočník Jan Knotek klíčové okamžiky.

"Plzeň je ve velké pohodě. Je vidět, že jí stačí málo, aby zápas zvládla. V přesilovkách si to její hráči výborně dávají," doplnil Knotek. V závěru druhé třetiny mohl snížit v početní převaze Lukáš Galvas, v obrovské šanci ale trefil Svobodu.

Smůla Olomouce pokračovala i ve třetí části a do kabiny šli na šití Jakub Galvas a Jaroměřský. Podle rozhodčích bez zavinění plzeňských hráčů, proto k vyloučení nedošlo. V 50. minutě kryl Svoboda Strapáčův pokus. Tři minuty před koncem zkusila Olomouc při přesilovce hru bez brankáře a Houdek snížil. K další power play sáhli Hanáci 100 vteřin před koncem, ale Mertl trefou přes celé hřiště do prázdné branky pojistil výhru hostů.

"Odehráli jsme tady asi nejlepší utkání za poslední dva roky. Dříve jsme byli pod drtivým tlakem domácích, dnes jsme byli vyrovnaným soupeřem. Pomohli jsme si přesilovými hrami, ve kterých jsme dokázali gólově odskočit," prohlásil asistent trenéra Plzně Jiří Hanzlík.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud