15. dubna 2018 • 13:21

Útočník Tomášek míří z Pardubic do Jyväskylä

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejový útočník David Tomášek odchází z Pardubic do finského klubu JYP Jyväskylä. Dvaadvacetiletý rodák z Prahy, který aktuálně bojuje v kádru české reprezentace o účast na květnovém mistrovství světa v Dánsku, uzavřel s letošním vítězem Ligy mistrů dvouletou smlouvu. Uvedly to oficiální webové stránky Jyväskylä.


"Mám z toho velkou radost, že jsme se domluvili. Zase jsem se dokázal nějakým způsobem posunout a beru to jako výzvu. Čeká mě tam určitě skvělý hokej, zase se můžu zlepšit a posunout o kus dál," řekl dnes Tomášek ČTK a serveru hokej.cz.

"Dušana Salfického (generální manažer Pardubic) sice mrzelo, že odcházím a nebudu dál pokračovat, ale věděli to tam dopředu. Dušan mi popřál štěstí a v pohodě jsme se rozešli," dodal Tomášek.

Věří, že finská nejvyšší soutěž mu bude sedět. "Myslím, že je hodně podobná mezinárodnímu hokeji. Je to hodně bruslivá liga, zároveň tam sází na propracované systémy. Měl jsem možnost vidět dost zápasů a zároveň jsem se bavil s Petrem Hubáčkem, který v klubu působil a minulou sezonu jsme se potkali v Pardubicích. Vím od něho docela hodně," uvedl Tomášek.

"Tím, že jsem byl v zahraničí už dříve, tak naštěstí umím jazyk a mám k dispozici angličtinu. Více poznám, až tam budu, ale věřím, že to zvládnu a adaptuju se. Berou mě tam, abych hrál nějakou výraznější roli, ale bude samozřejmě záležet na mně. Když mi to nepůjde, tak nemohu velkou roli očekávat," podotkl mladý forvard.

Tomášek si v této sezoně extraligy připsal v 54 zápasech včetně play off 30 bodů za 13 branek a 17 asistencí. Celkem má na kontě v nejvyšší soutěži za tři sezony 153 utkání a 67 bodů za 36 gólů a 31 asistencí.

V tomto ročníku sehrál také zatím šest utkání za národní tým a zaznamenal čtyři body za dvě branky a dvě přihrávky. V reprezentaci debutoval 15. prosince 2016 na Channel One Cupu v duelu v Helsinkách s Finskem a při prohře 2:4 skóroval. Nyní už má na kontě devět utkání a pět bodů za tři góly a dvě přihrávky.

"Nabídky jsem měl z více klubů. Není tajemstvím, kdy hráči končí smlouva, takže se řešilo více variant, ale právě ty informace od 'Hubase' tomu napomohly. Vím, jakým stylem pracují, lidé z klubu mi také sedli a mají zkušenosti, takže vědí, co mi může pomoct a naopak, jakým stylem já mohu nejvíce pomoci týmu," konstatoval Tomášek.

Do Dynama přišel v roce 2015 po pětiletém působení v zámořských mládežnických soutěžích. Poslední dva roky v Severní Americe hrál v juniorské OHL za Belleville a připsal si ve 119 duelech 58 bodů za 26 branek a 32 asistencí. Ve dvou utkáních play off přidal dvě asistence.

Zámoří a vysněná NHL pro něho zůstávají hlavním cílem. "Myslím, že finská liga se tomu zámoří i blíží. Rozhodoval jsem se i s ohledem na to, že hokej ve Finsku je na velmi vysoké úrovni a přibližuje se i té Americe," prohlásil Tomášek.

"Berou mě tam s nějakou vizí do budoucna, aby mě posunuli zase o úroveň výš. Pak mě třeba mohou poslat zase někam dál, když vše půjde dobře, třeba i do té Ameriky. Ale to je ještě daleko, je to jen na mně, jak vše zvládnu já. Je třeba si to zasloužit," zdůraznil Tomášek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud