20. února 2018 • 19:50

Hokejisté Německa udolali v prodloužení Švýcary, čeká je Švédsko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejisté Německa porazili v osmifinálovém duelu olympijského turnaje v Kwantongu Švýcarsko 2:1 v prodloužení a ve středečním čtvrtfinále se utkají se Švédskem. Pro poražené Švýcary, soupeře Čechů v základní skupině, turnaj skončil.


Vyrovnaný duel rozhodl už po 26 sekundách prodloužení Yannic Seidenberg. Němci od začátku zápasu vedli, když se trefil Pföderl, ale od přesné trefy Simona Mosera z 24. minuty byl stav vyrovnaný.

Ve stejné fázi turnaje vypadli Švýcaři i před čtyřmi lety v Soči, kdy skončili po porážce 1:3 s Lotyšskem devátí. "Je těžké prohrát tímto způsobem. Zejména dnes, kdy si myslím, že jsme dobře bruslili, vytvořili si tlak a hráli celkově dobře. Ztratit takový zápas v prodloužení je vážně moc těžké," řekl obránce Raphael Diaz.

Němci v Rusku nestartovali, na ZOH 2006 a 2010 se do čtvrtfinále nepodívali, v roce 2002 v Salt Lake City byli osmí. "Klíčová byla naše skvělá hra v oslabení ve třetí třetině, kluci tam parádně blokovali střely a náš brankář Danny Aus den Birken odchytal další skvělý zápas. Celý zápas jsme bojovali a snažili se vybojovat každý kousek ledu. Myslím, v tom byl ten rozdíl mezi oběma týmy," prohlásil Seidenberg.

Zápas měl šokující úvod, když Almond sestřelil Ehrhoffa a už po pouhých devíti vteřinách pro něho osmifinálové vystoupení skončilo. Sudí v čele s českým rozhodčím Hribikem ho poslali do šaten s trestem na pět minut a do konce utkání za zásah do oblasti hlavy a krku.

Uběhlo 70 sekund z dlouhé přesilovky a za hříšníka pykal celý švýcarský tým, když ranou bez přípravy otevřel skóre Pföderl. Pokračující přesilovku ale utnul faulující Němec Schütz. Video pak po Diazově příležitosti zachránilo Němce od vyrovnání, když prokázalo, že puk nepřešel brankovou čáru.

V další možnosti neuspěl Schäppi, ale 24. minuta už přinesla radost na straně Švýcarů, když Suter zblízka sice ještě neprostřelil Aus den Birkena, ale ve správný čas na správném místě byl Moser a doklepl odražený kotouč do sítě.

Ve 47. minutě byl v dobré pozici Schütz, jenže poslední slovo měl strážce švýcarské branky Hiller. Na konci 52. minuty se před Švýcary otevřela jedinečná příležitost k rozhodujícímu úderu, když hráli přesilovku a bránící Boyle navíc fauloval.

Šestý tým posledního světového šampionátu v Německu a Francii však 14 vteřin dlouhou přesilovku pět na tři nevyužil. Vniveč přišla rovněž následná klasická početní výhoda a Švýcary to muselo mrzet o to více, když v čase 60:26 úspěšně dorážející Seidenberg rozhodl.

"Byl to můj hráč. Nechal jsem ho tam a on skóroval z dorážky. Takže moje chyba," mrzelo jediného střelce Švýcarů Mosera. "Měli jsme hodně přesilovek, ale nedokázali z nich skórovat. Vytvořili jsme si šance, ale nevyužili je... Soupeř pracoval o něco více a byl lepší před brankou, proto vyhrál," doplnil Moser.

Seidenberg dal ve 144. reprezentačním utkání patnáctý gól. "Před každým zápasem jsme si říkali, že se budeme snažit clonit před brankou, střílet a pokoušet se skórovat z dorážek. Vím, že když jste při hře čtyři na čtyři na správném místě a přiletí puk, občas přijde šťastný odraz. A přesně to se stalo - já byl tím šťastným a jsem hrdý, že jsem rozhodl," jásal autor postupové trefy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud